Klankbordgroepen eens over hoofdlijnen verkeersstructuur

Nieuws

De twee klankbordgroepen voor de ontwikkeling van het Stationsgebied zijn het in een gezamenlijke bijeenkomst eens geworden over de hoofdkeuzes voor de toekomstige verkeersstructuur. De spooronderdoorgang moet er komen voor een betere doorstroming en bereikbaarheid. Op de kruising Zuidtangent-Stationsplein zou verkeer, net als nu, in alle richtingen moeten kunnen blijven afslaan.

Dat zou dan wel veilig met verkeerslichten moeten worden geregeld. Om sluipverkeer door het Stationsgebied en via de voormalige Bevelandseweg te voorkomen, zouden daar afsluitingen voor doorgaand autoverkeer moeten komen hoe die afsluitingen er exact uit komen te zien en hoe de busroutes door het gebied worden, gaat de gemeente nu onderzoeken. Verder is de klankbordgroep het eens met het idee van de gemeente om de Industriestraat vanaf de Zuidtangent bereikbaar te maken met een fly-over. Wethouder Monique Stam is blij met de oplossingsrichting van de klankbordgroepen. ,,We willen als gemeente dat een oplossing voor het verkeer in het stationsgebied gedragen wordt door bewoners, ondernemers en gebruikers van het gebied. Dat is gelukt en ik ben trots op de klankbordgroepleden.’’

Belangenbehartigers De twee klankbordgroepen (stads- en landschapszijde) overleggen sinds januari onder leiding van een externe voorzitter met belangenbehartigers zoals Veilig Verkeer Nederland (afdeling Heerhugowaard), de Fietsersbond, de Jeugd- en jongerenraad en vertegenwoordigers van ondernemers, inwoners, treinreizigers, fietsers, scholen en andere gebruikers van het gebied. Belangrijke onderwerpen zijn daarbij onder meer de verbetering van de bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en veiligheid van het Stationsgebied. De klankbordgroepen zijn het er, net als de gemeente, over eens dat het Stationsgebied een veilig gebied moet worden voor voetgangers en fietsers. Ook moet de openbare ruimte aantrekkelijker en groener worden. De volgende bijeenkomsten van de klankbordgroepen zijn medio juni. In de tussentijd zal het betrokken stedenbouwkundig bureau de keuzes die nu zijn gemaakt verwerken in nieuwe schetsen van de ruimtelijke inrichting. Nu de verkeersstructuur op hoofdlijnen bedacht is, kunnen de klankbordgroepen verder werken aan de inrichting van de openbare ruimte, voor onder andere een optimale bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en veiligheid van het gebied. Daarbij zullen nog veel zaken verder worden uitgewerkt. Enkele onderwerpen daarbij zijn: de inrichting en verblijfskwaliteit van het Stationsplein en het scholengebied, de kruising Westangent-Umbriëllaan, het parkeren, de plek van de bussen in het stationsgebied, de exacte inrichting van de fly-over en het onderzoeken van mogelijke verbeteringen in de bereikbaarheid van de Nijverheidsstraat via het Nijverheidsplein. In de structuurvisie uit 2013 zijn al mogelijkheden voor nieuwbouwontwikkelingen geschetst; deze worden ook verder verkend. Uiteindelijk zullen de concept-plannen door het College van B&W eind dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Tussendoor zal nog een openbare bijeenkomst worden georganiseerd waarin de klankbordgroepen en gemeentebestuur hun ideeën presenteren.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen