Vergroening van De Oude Werf

Nieuws

Er wordt veel over gesproken, maar er wordt nog te weinig aan gedaan: het vergroenen van bedrijventerreinen. Terwijl bij vergroening van een leefomgeving veel win-winsituaties te behalen zijn. Bestuursleden van Ondernemend Heiloo maakten met deskundigen een groensafari over het Heilooër bedrijventerrein De Oude Werf. De deelname aan de prijsvraag Bedrijvig Groen van de Provincie Noord-Holland werd daarna een feit.

Over de prijsvraag

De provincie Noord-Holland schrijft vanuit het Uitvoeringsprogramma Toekomstbestendige werklocaties 2017-2019 (UTW) een prijsvraag uit voor verbindende ideeën voor biodiversiteit op bedrijventerreinen. ,,Langs deze weg kan iedereen, van burger tot adviesbureau in de provincie Noord-Holland, een bijdrage leveren aan het introduceren en vergroten van biodiversiteit op bedrijventerreinen. Een duidelijke link tussen biodiversiteit en de economie op bedrijventerreinen is essentieel”, zo is er in het reglement te lezen.

De groensafari

Vergroening van het bedrijventerrein is dus het uitgangspunt. Het winnen van de prijsvraag is slechts ‘bijzaak’. Dorien Reiche-Kotterman van De Groene Reiger in Heiloo nodigde bestuursleden van de ondernemersvereniging uit voor een groensafari over De Oude Werf om aandacht voor het vergroenen te krijgen. Dorien, Bert van Vuuren (Natural Plastics) en Karen Jonkers (C-realist) zijn bezig met een rekentool, een soort quickscan om bedrijventerreinen te bekijken op mogelijkheden om te vergroenen. Wat zou het beste zijn in de betreffende situatie, hoeveel gaat dat kosten en wat levert dat op korte, midden en lange termijn op? ,,Deze tool noemen wij ‘Geld groeit aan de bomen’. Groen wordt bij de bouw van bedrijventerreinen vaak als een decorstuk gezien, iets wat alleen maar geld kost. En dat is een gemiste kans, want groen levert veel op. Denk aan een betere luchtkwaliteit, een aantrekkelijker ommetje in de pauze (goed voor de gezondheid), minder hittestress, betere afwatering/ wateropname, mooier straatbeeld waardoor het pand economisch aantrekkelijker wordt op het bedrijventerrein. Bovendien neemt de biodiversiteit toe”, steekt de enthousiaste Dorien van wal.

Gezondere leefomgeving

Dorien is eigenaar van De Groene Reiger, met een focus op het betrekken van mensen en organisaties bij verduurzaming. ,,Voor een duurzame groene leefomgeving is het essentieel dat de economische en sociale kansen van verduurzaming optimaal benut worden. Dus zowel de waarde van betrokken en participerende burgers als bijvoorbeeld de baten van groen of de duurzame productie van energie.” De conclusie van de safari over het bedrijventerrein is dat er kan worden samengewerkt aan een gezonde en groene leefomgeving.

Groen doet goed

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat groen goed doet. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in een omgeving met veel groen er 25 procent minder kans is op diabetes en depressie dan in een niet groene omgeving. Er is zelfs bewezen dat ziekenhuiskamers met een uitzicht op groen de opname in het ziekenhuis verkort en dat de mensen minder pijnstillers nodig hebben. En je gaat in een aantrekkelijk gebied toch ook eerder een ommetje in de frisse buitenlucht maken, dan als je op een grijs industrieterrein zit. Maar hoe breng je variatie aan op bedrijventerreinen? Dorien: ,,Dat kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld meer bessendragende bomen en struiken, kleurrijke biodiverse bloemenborders in plaats van gras en het plaatsen van vogelkastjes en insectenhotels. Dan gaat het goed met de natuur, het bedrijventerrein ziet er beter uit én nog een win-win: met het snoeiafval kunnen bio-based vogelhuisje gemaakt worden bij het centrum voor Arbeid en dagbesteding op het naastliggende GZZ-terrein.”

Gevelgroen

De Oude Werf heeft de ambitie het groenste bedrijventerrein van de regio te worden. Dit is in eerste instantie ingestoken op energie, maar een daadwerkelijke vergroening past natuurlijk heel mooi in dit plaatje. Er zijn voor de individuele ondernemers best wat mogelijkheden zoals gevelgroen. Langs de gevels kan een borderrand van 20-25 cm en/of verticaal gevelgroen, bijvoorbeeld de klimplant ‘Green Junkie’, goed voor de opname van fijnstof. En als je de gevel niet direct wilt laten begroeien kun je ook een verplaatsbaar, recyclebaar frame bouwen waar de planten tegenaan groeien: circulair groen. Dan zijn er de groene daken die naast verkoeling en wateropname ook zorgen voor 10% meer opbrengst van je zonnepanelen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en de voordelen groot. Nog een voorbeeldje? Het laten begroeien van al die hekken voor zover dat de veiligheid niet in de weg staat. En meer bomen op een parkeerterrein zorgt voor minder warmte. Airco’s hoeven minder hard te draaien, dus goed voor het milieu en de portemonnee.

De ondernemersvereniging helpt

Ondernemend Heiloo wil het groenonderhoud straks in eigen hand nemen. Dorien Kotterman: ,,Maar eerst gaan we kijken of we voldoende ondernemers kunnen enthousiasmeren om samen te werken aan een groener en meer biodivers bedrijventerrein. De gemeente Heiloo geeft aan dat zij de kwaliteit van het groen wil gaan verbeteren en dat dan het moment daar is om het onderhoud aan de ondernemersvereniging over te doen. Hoe het groen er precies uit moet komen te zien gaan we met elkaar nog bekijken.” Na deze pilot, plus de inzending van de prijsvraag, kan worden gekeken of het plan kan worden doorgetrokken naar andere bedrijventerreinen in de gemeente Heiloo.

Doel van vergroening op De Oude Werf: - Bedrijventerrein als stapsteen in groen netwerk Heiloo en regio. - Groenste bedrijventerrein in regio. - Verhogen biodiversiteit met de daarbij behorende voordelen voor bedrijven. Meer weten over vergroening op het bedrijventerrein? info@degroenereiger.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen