Transparant proces leidt tot verkoop van de Harmonie

Nieuws

‘Het is een gekkenhuis’, steekt Sander Caldenhove, vastgoedadviseur van Kuijs Reinder Kakes in Alkmaar, direct van wal. ‘De woningmarkt draait overuren en ook in commercieel vastgoed zijn de dagen te kort.’ We zitten bij elkaar om meer te weten te komen over de verkoop van voormalig bioscoop de Harmonie. Het pand kreeg onlangs een nieuwe eigenaar. Kuijs Reinder Kakes was namens de gemeente de verkopende makelaar. Tijdens het gesprek komt Provadja eveneens ter sprake, dat andere markante pand dat tot voor kort van de gemeente was. Ook de laatste ontwikkelingen in bedrijfsvastgoed passeren de revue, Caldenhove vertelt er enthousiast en gedreven over.

‘Het is een gekkenhuis’, steekt Sander Caldenhove, vastgoedadviseur van Kuijs Reinder Kakes in Alkmaar, direct van wal. ‘De woningmarkt draait overuren en ook in commercieel vastgoed zijn de dagen te kort.’ We zitten bij elkaar om meer te weten te komen over de verkoop van voormalig bioscoop de Harmonie. Het pand kreeg onlangs een nieuwe eigenaar. Kuijs Reinder Kakes was namens de gemeente de verkopende makelaar. Tijdens het gesprek komt Provadja eveneens ter sprake, dat andere markante pand dat tot voor kort van de gemeente was. Ook de laatste ontwikkelingen in bedrijfsvastgoed passeren de revue, Caldenhove vertelt er enthousiast en gedreven over.

Met de komst van bioscoop VUE en het nieuwe Filmhuis hadden de Harmonie en Provadja niet langer een functie, waarna de gemeente besloot beide panden te verkopen. Ze vroeg Kuijs Reinder Kakes om de verkoop te begeleiden en een advies uit te brengen over de waarde en mogelijke invullingen. Voor zowel de Harmonie als Provadja zijn meerdere bestemmingen mogelijk: woningen, een commerciële invulling of een combinatie van beide. Elke uitwerking heeft zijn prijs: de vierkante meterprijs van een appartement is een andere dan van een herenhuis. En ook weer verschillend ten opzichte van een commerciële invulling.

Transformeren Een jaar of zeven geleden was het haast ondenkbaar om commercieel vastgoed te herontwikkelen naar woningen. Caldenhove vertelt hierover: ,,Er is een duidelijke ontwikkeling gaande in commercieel vastgoed om bedrijfspanden te transformeren naar woningen. We zien in deze regio sinds een jaar of drie dat ontwikkelaars en bouwbedrijven zeer geïnteresseerd zijn om leegstaande bedrijfspanden te transformeren naar woningen. Neem bijvoorbeeld het voormalig Kadasterpand aan de Rogier van der Weijdestraat 6, waar Segesta huurappartementen realiseert. Of het voormalige buurthuis aan de Koningsweg, waar luxe stadswoningen met een dakterras worden ontwikkeld. Daarnaast krijgen de plannen voor het Kwakelhuis en Ringers in Overstad steeds meer vorm.’’ Caldenhove ziet twee belangrijke redenen voor deze ontwikkeling: ,,In de omgeving van Alkmaar staat een kwart van de vierkante meters kantoorgebouw leeg, tegenover een zeer sterk groeiende vraag naar woningen.’’

Caldenhove, opgegroeid in Oostzaan en recentelijk vanuit Amsterdam teruggekeerd naar zijn geboortestreek, werkt ruim 12 jaar als bedrijfsmakelaar in Noord-Holland. Sinds januari 2016 is hij werkzaam in Alkmaar en dat bevalt hem heel goed. Juist in de periode waarin hij naar Alkmaar kwam, was de transformatie van commercieel vastgoed naar wonen in volle vaart begonnen.

Voorafgaand aan de verkoop van de Harmonie nam Kuijs Reinder Kakes de verkoop van Wittenburg op zich, het voormalige gemeentehuis van Stompetoren. De verkoop werd in een korte tijd gerealiseerd. In overleg met de gemeente kreeg de verkoop voor de Harmonie en Provadja een andere aanpak. Er werd een heldere procedure opgesteld met gelijke kansen voor iedereen. Caldenhove licht toe: ,,De Harmonie ging in oktober voor een periode van drie maanden in de verkoop. In deze periode werden zes voorstellen ingediend. De voorstellen bleven in een gesloten enveloppe en pas na afloop van de drie maanden opende de notaris de enveloppen in het bijzijn van de gemeente en van ons. De gemeente heeft de tijd genomen om alle voorstellen zorgvuldig te beoordelen en de verkoop van het pand gegund aan van de bieders. Het proces was volledig transparant en er werden geen exclusieve gesprekken met wie dan ook gevoerd, alle geïnteresseerde hadden exacte dezelfde kansen.

Rode draad Er kwamen prachtige voorstellen binnen. Met woningontwikkeling als rode draad. Uit de voorstellen bleek dat elke partij voldoende tijd heeft gehad om zich volledig in het pand en zijn bestemmingsplan te verdiepen. Dit was met name bij de verkoop van de Harmonie extra belangrijk, omdat het pand geen gemakkelijk object is. In het bestemmingsplan zijn verschillende bouwhoogtes opgenomen, van zeven meter goothoogte tot 16 meter bouwhoogte. Bovendien gaat het om een gedeeltelijk monumentaal object waar geen concessies in worden gedaan. ,,Wat betreft de verkoop van de Harmonie is de keuze voor een verkoopperiode van drie maanden geen overbodige luxe geweest.”

Hoe is de gemeente tot een besluit gekomen? ,,De voorstellen zijn uiteraard gewogen op opbrengst. Maar er is ook gekeken naar de haalbaarheid van het ontwikkelplan. En er spelen andere factoren mee. Een plan om 25 appartementen te ontwikkelen, heeft bijvoorbeeld meer gevolgen voor de parkeerdruk in de binnenstad dan een plan voor zes woningen.’’ Caldenhove is tevreden met het resultaat. ,,De verkoop is succesvol verlopen. Dankzij de soepele samenwerking met de gemeente kunnen we spreken van een gestroomlijnd en transparant proces. De meeste voldoening haal ik toch uit het resultaat, als we op basis van de wensen van de opdrachtgever met een passend verkoopplan kunnen komen, dat vervolgens ook naar alle tevredenheid wordt gerealiseerd.’’

Olympiapark Kuijs Reinder Kakes zit nu volop in de verkoop van Olympiapark. Er worden vier kavels uitgegeven, waarvan er één is verkocht. ,,Er zijn ruime mogelijkheden voor de invulling van deze kavels, maar we hebben de lat hoog gelegd: voor elke kavel streven we naar een functie die de bestaande functies in het gebied versterken.’’ Heeft Caldenhove nog een gouden tip om Alkmaar op de kaart te zetten? ,,Alkmaar heeft voldoende mogelijkheden om zich onderscheidend te ontwikkelen en het is ook al goed op weg. Gemeente en het bedrijfsleven hebben elkaar nodig en ik denk dat de overheid moet blijven doen wat het al doet: kaders stellen, faciliteren en vastgoedbedrijven de ruimte geven!’’

Hoe zat het ook al weer? De gemeente Alkmaar besloot tot verkoop van de Harmonie (voormalige bioscoop) in de binnenstad. Er kwamen 6 kopers op af, de verkoop werd gegund aan de combinatie Kennemer Haeve en Studio Pro6. Zij bouwen straks 12 herenhuizen, de oude schouwburg blijft intact. Het Harmonie-gebouw krijgt een -nog onbekende- commerciële bestemming. Ook voormalig filmhuis Provadja ging in de verkoop.

 

Foto: Media Support Alkmaar/Anneloes Tiehuis

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen