'Alkmaar, waar bijzonder gewoon is'

Nieuws

No nonsense, down to earth, ‘gewoon gebleven’, allemaal termen die in Nederland een kwaliteit aangeven. Het hoogst haalbare is dus een bijzondere prestatie leveren en daar heel gewoon over doen. Maar is dat wel zo? En is dat wel wat ons als stad en regio verder brengt? Moeten we ons af en toe niet wat meer laten horen, zodat ook de rest van Nederland en de wereld weten hoe bijzonder de Regio Alkmaar is?

Als we de kenmerken van de Regio Alkmaar eens goed bekijken, dan zit daar inderdaad een aantal verschillen met andere Regio’s. Nergens in Nederland is de arbeidsdeelname zo hoog als bij ons. En dat is een prestatie die afgedwongen is door de juiste dingen te doen. Met de juiste focus, en door mensen -vaak ondernemers- die ervoor gáán. Daar waar in veel gebieden eerst een hele structuur opgebouwd wordt, met commissies, bestuursreglementen en uitgebreide statuten waar veel energie in gaat zitten, wordt in onze regio vaak ‘gewoon’ begonnen. En dat is juist de kracht, immers, volgens Van Dale is succes ‘iets dat goed afloopt’, en dat gebeurt niet als plannen en voornemens niet gewoon gedaan en uitgevoerd worden.

Twee voorbeelden, die onze bijzondere Regio gewoon verder gaan helpen:

Onze planeet staat voor meer uitdagingen dan ooit. Als meest innovatieve energieregio willen we de wereld slimmer en duurzamer maken met behulp van de nieuwste technieken. Een missie die voltooid kan worden door krachten te bundelen. Daarom hebben wij als regio Noord-Holland Noord TerraTechnica in het leven geroepen. Met dit platform verbinden wij vraaggestuurd onderwijs, toegepast onderzoek en ondernemerschap. Een belangrijke taak is daarbij weggelegd voor studenten van diverse (technische) opleidingen. Met hun bijdrage wordt het bedrijfsleven nog beter in het ontdekken van gouden formules.

Daarom is het voor studenten zaak goed te weten wat er speelt in de dagelijkse praktijk. Dat betekent vaker de schoolbanken verruilen voor het echte werkveld en fictieve opdrachten voor actuele vraagstukken. Tegelijkertijd krijgt het bedrijfsleven gemakkelijker toegang tot toegepast onderzoek. Noord-Holland Noord is een absolute wereldspeler als het om duurzame energie gaat. Bedrijven en kennisinstellingen uit onze regio hebben dankzij hun innovatieve energieoplossingen wereldfaam verworven. Neem de ontwikkeling van onderwaterturbines om getijde-energie op te wekken. Ook zijn we een voorloper in het energieneutraal maken van de glastuinbouw. Met TerraTechnica geven wij die ontwikkelingen extra power. Want innovatie kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan.

En, ‘gewoon’ uit zijn voegen gegroeid vanwege het succes: het Mix and Match Event van 20 April in het AFAS-stadion. In samenwerking met Inholland (Alkmaar, Haarlem en Diemen!), Ondernemend Alkmaar en studievereniging Technische Bedrijfskunde Alkmaar wordt ook dit jaar weer het succesvolle Mix & Match event georganiseerd. Dit jaar vindt op 20 april het event in een nieuwe samenstelling plaats. Hetzelfde concept waarbij ondernemers op informele wijze in contact komen met studenten, maar groter dan ooit daarvoor.

Om de ideale match met een stagiair of afstudeerder te maken, krijgt een ondernemer eerst de gelegenheid zijn eigen bedrijf te pitchen, met een kort en krachtig statement over de onderneming en welke mogelijkheden daar zijn voor stagiairs en afstudeerders. Daarna volgen de rondetafelgesprekken.

Gedurende 5 rondes komen de studenten in kleine groepjes bij de ondernemers langs om in contact te komen voor de beschikbare mogelijkheden. Hiervan zijn de eerst drie rondes verplicht volgens een programma, gevolgd door een tweetal vrije keuzes. En, en dat is ook bijzonder Alkmaars…. om af te sluiten vindt een netwerkborrel plaats, waarbij ondernemers en studenten met een goed glas en een hapje napraten met studenten en andere aanwezigen.

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen