25 jaar regiopromotie

Nieuws

1992 Drs. Jan Glaubitz, toen algemeen secretaris van de Kamer van Koophandel en bestuurslid van de Stichting Regio Alkmaar Promotie, was een drijvende kracht achter de promotie van deze regio: ,,De regio manifesteert zich steeds meer als een welvarend gebied dat deel uitmaakt van de Randstad. Maar onze handicap is dat de waardering van ons gebied door onbekenden te laag scoort. De relatieve onbekendheid is groot. De Stichting Regio Alkmaar Promotie kan een brug slaan.’’ Tijdens de startmanifestatie van de Stichting RAP in september 1992 werd aangegeven dat naast het verbeteren van de vestigingscondities ook het belang van samenwerking van de HAL-gemeenten bij de uitgifte van bedrijven- en kantorenterreinen een centrale plek moest krijgen. Dit was een belangrijk politiek en bestuurlijk bindmiddel in die tijd. Die gronduitgifte stond dan ook prominent in de aandacht. (Jan Glaubitz overleed op 20 februari 2016 op 69-jarige leeftijd. In november 2015 werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.)

1992 Drs. W.T van Gelder, toen gedeputeerde van economische zaken van de Provincie Noord-Holland: ,,Een prima initiatief om de regio Alkmaar in den lande positief voor het voetlicht te brengen. Want laten we eerlijk zijn, het moet afgelopen zijn met het negatieve beeld dat hier en daar nog bestaat. Het wordt tijd voor een nieuwe en fris imago: wat uit Noord-Holland komt, is goed.’’

1993 Voormalig minister Hanja Maij-Weggen wint als eerste de ‘Regio Alkmaar Promotie Award’, een bronzen beeldje dat beter bekend staat als ‘De Waaghals’. Ze sloeg de eerste paal voor de Wijkertunnel, wat tevens het begin was van de campagne ‘Neem de wijk naar de HAL’. Maij-Weggen heeft zich bijzonder hard gemaakt voor de bereikbaarheid van de regio Alkmaar. Het beeldje is daarna jarenlang uitgereikt aan een onderneming die een positieve bijdrage had geleverd aan het imago van de regio.

1993 Architect Ashok Bhalotra presenteert zijn idee voor de Stad van de Zon. Het zou de kers op de taart moeten worden van de HAL-structuurvisie, het ontwikkelingsplan voor deze regio, dat was gebaseerd op de historie van Alkmaar, het landelijke van Langedijk en de suburbain Heerhugowaard. Op het de plek waar de gemeenten elkaar ontmoeten, moet volgens de plannen van Bhalotra een nieuwe woon-, werk- en speelplek verrijzen met 12.500 woningen waarbij niet de vraag’ hoeveel en waar’ , maar vooral de vraag ‘hoe gaan we wonen’ centraal staat. ,,De Stad van de Zon is een afrekening met de saaiheid van de bebouwing in de HAL’’, aldus Bahlotra. De Stad van Zon wordt op 23 september 2009 officieel geopend door Koning Willem-Alexander en vormt het slotakkoord van 15 jaar eendrachtige HAL-samenwerking in Vinex-verband. Het is de grootste energieneutrale wijk ter wereld.

1993 Burgemeester J.J. Pop van Alkmaar geeft in een interview toelichting op de ‘Visie op Alkmaar’ en wordt gevraagd naar hoe Alkmaar er over 10 jaar uitziet. Pop: ,,Ik denk dat de binnenstad de sprong over het Noordhollands Kanaal maakt. In wat in de wandeling Alkmaar Overstad heet, moet je kunnen wonen, werken en winkelen. Ook moet er plaats zijn voor amusement, hotels, cafés, en restaurants. Ik verwacht ook dat de omgeving van het station sterk zal veranderen. Verder zal het aantal parkeervoorzieningen toenemen, al hoop ik wel dat het autogebruik terugloopt. De Alkmaarse binnenstad is niet voor auto’s gemaakt.’’

1992 1993 1996

1995 Ronald Bandell wordt de nieuwe burgemeester van Alkmaar. Hij ontpopt zich in zijn ruim vijfjarige ambtsperiode tot groot ambassadeur van onze regio. ,,Het is een uniek gebied waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Een dynamisch centrum van Noord-Holland noord, gelegen in de noordvleugel van de Randstad. De voorzieningen zijn goed. De mensen en de producten zijn prima. Kortom: Alkmaar heeft alles.’’ (Ronald Bandel overlijdt op 16 november 2015 op 69-jarige leeftijd)

1996 Op 11 juli wordt de Wijkertunnel in gebruik genomen. Toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma, verrichte de opening: ,,De Wijkertunnel zal het imago van de regio verbeteren, al is het imago natuurlijk een subjectief begrip: de gunstige vestigingsmogelijkheden waren al aanwezig, terwijl de regio haar imago tegen had. Nu is het Noordzeekanaal aan de westkant van Noord-Holland geen barrière meer. Ik weet dat dit een langgekoesterde wens van de Kop van Noord-Holland was.’’ Mr. Theo J.J. Jansen op de Haar, voorzitter van de Kamer van Koophandel, voegde daar het volgende aan toe: ,,De Wijkertunnel heeft onze regio definitief tot noordvleugel van de Randstad gemaakt, met alle voordelen van dien voor de bewoners, maar zeker ook voor het bedrijfsleven. We kunnen de pluspunten van ons gebied nu op een presenteerblaadje aanbieden.’’ (Theo Jansen op de Haar overleed op 20 maart 2016 op 83-jarige leeftijd)

1996 1996 – Opening van de nieuwe Huisvuilcentrale (HVC), de op dat moment modernste verbrandingsoven en energiecentrale van Nederland. In 1997 wordt naast de HVC de Piekgasinstallatie geopend. Het zal later, samen met ECN in Petten, de basis zijn voor de Energy Valley. Dat is een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Doel van de Energy Valley is om de ontwikkelingen op gebied van duurzame energie in Noord-Holland Noord te versnellen en hiermee de economie van de regio te versterken. Biomassavergassing, onderwijs en innovatie en ‘Wind op zee’ zijn projecten van dit cluster.’

1999 Heerhugowaard start de bouw van haar nieuwe stadshart. Het bestaande Middenwaard wordt uitgebouwd naar 45.000 m². Er wordt een wandelboulevard aangelegd met terrasjes, een nieuw cultureel centrum, luxe woningen, diverse parkeergarages, een grote bibliotheek en een nieuw deel aan het gemeentehuis. De bouw zal tot begin 2006 duren.

2000 Voetbalclub AZ besluit om niet in te gaan op de vrijages van diverse andere steden, maar blijft gewoon in Alkmaar. ,,Als een club al zo lang zijn wortels heeft in een stad, dan moet je daar niet weggaan’’, zegt directeur Jan Kasper. Maar ondanks het besluit blijft het toch nog lang koorddansen. Met name de grootse plannen die de club heeft voor een nieuw stadion in combinatie met grootschalige detailhandel kan niet op de steun van de binnenstad rekenen. ,,Ik doe geen uitspraken, maar zeker is wel dat we vanaf het seizoen 2002/2003 in het nieuwe stadion zullen spelen’’, belooft Kasper. Gelijk krijgt hij niet. Door alle strubbelingen speelt AZ pas op 19 augustus 2006 zijn eerste thuiswedstrijd in het nieuwe stadion. De grootschalige detailhandel komt er niet. Groots is wel het kampioenschap dat de club behaalt in 2009 2001 Een nieuw initiatief, NoordWest 8, ziet het levenslicht. NoordWest 8 is het Regionaal Stedelijk Netwerk van Noordwest Holland, een samenwerking van gemeenten, gewesten, de Kamer van Koophandel, werkgeversverenigingen en brancheorganisaties. Het is een schaalvergroting die noodzakelijk is om de belangen van dit gebied nog beter te kunnen behartigen bij zowel de Provincie als het Rijk. De aandacht zakt weg en nieuw elan is hard nodig. Het is een reactie op de Vijfde Nota Ruimtelijk Ordening waar onze regio niet in werd genoemd. Toenmalig burgemeester van Alkmaar drs. Marie van Rossen: ,,Toen ik het concept van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening onder ogen kreeg schrok ik mij rot. Een visie op de ontwikkeling van vrijwel heel Nederland, maar onze regio leek niet te bestaan.’’

De insteek is dat Noordwest Holland wel gevraagd is grote woningbouwtaken op zich te nemen, maar dat de infrastructuur en de verbindingen met de Randstad achter blijven. Ook de groei van werkgelegenheid blijft achter en dat leidt tot extra woon-werkverkeer en dus files. Later zal blijken dat NoordWest 8 cruciaal is geweest voor de voortgang van de ontwikkeling van deze regio en bijvoorbeeld een opmaat naar een aantal noodzakelijke infrastructurele werken, zoals de Westfrisiaweg.

2004 NS Vastgoed en de gemeente Alkmaar besluiten tot een grondige renovatie van het stationsgebied. Het moet worden omgetoverd tot modern en toegankelijk centrum voor reizen. Het wordt een lang traject. In 2016 is het project klaar en beschikt Alkmaar over een prachtig nieuw station.

200420102016

2006 Federatie Bedrijvenverenigingen HAL wordt nieuwe zakelijke partner van het Regio Alkmaar Magazine. Het betekent een belangrijke nieuwe impuls voor het blad. Voorzitter Frans Kramer, ook bekend van Kramer’s Zuurkool en Vezet, legt de toenadering uit: ‘‘De FBH raakte een beetje uit zicht. Niet dat we inactief waren, integendeel. Maar er gebeurt veel achter de schermen. Op de FBH moet echter wel het licht blijven schijnen want anders kan het bestaansrecht in gevaar komen. Onbekend maakt onbemind en dat willen we niet. Zonder het draagvlak van die ruim 1.000 bedrijven die zich verenigd hebben in de drie lokale bedrijvenorganisatie, is FBH nergens. Die ondernemers moeten dan wel overtuigd blijven van de voordelen van een koepelorganisatie en dat zullen we bereiken met dit magazine.’’ (Frans Kramer is nog steeds actief als voorzitter van de FBH, naast tal van andere vertegenwoordigende bestuurlijke functies. Hij is door de jaren heen een belangrijke spreekbuis van het bedrijfsleven geworden en vanuit die rol levert hij een grote bijdrage aan de promotie en belangenbehartiging van deze regio)

2006 Hogeschool INHOLLAND wortelt zich steeds dieper in deze regio. ,,De relatie met het bedrijfsleven is hecht’’, zegt Joke Snippe, Lid van het College van Bestuur. ,,Veertig procent van de studenten blijft na het afstuderen werken in de regio.’’

2007 Gemeente Langedijk begint met het vermarkten van Breekland, ruim dertig hectare bedrijvengrond. Ze hopen daarmee de werkgelegenheid en vestigingsmogelijkheden een impuls te geven.

2008 De opgewaardeerde N242 wordt in gebruik genomen, een belangrijk resultaat van de regiolobby. Sneller vanaf de A9 doorrijden naar Heerhugowaard, zonder oponthoud van kruispunten en stoplichten. Het is de voltooiing van een keten van verbeteringen die begon met de by-pass bij verkeersplein Kooimeer. Inmiddels is het traject gereed en kan er tot en met Heerhugowaard sneller worden doorgereden.

2010 In Alkmaar wordt begonnen met de grootste binnenstedelijke nieuwbouw uit haar bestaan: De Schelphoek. Wethouder Nico Alsemgeest geeft het startschot. Op dat moment lijkt de crisis voorbij, maar wat velen nog niet weten, is dat het ergste dan nog moet komen. Jaren van worsteling op de woningmarkt is het gevolg. Toch worden alle geplande nieuwbouwprojecten succesvol afgerond: Schelphoek, Paardenmarkt en Bolwerk. ,,Starters, jonge mensen die een huis kopen, zijn een belangrijk doelgroep. Maar die moet je wel wat bieden, anders trekken ze weg’’, aldus Alsemgeest.

2012 De discussie over een nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard ter vervanging van het MCA in Alkmaar is heftig. Bestuursvoorzitter MCA, Harry Luik, kondigt in ons magazine aan dat de eerste paal in januari 2013 de grond in gaat. De praktijk blijkt weerbarstiger. Het MCA zit nog steeds in Alkmaar en Harry Luik is weg bij het MCA.

2014 Wat er wel weggaat uit Alkmaar is de jeugdopleiding van AZ. AZ en de gemeente komen niet tot een deal. Daarmee wijzigen ook de plannen voor de ontwikkeling van een groot sportcomplex in de westrand van Alkmaar. In mei 2014 hakt AZ de knoop door en kiest voor de Kalverhoek in de Zaanstreek. ,,Daarmee is wel de Z terug in AZ’’, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn in ons blad.

2016 Het Regio Alkmaar Magazine bestaat 25 jaar en Han ter Heegde vertrekt als burgemeester van Heerhugowaard. In 1999 werd hij burgemeester van Langedijk om in 2004 een plaatsje op te schuiven naar Heerhugowaard. Twaalf jaar later kiest hij voor een nieuwe uitdaging in de gemeente Gooise Meren. Opgeteld is Han ter Heegde 17 jaar betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze regio en heeft daarin altijd een zeer positieve bijdrage geleverd. Namens het Regio Alkmaar Magazine bedankt en veel succes gewenst in Bussum.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen