Data is het nieuwe goud

Nieuws

Als gevolg van de verregaande digitalisering van onze maatschappij wordt er steeds meer data gegenereerd en verzameld. Na een goede archivering en analyse kunnen ze door bedrijven en organisaties worden ingezet ten behoeve van bijvoorbeeld procesoptimalisatie, innovatie, communicatie of marketing.

Als reactie op de grote hoeveelheden data die tegenwoordig worden verzameld, is er een nieuw interdisciplinair onderzoeksveld ontstaan met de naam ‘data science’. Daarbinnen worden wetenschappelijke methoden, processen en systemen ontwikkeld om kennis, inzichten en waarde te halen uit zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Data science is zo een stimulerende kracht achter toekomstige innovaties en een belangrijke bron voor economische groei en ontwikkeling.


Data Science Alkmaar wijst regionale organisaties de weg

De een had het idee en de connecties, de ander een perfecte locatie. Twee Alkmaarders vonden elkaar in hun streven om data science in onze regio te laten landen en daarmee bedrijven en overheden te stimuleren de kansen die (big) data en kunstmatige intelligente bieden te benutten. Nico Berger, eigenaar en initiatiefnemer van De TelefoonCentrale in Alkmaar en Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de VU Amsterdam, stonden vier jaar geleden aan de basis van Data Science Alkmaar (DSA). Dit is een ontmoetingsplatform en netwerkorganisatie  rondom data science waar bedrijfsleven, overheid, onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten.

,,Ik vind het belangrijk dat deze regio mee blijft doen op het gebied van digitale innovatie’’, opent Feldberg. ,,Er gaan namelijk nog steeds te veel studenten naar het zuiden, terwijl we die talenten juist hierheen moeten trekken en behouden. Want ik zie welke enorme krachtsexplosie er in de regio Amsterdam plaatsvindt op dit gebied. Die energie moet ook hier loskomen en daarom is krachtenbundeling op dit terrein van groot belang. DSA voorziet hierin en je ziet nu al dat het werkt. Er is interesse van Amsterdamse academici voor de bedrijven in de regio en er worden hier in De Telefooncentrale colleges verzorgd door wetenschappers die de top zijn in hun discipline. Voor ons als VU past aanwezigheid in de regio goed bij ons streven om dicht bij de samenleving en het bedrijfsleven te staan en zo onze kennis en kunde op het gebied van data science laagdrempelig beschikbaar te maken en impact te creëren.’’

Feldberg is duidelijk als het gaat om de noodzaak van een initiatief als DSA ,,De invloed van data science op onze samenleving zal enorm groot worden. Daarom is afwachten geen optie. De praktijk laat nu al zien dat datagedreven organisaties significant succesvoller zijn. Het is dus evident dat bedrijven ‘iets’ met data moeten. De uitdaging is hoe ze concrete waarde creëren met de alsmaar toenemende hoeveelheden  interne en externe data. Nu de technologie steeds krachtiger wordt en de ontwikkelingen  zo snel gaan, is het noodzakelijk om nauw samen te werken met uiteenlopende partners’’, aldus Feldberg.

Kennis en talent
DSA wil organisaties met elkaar verbinden met als doel regionale economische groei en ontwikkeling op basis van data science te stimuleren. Kennis en talent staan daarbij centraal. Die kennis komt uit wetenschappelijk onderzoek, waar wetenschappers, studenten en bedrijven samenwerken. ,,We verbinden wetenschappers en studenten met bedrijven. Soms zijn dit bedrijven waar studenten nog nooit van hadden gehoord en die nu als aantrekkelijke werkgever worden ervaren. Ook onze onderzoekers werken samen met regionale bedrijven, en vormen zo een verlengstuk van de afdeling research and development. Want veel van dit soort bedrijven willen eerst de mogelijkheden van digitale innovaties verkennen, zich nog niet direct in het diepe gooien en kiezen daarom om samen te werken op basis van een ‘proof-of-concept-project’. Samen met de wetenschap eerst verkennen hoe en of het werkt. Dat verlaagt de onzekerheid en pas als het succesvol is, kan de vraag naar de markt worden uitgezet. Voor ons is het wel belangrijk dat een traject moet aansluiten bij ons wetenschappelijk onderzoek.’’

Vertaalslag
DSA helpt bedrijven de vertaalslag te maken van data naar waardevolle kennis en inzichten die prestaties doen verbeteren. ,,Maar dat alleen is niet voldoende’’, vult Feldberg aan. ,,Om echt succesvol te zijn en te blijven, moeten bedrijven in staat zijn om data te gebruiken als motor voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.Daarbij staan de volgende vragen centraal; wat is de waarde van data en analytics voor mijn organisatie, heb ik het vermogen om die data om te zetten in inzichten en kennis die passen bij mijn doelen en welke mogelijkheden zijn er om data, analytics en kunstmatige intelligente in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen op basis van datagedreven producten en diensten. Een bedrijf levert dan bijvoorbeeld niet langer alleen een fysiek product, maar ook datagedreven diensten daaromheen. Een fabrikant van kogellagers, bijvoorbeeld, kan door sensoren in de lagers te integreren data verzamelen over de status van productieprocessen. Deze data kan worden gebruikt om te voorspellen wanneer een kogellager kapot gaat. Door hierop te anticiperen kan productieverlies voorkomen worden. Zo verandert de rol van deze fabrikant van leverancier van kogellagers, een product, naar partij die meedenkt over het onderhoud van een het productieproces, een dienst.”

Hotspot
In het spectrum rond data science wil DSA een hotspot zijn waar partijen worden verbonden en  talent aan de regio wordt gebonden. ,,Want bedrijven moeten het vooral niet alleen willen doen. Dat betekent wel dat ze uit hun veilige modus moeten kruipen en open moeten staan voor samenwerking met andere bedrijven, start-ups, universiteiten, overheden, investeerders of zelfs concurrenten. Je moet elkaar durven te verrijken, uitdagen en fungeren als gezamenlijk R&D-team.  Geen enkel bedrijf kan dit meer alleen. Deze dynamische ecosystemen zijn kritisch voor het succes van organisaties. En ik zeg het eigenlijk in al mijn interviews die ik geef; niets doen is geen optie. Dan word je als bedrijf links en rechts ingehaald. Als je wilt weten hoe je dit kunt voorkomen? Kom dan naar een van de colleges die voor bedrijven worden georganiseerd.’’

[Kader:]
Data Science Alkmaar is een platform waar bedrijfsleven, overheden en onderzoek & onderwijs samenkomen om goed zicht te krijgen op de kansen die big data en data science bieden en te benutten ten behoeve van economische groei en ontwikkeling in Noord-Holland Noord. Data Science Alkmaar is een initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de gemeente Alkmaar, Ontwikkelingsbedrijf NHN, RAADHUIS creative agency en het regionale bedrijfsleven in de vorm van De TelefoonCentrale.

DSA organiseert colleges waar bedrijven zich voor kunnen inschrijven; ondersteunt ondernemers en overheden bij vraagstukken op het gebied big data; ontwikkelt en stimuleert kennis en talent en bindt ze aan de regio; ontwikkelt en stimuleert regionale economische groei;  te ontwikkelen, te stimuleren en te binden aan de regio; biedt een platform voor verbinding en het creëren van een versterkend netwerk. Meer informatie over de colleges is beschikbaar via de website.

Meer informatie: www.datasciencealkmaar.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen