Ondernemen in Heiloo is zo gek nog niet

Nieuws

Heiloo bruist! Maar liefst 1100 ondernemingen hebben zich in Heiloo gevestigd. Hoe kunnen we dat behouden en zelfs verbeteren? Welke kansen liggen er voor ondernemers in Heiloo? Rob van der Wal als bestuurslid van de vereniging Ondernemend Heiloo (OHO) en ondernemer op de Oude Werf in gesprek met Fred Dellemijn (wethouder van onder andere EZ en de aansluiting A9) over de kansen en mogelijkheden voor ondernemers in Heiloo.

Dellemijn: ,,Het MKB is ruimschoots aanwezig in Heiloo en zorgt voor veel werkgelegenheid. Om er voor te zorgen dat we de werkgelegenheid in het dorp behouden blijft, is het van belang dat we aantrekkelijk blijven. Zo faciliteren we waar mogelijk initiatieven van ondernemers volgens het principe ‘ja, tenzij’ en hebben geen houding van ‘nee, mits’. Die positieve grondhouding passen we waar mogelijk toe. In concrete zin zie je dat bijvoorbeeld terug ten aanzien van de vestiging van de firma Kaptein in de Boekelermeer, maar ook bijvoorbeeld bij de realisatie van Melange7. Een aantrekkelijk dorp blijven we ook door de nieuwbouwplannen Zuiderloo, Zandzoom en Nieuw Varne. Dat trekt jonge gezinnen, die vervolgens een positieve impuls geven aan de aantrekkelijkheid van het sport- en verenigingsleven, voor de middenstand en de plaatselijke horeca. De aansluiting A9 in Heiloo levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid voor het dorp.”

Economische groei Daarin kan Van der Wal zich prima vinden: ,,Als de aansluiting er niet komt, leidt dat uiteindelijk tot vertraging in de economische groei. Dat in een tijd waarin het MKB juist weer aan het opkrabbelen is. De aansluiting zorgt niet alleen voor een betere bereikbaarheid van de Boekelermeer maar is ook een verbeterpunt voor de Oude Werf en de Oosterzij. Ook daar zijn veel bedrijven die dagelijks vrachtverkeer hebben.”

Vrachtverkeer Dellemijn is blij dat er een goede dialoog is met de OHO en dat zij zich inzetten om het dorp leefbaar te houden. Zo kijkt de OHO bijvoorbeeld welke routes vrachtwagens kunnen rijden om zo min mogelijk vrachtverkeer door het dorp te laten gaan. De aansluiting A9 zorgt ervoor dat het aantal vrachtwagens door het dorp drastisch verlaagd. Van der Wal: ,,Dat is prettig voor de huidige ondernemers omdat door de aansluiting de logistieke dienstverlening verhoogd en dit weer nieuwe kansen met zich meebrengt. Maar het trekt ook nieuwe bedrijven aan. Ik weet zeker dat zodra de eerste schop in de grond gaat voor de realisatie van de aansluiting A9, de Boekelermeer een positieve impuls krijgt.’’

Werkgelegenheid Dellemijn gelooft daar ook in. Als wethouder EZ ziet hij daarin ook de voordelen voor de werkgelegenheid. ,,Neem de firma Kaptein. We mogen er bijzonder trots op zijn dat zo’n mooi bedrijf zich in Heiloo wil vestigen. Nu werken er rond de 55 medewerkers maar dat groeit uit naar zo’n 85.” Van der Wal vertaalt dat direct door naar de middenstanders in het dorp. ,,Die 85 medewerkers doen straks boodschappen in ons dorp, ontdekken de horeca en laten hun kleding stomen. Zo heeft een ieder er profijt van.”

Gunfactor Van der Wal is er ook trots op dat er onder de ondernemers in het dorp een hoge gunfactor is. Dat leidt tot mooie samenwerkingsverbanden. Van der Wal noemt er een uit eigen koker: ,,De grondstoffen voor de ijsjes van Di Fiorentina worden geleverd door Laan en deze grondstoffen verpakt Ciropack, het bedrijf dat ik samen met mijn vrouw Ciska run. Ondernemers uit het dorp kennen elkaar en tijdens de meetings van de OHO worden samenwerkingsverbanden besproken.”

Mooi dorp Van der Wal: ,,Na 7 rare jaren, zetten we nu een stap vooruit. Dat zie je ook in de woningbouw. De interesse voor de wijken Zuiderloo en Varne Buiten is enorm. Dat trekt nieuwe inwoners aan.” Dellemijn: ,,En door jonge gezinnen aan te trekken blijven we een interessant dorp met goede voorzieningen en mogelijkheden. De heren zijn het er aan het einde over eens. Van der Wal: ,,Al met al hebben we een vreselijk mooi dorp en om daarin te ondernemen is zo gek nog niet.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen