Langedijk is een aantrekkelijke gemeente ook voor het bedrijfsleven

Nieuws

De afgelopen jaren waren op economisch vlak lastige tijden en in Langedijk hebben wij dat samen met de ondernemers goed opgepakt!’ Aan het woord is wethouder Economische zaken, recreatie en toerisme, Jan Piet Beers van gemeente Langedijk. Er is de afgelopen jaren voortvarend gewerkt aan het economisch actieplan voor de periode 2011-2020, dat de gemeente Langedijk samen met het bedrijfsleven heeft opgesteld.

Over de periode tot 2015 is nu de balans opgemaakt. ,,We moesten in 2010 een inhaalslag maken om voor het bedrijfsleven een aantrekkelijke gemeente te zijn en te blijven.” Niet alleen op bedrijvenpark Breekland wordt resultaat geboekt. Tevens staat de doorvaarbaarheid van Langedijk in het kader van toerisme en recreatie hoog op de agenda. Onder de noemer ‘Langedijk ontwikkelt met water’ wordt ook dit project samen met ondernemers uitgevoerd.

,,In 2010 ging het economisch gezien goed in Langedijk, maar de gemeente had nog geen integraal economisch beleid en het beleidsveld economie was ‘niet verankerd in de ambtelijke organisatie’,” vertelt Jan Piet Beers. ,,Toen ik in 2010 aantrad als wethouder werd er een structuurvisie opgesteld, maar ik vond dat daar ook een economische visie bij hoorde. Deze visie hebben we in 2011 samen met het bedrijfsleven opgesteld.”

Gemeentebestuur en bedrijfsleven waren het erover eens dat het stimuleren van ondernemerschap en het bevorderen van economische activiteit van essentieel belang is. Ook om interessant te blijven als vestigingsplaats voor bedrijven en voor het aantrekken van jongeren en hoogopgeleiden. De Bedrijfskring Langedijk (BKL) heeft de gemeente opgeroepen om gezamenlijk te komen tot een Langedijker economische agenda. Vooral met het doel om de lokale en regionale economie te versterken. ,,De economische visie die we samen hebben ontwikkeld, resulteerde in een economisch actieplan”, vertelt Beers. ,,We hebben met elkaar een reeks uitvoeringsprojecten op de agenda gezet. Bijvoorbeeld het opknappen van bedrijventerrein De Mossel, het opstellen van de Ontwikkelingsvisie Breekland en een visie voor het Vitale Lint en de Driehoek. Al deze activiteiten zijn voor de periode 2011-2020 op papier gezet. Met die doelen hebben we vaart gemaakt.”

Mooie bedrijven op Breekland De wethouder is tevreden dat er veel projecten zijn afgerond of in gang zijn gezet. ,,Een aantal aandachtspunten is opgelost. Als voorbeeld noem ik de criteria waaraan een bedrijf moest voldoen om zich te kunnen vestigen op Breekland. Het was té lastig. Dat heeft ons parten gespeeld. Breekland kwam in de gevarenzone in de economische crisis. We hebben de criteria aangepast, opgerekt en gewijzigd, zoals bouwhoogten. Andere regels zijn ruimer te interpreteren. Mede hierdoor zien we nu mooie bedrijven op Breekland.”

In september is groentegroothandel A.N. Boekel uit Waarland naar bedrijvenpark Breekland verhuisd. Boekel heeft een kavel van 33.000 m² afgenomen. In 2013 kwam krokettenfabriek Excellent Food & Snacks al naar het bedrijvenpark voor 5000 m2. En op dit moment zijn er meerdere kandidaten die mogelijkerwijs op Breekland gaan ‘landen’. ,,Dit is absoluut goed voor Breekland, voor de grondexploitatie – dan wel de portemonnee van – Breekland en vooral voor het bedrijfsleven. Er komt meer reuring. En dat trekt weer nieuwe optanten aan. Mooi!”

Op bedrijvenpark Breekland worden ook bouwkavels in erfpacht uitgegeven. Dit maakt het voor ondernemers financieel interessant om zich op Breekland te vestigen. ,,We zien dat erfpacht stimuleert”, vervolgt Beers. ,,Soms zie je dat bedrijven na een jaar of twee, drie de grond alsnog willen kopen en die mogelijkheid is er. We zetten ons ervoor in om de woon-werkbalans in de gemeente op peil te houden, hoewel je nooit helemaal bereikt dat mensen kunnen werken waar ze wonen. Hierin zoeken we natuurlijk ook aansluiting met de regio.”

‘Langedijk ontwikkelt met water’ Die samenwerking met de regio zoekt gemeente Langedijk ook op het gebied van toerisme en recreatie. Gemeente Heerhugowaard werkt aan de opwaardering van het stationsgebied. De wens is om Heerhugowaard op het hoogfrequent spoor aan te sluiten. Dat biedt ook allerlei mogelijkheden voor Langedijk. Er is veel afstemming tussen de colleges van Heerhugowaard en Langedijk om de regio aantrekkelijk te maken voor economie, water, recreatie en toerisme. Beers: ,,Daarvoor heeft het college ruimte gegeven aan het project ‘Langedijk ontwikkelt met water’, zoals we het project doorvaarbaarheid nu noemen. En dat beperkt zich niet tot de Achterburggracht. Het wordt veel breder getrokken. De haven van Broek op Langedijk en de sluis in Noord-Scharwoude kunnen wel een opwaardering gebruiken. Beide hebben aansluiting met het provinciaal waternetwerk. Die aansluiting is belangrijk om in aanmerking te komen voor provinciale subsidies.”

In Langedijk zijn, sinds het Koolsail-symposium in april 2015, heel actieve, enthousiaste mensen gevonden die meewerken aan ‘Langedijk ontwikkelt met water’. ,,Deze mensen hunkeren ernaar om aan de slag te gaan”, vertelt de wethouder enthousiast. ,,In de 60’er jaren zijn we van vaarpolder naar rijpolder gegaan. Dat kunnen we niet terugdraaien. Maar we kunnen wel een enorme kwaliteitsverbetering op gang brengen. Stichting Langedijk Waterrijk, Stichting Toeristische Promotie Langedijk en verschillende ondernemers staan de popelen om te starten met de uitvoering. Ondernemers hebben bijvoorbeeld ideeën om Bed & Breakfast en terrassen aan het water te exploiteren.”

Gemeente Langedijk stelt een regiegroep samen waarin het hoogheemraadschap, de provincie Noord-Holland en het bedrijfsleven een plek hebben. Ook wordt ernaar gestreefd om in maart 2016 een samenwerkingsgroep te hebben die de plannen gaat uitvoeren.

En het financiële plaatje? Beers: ,,We hebben als gemeente nog budget over van het project ‘Waterways for growth’. Dit wenden wij aan voor ‘Langedijk ontwikkelt met water’. Verder proberen we inkomsten te genereren met marktopbrengsten, subsidies en crowdfunding. In de projectgroep willen we de kansen en knelpunten in beeld brengen en die vertalen naar mogelijkheden en oplossingen, inclusief het prijskaartje. Ik wil absoluut nog voor 2018 de schop in de grond hebben.”

Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen