UIPP app voor u

Nieuws

Zoals het een goed marktleider betaamt, loopt hij graag in alles voorop. Zo ook De Groot en Slot in Broek op Langedijk. Het familiebedrijf opereert als grote internationale speler in de uiensector en ziet het als zijn plicht als kenniscentrum voor de Benelux te fungeren. Van daaruit ontstond Uipp, een app die dienstdoet als digitale uienteeltcoach en inmiddels ruim 3300 uientelers informeert en op weg helpt naar de beste kwaliteitsui.

Ui is voor veel mensen niet meer dan een alledaags product dat in de varianten geel, rood en soms wit in de supermarkt ligt, aangevuld met sjalotten en lente-ui. Dat daar een wereld van innovaties achterzit, daarvan heeft de doorsnee consument geen benul. ,,Als het op tv al eens over ui gaat, zie je alleen wat ermee gebeurt vanaf de veiling. Het hele traject daarvoor wordt nooit belicht”, zegt Brenda Schmidt, medewerker communicatie en pr bij De Groot en Slot. ,,En dat is jammer, want juist daar vind je de innovaties.”

Daglengtegevoelig In het moderne bedrijfspand van De Groot en Slot aan de Westelijke Randweg zijn de voorbereidingen in volle gang voor festiviteiten rond het 60-jarig bestaan in november. ,,Van oorsprong bestond De Groot en Slot uit een tuincentrum en een uienbedrijf. Het tuincentrum werd Intratuin Heerhugowaard en is uitgebreid met Groenmeesters, experts in tuinaanleg en -onderhoud. De alliumtak is specifiek doorontwikkeld en uitgegroeid tot wat we nu zijn: marktleider op het gebied van ui in de Benelux”, zegt Schmidt in haar kantoor, dat met drie glaswanden een royale lichtinval kent. Enigszins conform de gewenste groeiomstandigheden voor ui. ,,Het begint allemaal met licht”, zegt ze. “Ui is een daglengtegevoelig gewas. In Nederland hebben we ‘s zomers zestien uur licht, rond de evenaar maar twaalf. De ui in Nederland kan dus rustig aan doen, maar die is - los van overige klimatologische omstandigheden - niet op de evenaar te telen. Grofweg elke duizend kilometer zuidelijker is een nieuw assortiment nodig.”

Nieuwe rassen Nederland is het grootste uienproducerende land ter wereld. ,,Negentig procent van alle ui die in de wereld wordt geconsumeerd, wordt hier geteeld. De Nederlandse ui kan de hele wereld over, doordat ie het jaarrond te bewaren is. Ui die je deze zomer eet, is van augustus 2014. Ui uit Spanje haalt dat niet, die is van een heel andere kwaliteit.” In Nederland worden momenteel twaalf commerciële uirassen geteeld. ,,En dat is maar een klein aantal in vergelijking met wat er nog in ontwikkeling is. Onze veredelaars creëren nieuwe rassen waar de markt om vraagt. Daar gaan jaren overheen: het veredelingsproces beslaat tien tot vijftien jaar. Je hebt dus een lange adem nodig in dit vak. Daardoor zien we ook weinig verloop in personeel: als je ergens aan begint, wil je het het liefst ook af zien. Overigens waren wij ooit het eerste zaadveredelingsbedrijf ter wereld dat sjalotten uit zaad kreeg. Dat traject duurde 25 jaar.”

Partner Bejo Zaadveredeling doet De Groot en Slot al vanaf het begin samen met partner Bejo in Warmenhuizen. Proefvelden met uiteenlopende rassen liggen in verschillende delen van de wereld met verschillende daglengtes: Noord- en Midden-Amerika, diverse landen in Noord-, Midden- en Zuid-Europa, India en China. ,,Als het zaad goed wordt bevonden om commercieel in te zetten, zorgt Bejo voor vermeerdering, onder andere op velden in Frankrijk. De verkoop van uienzaad doen wij zelf via een dealernetwerk in de Benelux en Zuid-Afrika. Daarbuiten doet Bejo dat.”

Werkgelegenheid Terwijl de werkgelegenheid in Nederland daalde, bleef die in de zaadsector groeien. ,,In de sector zijn we dan ook allemaal op zoek naar goed gekwalificeerd personeel. En dat is nog niet makkelijk. Veel jongeren zien er niks in om ‘in de plantjes’ te werken. De meeste biologiestudenten kiezen voor diergeneeskunde, maar weinigen voor de planten- en zadensector. Terwijl die minstens zo interessant is. Om ze toch richting onze sector te krijgen, moeten we bij jongeren dus meer aandacht voor ons vak creëren. Dat doen we vanuit Seed Valley, een samenwerkingsverband van plantenveredelings- en zaadtechnologiebedrijven in de Kop van Noord-Holland. Daarbinnen hebben we mensen die dat tot hun dagelijkse taak hebben. Ze gaan langs scholen, nodigen klassen uit bij bedrijven en zijn aanwezig op informatie- en contactdagen.”

Uipp Om uientelers te helpen hun gewas in zo optimaal mogelijke conditie te krijgen, introduceerde De Groot en Slot in 2013 de app Uipp. ,,De app biedt het laatste uiennieuws en een handige bestelmodule, maar het ging ons vooral om een ziekten- en plagenmodule, waarmee de teler aan de hand van een paar vragen ter plekke snel kan zien waarmee hij te maken heeft bij aantasting van zijn gewas. Dat was er namelijk nog niet. Zo’n app is een stuk praktischer dan een dik boekwerk, dat je in het veld meestal niet bij je hebt”, zegt Schmidt. ,,Op basis van vragen als ‘bevindt u zich in het veld of in de bewaring, in welk groeistadium verkeert de ui, ziet u schimmelstructuur?’ krijgt de teler advies ter voorkoming van verdere schade en bestrijding. Ook kan hij een foto van de plant, met vermelding van de locatie, insturen voor hulp en advies. Onze accountmanagers kunnen daar snel op anticiperen. Soms komen ze langs en nemen dan een monster dat in het lab bij Bejo wordt onderzocht. Vervolgens vloeien daar dan een behandelplan en opties voor gewasbescherming uit.”

Drones De app is puur service richting telers. Bijkomend voordeel is er via de app meer contact met hen is. ,,Omdat onze zaden via een dealernetwerk worden verkocht, is er niet altijd contact met de teler zelf. Onze vijf accountmanagers richten zich namelijk op heel Nederland en België en alleen in Nederland zijn er al meer dan tweeduizend uientelers...” De meest recent geïntroduceerde service is de kosteloze inzet van drones. ,,Als je als teler door je veld loopt, zie je niet zo gauw waar eventuele zwakke plekken in het veld zijn: delen van het veld waar extra water of voedingsmiddel nodig is bijvoorbeeld. Bovendien zijn die velden vaak hectaren groot. Wij bieden telers de mogelijkheid om hun veld van bovenaf te observeren met een drone. Ook daarmee wilden we de eerste zijn. En dat is gelukt”, besluit Schmidt trots.

Voor het 60-jarig bestaan van De Groot en Slot in november staat een jubileumweek op het programma met onder meer een symposium met workshops voor telers en handelaren. Maar ook andere belangstellenden kunnen hun licht opsteken over de activiteiten van het bedrijf tijdens een open dag.

Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen