Belangenbehartiging en politiek

Nieuws

Ondernemend Alkmaar heeft als hoofdrichtingen het onderhouden van een boeiend en bloeiend netwerk en dat wordt gewaardeerd gezien de grote opkomst bij netwerkbijeenkomsten, het Gala, de Golfdag en vele andere evenementen. Aan de andere kant is belangenbehartiging de hoofdtaak. Dat is het in vereniging dienen van de belangen van de aangesloten bedrijventerreinen en -verenigingen en daarmee de bij hen aangesloten ondernemingen.

Ondernemend Alkmaar biedt toegevoegde waarde naast de activiteiten die de eigen ondernemersverenigingen regelen op zowel strategisch gebied als operationeel niveau voor hun bedrijventerrein. Zij staan dicht bij hun directe leden en hebben een grote kennis van de eigen bedrijfsomgeving. Bereikbaarheid en veiligheid zijn maar een paar van de speerpunten.

Daarnaast, er zijn belangen die boven de eigen onderneming en ook buiten de eigen bedrijvenvereniging uitstijgen. En die pakt Ondernemend Alkmaar op. Een van de belangrijkste punten daarin is informatie, over voorgenomen wet- en regelgeving, beleidsplannen, heffingen of bestemmingsplannen. Ruimtelijke ordening (de nieuwe Omgevingswet komt eraan!) heeft een direct effect op wat mag en wat niet mag als het gaat om de gebouwen en het gebruik van de bedrijfsinrichtingen.

Eén van de vele methodieken die Ondernemend Alkmaar gebruikt, is het volgen van Coalitieakkoorden. Een gemeente of provincie stelt aan het begin van een ‘regeerperiode’ een plan op, vaak met een tijdpad en een beoogd eindresultaat. Het bestuur van Ondernemend Alkmaar, dat de politieke contacten met overheden onderhoudt, laat in een vroeg stadium de stem van ondernemers bij die plannen horen.

Door ook de raads- en commissievergaderingen te bezoeken, de verslagen bij te houden, de ontwikkelingen van deelplannen te onderzoeken en directe gesprekken houdt Ondernemend Alkmaar vinger aan de pols over wat er van de plannen terecht is gekomen en wat veranderd of verbeterd zou moeten worden. Verder hebben de bestuursleden en ondersteuning van het bestuur zitting in vele, vele werkgroepen en commissies die (gemeentelijk) overheidsbeleid voorbereiden of uitvoeren. Elke bedrijfsvereniging wordt vervolgens geïnformeerd over de resultaten daarvan en over overheidsmaatregelen die een directe invloed op de bedrijfsvoering kunnen hebben.

Het is voor u wellicht interessant om eens te lezen wat de Provincie en Gemeente met u als ondernemer voorhebben. Het coalitieakkoord van de Provincie kunt u hier vinden, dat van de Gemeente Alkmaar hier. Dat laatste programma heet ‘Het wordt zomer’ en valt op door de vele verwijzingen naar ondernemers in Alkmaar, onder meer gevolg van een effectieve lobby.

Mocht u informatie willen over wet- en regelgeving van de Provincie of Gemeente, mailt u gerust naar info@ondernemendalkmaar.nl en meestal dezelfde dag heeft u de toepasselijke besluiten in de mailbox.

Fotografie: RTVNH

Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen