Fiscale trends voor 2016

Nieuws

Met ingang van 1 januari 2016 zijn er weer diverse fiscale regels gewijzigd en inmiddels zijn er alweer nieuwe wijzigingen aangekondigd voor later dit jaar en die met ingang van 1 januari 2017 in werking zullen treden. Joost van der Neut, partner-fiscalist van Goed Geregeld Accountants & Belastingadviseurs B.V. zal in dit artikel ingaan op 5 fiscale trends voor 2016 waarmee u als ondernemer uw voordeel kunt doen.

Afschaffing VAR, pas op bij de inhuur van ZZP’ers en/of freelancers De kogel is door de kerk en het gaat nu echt gebeuren: de verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt met ingang van 1 mei 2016 afgeschaft. Belangrijke wijziging is dat u als opdrachtgever aangesproken kunt worden voor de afdracht van alle loonheffingen bij de inhuur van ZZP’ers en/of freelancers. Dit risico kunt u beperken door gebruik te maken van een modelovereenkomst, deze staan op de website van de belastingdienst. U kunt ook uw eigen overeenkomst voorleggen aan de belastingdienst. De belastingdienst heeft aangegeven tot 1 mei 2017 terughoudend te zijn met handhaving, maar wacht hier niet te lang mee! In dezelfde wetswijziging wordt geregeld dat de commissaris niet langer in fictieve dienstbetrekking is en er dus geen loonbelasting meer hoeft te worden ingehouden. Ze blijven wel BTW-ondernemers. De commissaris zal de inkomsten in de aangifte inkomstenbelasting moeten verwerken.

Aanpassingen box 3 leiden tot andere keuzes voor beleggingsvermogen Met ingang van 1 januari 2017 zal het forfaitaire rendement niet meer 4 procent bedragen, maar geldt er een staffel met rendementen van 2,9 procent tot 5,5 procent. Gevolg is dat de box 3 heffing bij een vermogen vanaf circa EUR 250.000 hoger zal worden en naar mate het vermogen groter is, zelfs fors hoger kan worden. Dit leidt tot andere fiscale afwegingen bij het beleggen van vermogen. Het kan bijvoorbeeld gunstiger worden om box 3 vermogen in de BV onder te brengen of vermogen in de BV te houden. De verwachting is dat het ‘boxhoppen’ (het tijdelijk onderbrengen van vermogen in een andere box dan box 3 zodat er op 1 januari van een jaar geen box 3 vermogen is) erg populair zal worden. Voor de grotere vermogens kan het extra interessant zijn om hierbij gebruik te maken van een flexibele vrijgestelde beleggingsinstelling.

De bedrijfsopvolgingsregeling, hoe lang nog? De faciliteiten voor de bedrijfsopvolgingsregeling bij schenking en overlijden zijn op dit moment zeer ruim, de belangrijkste zijn het kunnen doorschuiven van inkomstenbelasting en riante vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting. Het verschil tussen wel of niet toepassen van de regeling kan zo 40 procent van de waarde van de schenking bedragen, leuker gaat het niet worden. De regeling is zo voordelig dat al lange tijd geruchten gaan dat dit niet lang meer kan duren, de meeste geluiden verwachten een versobering (bijvoorbeeld lagere vrijstelling of uitsluitend nog betalingsregelingen) bij aanvang van een nieuwe kabinetsperiode. Aangezien de verkiezingen uiterlijk op 15 maart 2017 zullen plaatsvinden is ons devies voor 2016 dan ook: als je je onderneming (gedeeltelijk) wilt schenken en je voldoet aan de voorwaarden, doe het nu!

Lenen van de B.V. onder de loep De belastingdienst heeft aangekondigd voor 2016 leningen, al dan niet in rekening courant, van de B.V. aan de aandeelhouder als speerpunt voor haar controles te zien. In de media verschenen al opportunistische berichten over het belastingvrij wegstrepen van deze schulden, maar wij adviseren u vooral kritisch te kijken naar de vastlegging. Is er sowieso een overeenkomst? Als deze er is, staan daar ‘onzakelijke’ elementen in zoals geen zekerheden, geen looptijd et cetera? Wordt de overeenkomst ook nageleefd, denk aan overschrijding van de kredietlimiet, inwinning van zekerheden etc. Belangrijk is dat de B.V. voldoende dekking heeft waarbij de aandelen in de B.V. zelf niet meetellen.

Wat gebeurt er als? Weet u wat er gebeurt met uw (aandelen in uw) onderneming in situaties als overlijden, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid en pensioen? Als de stukken zoals statuten, testament, huwelijkse voorwaarden en aandeelhoudersovereenkomst er al zijn, leg ze eens naast elkaar en de kans is groot dat bepalingen tegenstrijdig met elkaar zijn en/of niet meer voldoen aan uw uitgangspunten en wensen van destijds. Beruchte tegenvallers zijn de gevolgen van het niet of onjuist uitvoeren van een periodiek verrekenbeding waardoor uw partner bij echtscheiding veel meer aanspraak op vermogen kan maken dan gedacht/gewenst of het ongewenst niet gebruik kunnen maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten vanwege verplichte aanbiedingsregelingen. Een inventarisatie en waar nodig herstel kan zorgen voor veel rust!

Hetzelfde geldt voor uw persoonlijke financiën, weet u wat uw inkomen en vermogen is bij dergelijke situaties? Bent u hiervoor verzekerd of wellicht juist veel te veel?

In 2016 houden wij ons veel bezig met dergelijke vragen, ook omdat wij geloven dat je fiscaal vooruit moet kijken. Gelukkig wordt het met alle automatisering veel makkelijker om dit te doen en is er ook meer tijd voor advies waar je wat aan hebt.

Slotakkoord Het fiscale nieuws zal gedomineerd worden door de impact van EU regelgeving op de Nederlandse regels, met name de vennootschapsbelasting. De MKB ondernemer zal daar in directe zin minder mee te maken tenzij er ook vestigingen in het buitenland zijn. Andere ontwikkelingen om in de gaten te houden zijn die met betrekking tot: de toekomst van het pensioen in eigen beheer, het UBO register en de verwachte wijziging van de innovatiebox.

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen