Het moet en kan anders...

Nieuws

In 2002 publiceerden William McDonough en Michael Braungart hun boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. Hoewel het letterlijk vertaald ‘wieg tot wieg’ betekent, kreeg de Nederlandse vertaling van het boek de titel mee ‘Afval=voedsel’.

Het boek gaat uit van de gedachte dat wij ons voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Waar duurzaamheid staat voor het beperken van de schadelijkheid van een product, gaat cradle to cradle nog een stap verder: alle gebruikte materialen moeten na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Er hoeft geen kwaliteitsverlies te zijn en geen restproducten die alsnog verbrand of gestort worden.

Op basis van de cradle to cradle gedachte is er een nieuwe economie aan het ontstaan: de circulaire economie. Opvallend is dat er in onze regio een aantal interessante pioniers zijn die deze economische gedachte reeds tot uitgangspunt hebben gemaakt van hun businessmodel. Want een ding is zeker: het moet en kan anders.

Bij GP Groot weten ze dat al een tijdje. Het bedrijf vormt zich om van afvalinzamelaar en- verwerker tot grondstoffen- en energieleverancier. Steeds vaker kunnen ze uit ons afval waardevolle componenten halen die als nieuwe grondstof kunnen dienen. De coverstory is gewijd aan dit prachtige familiebedrijf dat overigens al bijna 100 jaar actief is in onze regio. Verder besteden we aandacht aan het bedrijf Kodi uit Heerhugowaard. Zij werken aan een Energiering, een gesloten systeem waarbinnen warmte/koude vraag en- aanbod aan elkaar worden gekoppeld. Hoe circulair wil je het hebben…

Mooi is ook het interview met de burgemeester van Heerhugowaard, Han ter Heegde. Steeds meer probeert Heerhugowaard een energie-neutrale gemeente te zijn, met de Stad van Zon als lichtend voorbeeld. Maar natuurlijk spreekt hij zich in dit artikel ook uit over het MCA en steekt hij zijn hand uit naar buurgemeente Langedijk. De zomer zit er op, we gaan ons opmaken voor het staartje van 2015, een jaar waarin het optimisme onder ondernemers weer is teruggekeerd, al moeten ze in China natuurlijk niet heel gek gaan doen.

Wist u trouwens dat het originele Engelstalige boek Cradle to Cradle niet van papier is maar van een recyclebare kunststof dat na een eenvoudig proces opnieuw als glossy, helderwit papier kan worden gebruikt. In warm water lost de inkt op, zodat er schone kunststof achterblijft. Ook de inkt kan opnieuw als inkt dienstdoen. Bij GP Groot maken ze trouwens van uw uitgelezen Regio Alkmaar Magazine weer prachtig mooi nieuw papier. Leve de circulaire economie!

Maarten Schiphorst

hoofdredacteur redactie team Regio Alkmaar Magazine info@regioalkmaarmagazine.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen