Snijbloemen laten Bercomex bloeien

Nieuws

De Nederlandse bloemen- en plantensector heeft zowel nationaal als internationaal een sterkte positie. De bloemen, planten, bollen en bomen dragen bij aan het overschot op de betalingsbalans op circa 35 procent. Snijbloemen, pot- en tuinplanten en het uitgangsmateriaal voor deze producten vormen met een exportwaarde van € 5,4 miljard binnen de sierteeltsector de belangrijkste groep.

In Noord-Holland zijn veel bedrijven actief die in deze sector. Bercomex is daar een van. Het bedrijf, dat is gevestigd in Hoorn, is gespecialiseerd in het verwerken en bossen van snijbloemen volgens de modernste techniek. Dat kan een doeltreffende standaardoplossing zijn of een op maat gemaakt hightech systeem. Bij Bercomex werken ruim 80 medewerkers.

Begin dit jaar is Wim Hartog aangetrokken als nieuwe commercieel directeur ter versterking van de directie. Hartog is afkomstig van Koninklijke Boon Edam BV waar hij verschillende managementfuncties heeft vervuld. Bovendien heeft Bercomex het pand van Elephant Dental in Hoorn aangeschaft, inclusief 1,8 ha grond waar een nieuwe fabriekshal gebouwd gaat worden. Volop groei en bloei dus.

Q Hoe is Bercomex ontstaan? Ex-directeur van Bercomex B.V., Hayko Kroese: ,,Mijn broer, Roland Kroese, heeft in de jaren negentig en begin 2000 achtereenvolgens de bedrijven Olimex in Aalsmeer, Van den Berg in Blokker en Compas in Hoorn overgenomen. De visie van Roland was een bedrijf neer te zetten dat de schaalgrootte had om onbetwist marktleider te worden in deze niche van de markt en daarmee ruimte te maken om veel te investeren in R&D. In 2003 zijn deze bedrijven samengevoegd in Hoorn (in het voormalige Philips pand) onder de naam Bercomex. In 2011 werd Roland ziek en heeft hij het stokje overgedragen aan mij, die overigens van buiten het bedrijf kwam.’’

Q Hoe was het om het stokje over te nemen van je broer Roland en welke uitdagingen kwam je daarbij tegen? Hayko: ,,Het bedrijf heeft roerige jaren achter de rug waarbij in 2011 nog flink gereorganiseerd moest worden. Maar al die jaren is veel tijd, geld en energie gestoken in de ontwikkeling van de Furora wat vanaf 2012/2013 volop zijn vruchten heeft af geworpen. Het kenmerkte Roland dat hij in die moeilijke jaren vast hield aan de visie om Bercomex leidend te laten zijn in innovatie. De makkelijkste oplossing was geweest om de R&D te staken, maar dan had op lange termijn het bedrijf niet meer bestaan. In goede samenwerking met de nieuwe algemeen directeur, Gerben Schouten, is de laatste jaren met succes gewerkt aan de versterking van het bedrijf, zowel qua marktpositie als financieel en organisatorisch. Deze overname is een krachtig signaal van vertrouwen in de toekomst en biedt een goede waarborg voor continuïteit in het realiseren van de langere termijn bedrijfsstrategie.’’

Q Hoe is het proces van verkoop van de aandelen aan Schouten verlopen? Hayko: ,,De familie Kroese had niet zelf de opvolgers in de familie. Schouten heeft in 2012 de eerste 50 procent van de aandelen in Bercomex overgenomen van oprichter Roland Kroese. Schouten en Bercomex hadden al een gezamenlijke joint venture SchoutenBercomex B.V. in Opmeer waarin hun wederzijdse belangen in machines voor de bollensector waren ondergebracht. Roland Kroese had in die tijd Per Kroon al in de arm genomen als adviseur bij deze transacties. De samenwerking met Schouten verliep succesvol en dat was de opstap naar de verdergaande samenwerking. AG Schouten Beheer BV uit Kampen neemt begin 2016 het resterende 50 procent belang van de familie Kroese over en wordt begin 2016 volledig eigenaar van Bercomex BV in Hoorn. Ook in deze transactie heeft de familie Kroese Per Kroon van Goed Geregeld Accountants & Belastingadviseurs als adviseur ingeschakeld.’’

Q Wat was voor jullie de belangrijkste overweging om te willen participeren in Bercomex Gerben Schouten is enthousiast over de mogelijkheden van Bercomex. Het besluit om extra te investeren in Bercomex is gebaseerd op ons vertrouwen in wereldwijde groei van de snijbloemensector en een toenemende behoefte aan technologisch hoogwaardige oplossingen in deze sector. Bercomex is een prachtig bedrijf met uitstekende vooruitzichten. Schaalvergroting in de sector is een belangrijke aanjager van de vraag naar de machines en oplossingen en daarmee groei.

Of zoals Gerben het zegt: ,,Er is niemand die kan wat wij kunnen”. Met name internationaal zijn de mogelijkheden gigantisch. Groei door Export is natuurlijk speerpunt net als service behorende bij een groeiende en steeds professionelere organisatie.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen