Logo regioalkmaarmagazine.nl
(Foto: IwanBronkhorst.nl)

Breng zomers 'groen' naar kantoor

De zomer staat voor de deur en dan is het wel zo gezellig om daar tijdens kantooruren ook iets van mee te krijgen. Hoe breng je de zomer naar kantoor? Er zijn diverse leden bij ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo (OHO) die geschikte groene tips voor binnen en buiten kunnen geven. Kim Terpstra van Bloemen bij Kim vertelt over bloemen en luchtzuiverende planten voor binnen. De OHO-winnares van de 'Rabobank In de Kijkerprijs 2018', Dorien Kotterman van De Groene Reiger, geeft groene tips voor buiten.

Ondernemend Heiloo is er voor, door en mét ondernemers, vandaar dat wij hier twee leden in één artikel verbinden. Deze ondernemers delen met plezier hun passie en tips om de zomer naar kantoor te brengen.
Binnentips van Bloemen bij Kim

,,Bloemen en planten geven niet alleen een (zomerse) sfeer aan een kantoor, ze zorgen ook voor een gezondere omgeving. Dat kun je zelfs letterlijk nemen, met een zuiverende plant zoals een lepelplant (spathiphyllum), drakenbloedboom of krulvaren. Een plant is ook nog eens trendy, maar belangrijker: het is sfeerbepalend. Een groene omgeving is gezelliger en prettiger voor medewerkers om te werken. Naar klanten geeft een verzorgd kantoor met planten of bloemen ook het signaal af dat er aandacht aan de omgeving wordt geschonken", vertelt Kim Terpstra. Zij adviseert om niet voor een standaard plant te kiezen, maar bijvoorbeeld voor planten met grote, uitgerekte bladeren. ,,Net even anders. In de zomermaanden is een ananasplant leuk of als je meer ruimte hebt, kun je een vijgenboom binnen neerzetten. Ik breng planten in de pot naar bedrijven en adviseer wat de juiste plek op kantoor is. In een grote ruimte kan een plant fantastisch tot z'n recht komen, maar ook voor kleinere ruimtes zijn er mooie oplossingen. Stel, het is in de zomermaanden op kantoor te warm voor bloemen of men wil wel eens iets anders, dan zijn orchideeën in pot of zijden bloemen een kleurrijk idee om neer te zetten."

Kleur
Een vaas bloemen op de balie zorgt voor een direct sfeereffect. Bloemen bij Kim verzorgt voor diverse bedrijven in Heiloo een bloemenabonnement. Kim: ,,Ik kom bij veel leden van Ondernemend Heiloo over de vloer, denk aan Wildschut Eten & Drinken, Rails, Lookx, Peek Juwelier etc. Ik bespreek met de klanten wat voor soort boeket men wil en in welke kleur. Ik adviseer om de kleur van het logo in de bloemen of de vaas terug te laten komen." 
Boeketten kunnen met het seizoen mee gaan. In de zomermaanden is een veldboeket erg geliefd en ook losse vaasjes met een paar bloemen zorgen direct voor sfeer op kantoor.

Buitentips van De Groene Reiger
Dorien Kotterman, van De Groene Reiger, sleepte de 'Rabobank In de Kijkerprijs' in de wacht met haar groene concepten. In het juryrapport van de OHO Ondernemingsverkiezing staat onder andere: ,,De Groene Reiger kan verbinden met overheden, bedrijfsleven zoals projectontwikkelaars, vrijwilligers en belanghebbenden. Dorien noemt zichzelf 'groen-concept' ontwikkelaar: ze steekt haar nek uit om vanuit een idee te komen tot tastbare resultaten en dat doet ze samen, zodat allen erbij winnen. Ze is pas tevreden als het idee ook aan de realiteit verbonden is." 

Een realistische ondernemer die vooral naar win-win situaties (ook voor mede-ondernemers) kijkt. De Groene Reiger richt zich op het creëren van een duurzame, groene, sociale en daarmee gezonde leefomgeving. Dorien: ,,Door groen word je creatiever en ben je meer geconcentreerd. Dat blijkt ook uit onderzoek. Een groene omgeving is dus niet alleen mooi, maar ook functioneel. Zo is een lunchwandeling in een versteende omgeving niet verfrissend, maar staat er op een industrieterrein bijvoorbeeld meer groen, dan levert die wandeling wél voldoening op. Ik adviseer ondernemers om een plantenbak bij het bedrijf te plaatsen. Een groene omgeving is goed voor de biodiversiteit in de natuur én groen geeft medewerkers en klanten ook onbewust een goed gevoel." 

Vergroenen
Vergroenen bij een kantoor kan al heel simpel door een tegel voor het pand weg te halen en een klimplant tegen de gevel te laten groeien. Is er iets meer plek? Dan is een geveltuin, een smalle strook groen, ook een optie. ,,Plaats bijvoorbeeld een klimaat adaptieve plant als de kamperfoelie green junkie. Een mooie, groene plant die de lucht zuivert en lekker ruikt. Een struik met bessen, zoals de appelbes, is ook een goed idee. De bessen zijn aantrekkelijk voor vogels en insecten en dus voor de biodiversiteit." Dorien heeft zelfs oplossingen voor bedrijven die wel willen vergroenen, maar geen ruimte voor of naast het pand hebben: rekken met groen voor aan de wand. ,,Voor buiten en binnen. Groen doet goed en is vriendelijk! Denk eens aan een haag in plaats van een schutting of hekwerk, bijvoorbeeld bij het fietsenrek."

Dorien bedacht een concept om het openbaar groen – op industrieterreinen en in nieuwbouwwijken– aan te pakken: de BioBorder. ,,Maak met elkaar de omgeving groener met beplanting. Toepasbaar voor grote en kleine tuinen en aan te passen aan meer zon-of schaduwrijke plaatsen. Ik wil hiermee tuincentra, hoveniers, bewoners en bedrijven met elkaar laten samenwerken om een jaarronde, aantrekkelijke border te maken."

Voor meer informatie over ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo: www.ondernemendheiloo.nl

Tekst: Marije Smit / SchrijfSter.com    Fotografie: IwanBronkhorst.nl
 

Afbeelding
Meer berichten