Holder maakt 7-mijlspassen

Nieuws

Nog een paar weken en dan verhuizen de Obdamse ict-bedrijven Holder, Betty Blocks en Woeler naar hun nieuwe bedrijfspand aan de Pettemerstraat in Alkmaar Overstad. De broers Chris en Tim Obdam staan aan de basis en het roer van deze drie zeer succesvolle en snel groeiende ondernemingen. De verplaatsing naar Alkmaar past in hun ontwikkeling: ‘er gaat wat gebeuren in Alkmaar’, aldus Chris, de jongste van de twee.

Het wordt een bijzonder gebouw. Zowel van binnen als van buiten toonbeeld van het nieuwe werken. Open, verbindend, warm en uitnodigend. Inspanning en ontspanning kunnen elkaar gemakkelijk afwisselen. De meeste werkplekken zullen bezet gaan worden door werknemers van de drie bedrijven zelf, die inmiddels gezamenlijk zo’n 110 mensen in dienst hebben. Maar dat aantal zal naar verwachting de komende periode nog eens met circa 40 mensen groeien. En groei dat heeft er in de afgelopen 15 jaar altijd flink ingezeten. ,,Het klinkt als een klassiek verhaal, maar we zijn inderdaad bij onze ouders thuis op zolder begonnen’’, vertelt Chris Obdam. ,,Het ondernemen zit in ons bloed, in onze studietijd waren we al met projecten bezig.’’

Internet ontdekt

In 2002 beginnen de broers met Holder, een bedrijf dat op maat gemaakte webapplicaties bouwt voor business to business doeleinden. Ze ontdekken daarmee de kracht van internet en online communicatie en zien onbeperkte mogelijkheden. ,,We waren een van de eerste bedrijven die internet software ontwikkelden. Voor die tijd best revolutionair.’’ Al snel wordt het huis te klein en betrekken ze een kantoor in Obdam. Vandaaruit zet de ontwikkeling van het bedrijf zich in ijltempo voort.

,,Holder was onze start en dat is nog steeds een goed lopende onderneming met 45 medewerkers, maar door de snelle verandering ontstaan weer nieuwe mogelijkheden. Dan is het goed dat je je focust en specifieke ontwikkelingen binnen een nieuwe entiteit verder laat groeien en de kans geeft om zelfstandig onderscheidend te zijn. Dus niet alles onder één noemer doen, maar differentiëren zodat je kunt doen waar je goed in bent. Op die manier zijn er uit Holder weer twee nieuwe bedrijven ontstaan, Woeler en Betty Blocks.”

Met name het laatste bedrijf gaat heel erg hard. Chris: ,,We zijn daarmee in 2012 gestart. Betty Blocks is een eigen ontwikkeling. Het is een platform waarmee organisaties zelf, zonder al te veel kennis, applicaties kunnen bouwen. Gewoon visueel modelleren met drag and drop. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een mobiele applicatie voor je voetbalclub, met een leden login, een projectadministratie of crowdfunding platform. Zeer veelzijdig toepasbaar voor kleine en grote gebruiksdoeleinden. Momenteel bouwt Holder bijvoorbeeld een online portal voor tussenpersonen in opdracht van de verzekeringsmaatschappij Nh1816 op het Betty Blocks-platform. Het bedrijf Woeler is gespecialiseerd in online marketing op basis van een abonnement en dat is zeer succesvol. Woeler verzorgt social media, nieuwsbrieven en online advertising voor het MKB, maar ook voor grote bedrijven, zoals McDonalds en de Zwaluwhoeve.’’

Disruptieve innovaties

Chris Obdam ziet dat de ontwikkelingen in de it-markt, maar eigenlijk in alle markten, steeds sneller lijken te gaan. ,,Dat lijkt niet alleen, dat is echt zo’’, onderschrijft hij. ,,Je knippert twee keer met je ogen en de volgende innovatie dient zich alweer aan. We leven in een tijdperk van disruptieve innovatie. Ik zeg weleens gekscherend ‘disrupteer of je wordt gedisrupteerd’. Ik moet taaltechnisch nog even aan deze stelling schaven, maar het komt er op neer dat als je niet innoveert, je gedoemd bent om de strijd te verliezen. Stilstand was altijd al achteruitgang, maar dat wordt nu nog eens extra bevestigd. Zeker in onze business. Snel eet langzaam op. Dat heeft alles te maken met het feit dat we nog beter in staat zijn om kennis door te geven en dat proces versnelt zich verder. Wij combineren snelheid met degelijkheid, blijven innoveren en willen telkens de spelregels van applicatie-ontwikkeling opnieuw uitvinden. Dus wat is over twee jaar de norm en dat vinden we uit.”

Die drang naar voren past ook bij het besluit om Obdam te verruilen voor dit prachtige nieuwe pand in Alkmaar Overstad, op een locatie waar duidelijk meer dynamiek aan het ontstaan is. ,,En aan die dynamiek dragen wij straks ook zeker weer ons steentje bij. Dit wordt geen suf kantoorpand, maar het epicentrum van ontwikkelingen, waar mensen in- en uitlopen en ’s avonds nog gewoon het licht brandt. Onze werknemers gaan na hun werk lekker de stad in of bezoeken het poppodium dat naast ons gevestigd is. Alkmaar is echt een leuke stad en om mee te doen met de grote jongens hoef je zeker niet in Amsterdam te zitten. Het maakt in onze branche sowieso niet zoveel uit waar je zit. Kijk maar naar het aantal grote online ondernemingen dat uit de provincie komt. We hebben partners uit het buitenland en die voelen Obdam al als onderdeel van de city van Amsterdam en dan past Alkmaar nog veel meer bij dat beeld. Daarom willen we, en dat is tevens bedoeld als oproep aan alle andere bedrijven die in onze branche werken, de regio op de kaart zetten. Je moet meer willen zijn dan een groep it-bedrijven. Pas met een goede chemie gebeurt er wat. Daarom zijn we ook achter de schermen actief met het creëren van communities, zoals ‘Alkmaar Developers Meetup’, een groep van vakgenoten uit de IT die om de twee maanden bij elkaar komen. Bij die club hebben zich al 280 mensen aangesloten.’’ Op 22 december wordt het nieuwe pand (3.500 vierkante meter) betrokken en dat betekent dat op dinsdag 2 januari iedereen van Holder, Betty Blocks en Woeler het nieuwe jaar fris en fruitig van start kan gaan op de nieuwe locatie.

www.holder.nl chris@holder.nl

Foto: Media Support

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen