De ideale mix van zon, zee en wind

Nieuws

Veegauto’s, heftrucks en vuilniswagens die op waterstof rijden opgewekt door de wind, huizen die verwarmd worden door middel van biomassa, straatlantaarns die branden op zonlicht: onze manier van energie opwekken gaat de komende jaren radicaal veranderen. En het mooie is, onze regio heeft alles in huis om een internationale rol van betekenis te gaan spelen in de hele energietransitie.

,,Alle ingrediënten om op een nieuwe, schone manier warmte en elektriciteit te maken, zijn er”, zegt Frank Brandsen, business developer bij Energy Valley. Deze stichting maakt zich hard voor de ontwikkeling en toepassing van (markt)innovaties voor duurzaam gas en slimme energiesystemen om daarmee nieuwe bedrijvigheid naar de regio te halen en banen te creëren. ,,Er is hier meer dan genoeg zon, wind, water en geothermie om warmte en elektriciteit te maken. Daarbij hebben we een sterk mkb, een goede agrarische structuur, veel zout en zoet water rondom onze provincie, de twee havens in IJmuiden en Den Helder en kennisinstituten en opleidingen, waaronder het NIOZ en ECN. Bovendien is er genoeg ruimte om living labs in te richten: plekken om op ware schaal te experimenteren.”

Waterstof uit windenergie

Een van de experimenten die nu loopt, is het opwekken van waterstof met behulp van windenergie. ,,Waterstof wordt heel belangrijk voor de industrie en transportsector”, vertelt Frank Brandsen. ,,Ten eerste is het een heel schone brandstof. Vrachtauto’s die op waterstof rijden, zijn stil en stinken niet. Ze stoten ook geen fijnstof uit. Deze brandstof is bovendien CO2 neutraal. Waterstof produceren was tot nu toe kostbaar. Daar komt verandering in, dankzij de windparken op de Noordzee. Daar wordt zoveel stroom opgewekt, dat er soms een overschot is. Daar kun je waterstof van maken door middel van elektrolyse. Dat is een innovatie die de wereld op zijn kop gaat zetten. Begin 2019 moet de eerste waterstofmolen ter wereld in de Wieringermeer een feit zijn. Gelijktijdig wordt de distributie naar minstens 5 waterstoftankstations en 100 waterstofvrachtwagens gerealiseerd. Als dit project slaagt, zal het onze economie een enorme boost geven. Dit biedt grote kansen voor ondernemers. Wie zich daarin wil verdiepen is meer dan welkom.”

Of IPad hoes uit biomassa

De regio gaat ook een internationale rol van betekenis spelen met InVesta, het landelijke kennis- en expertisecentrum op het gebied van biomassavergassing, voorspelt Frank Brandsen. Het centrum is gevestigd op het Energy Innovation Park in de Alkmaarse Boekelermeer. ,,Hier krijgen bedrijven, kennisinstituten en onderwijs fysieke ruimte en kansen om met verschillende technieken te experimenteren, kennis op te doen van biomassavergassing en de technologieën in de toekomst ten gelde te maken. Er wordt komende jaren tussen 40 en 50 miljoen euro geïnvesteerd in apparaten die groen gas gaan maken uit biomassa, reststromen van hout en afval. De biomassa kan ook worden gebruikt voor de productie van biobrandstof of chemicaliën voor het produceren van bijvoorbeeld fleecetruien of de plastic hoes voor je iPad. Als er een nieuwe toepassing wordt bedacht, zal die als eerste hier in Noord-Holland worden getest. Alle bedrijven die met gassen werken of zich op enige manier bezighouden met het voorbewerken van biomassa, kunnen aanhaken. Dat kunnen ook motorenbouwers zijn, of makers van detectieapparatuur en sensoren, of dataverwerkers.”

Samenwerken om voorop te lopen

Er zit heel veel expertise verstopt in bedrijven merkt Frank Brandsen. ,,Het barst van de kleinere bedrijven die een rol kunnen spelen in die keten. Dat wordt echt onderschat. Alleen al voor de aanleg en het onderhoud van alle nieuwe energienetwerken gaat een hele nieuwe industrie ontstaan in Noord-Holland Noord. Voorwaarde is wel dat de bescheidenheid ervan af moet. Die is onze valkuil. Als je voorop wilt lopen, moet je samenwerken. Dus ondernemers, kom naar buiten met je ideeën!”

www.regiohollandbovenamsterdam.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen