Logo regioalkmaarmagazine.nl
2019 UEC Road Championships Alkmaar - Men Road Race 172,6 km - 11/08/2019 -  - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2019
2019 UEC Road Championships Alkmaar - Men Road Race 172,6 km - 11/08/2019 - - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2019 ((Foto: Luca Bettini))

De aantrekkingskracht van de stad

Alkmaar kan terugkijken op een enerverend EK wielrennen. In augustus mocht de stad vijf dagen lang Europese topcoureurs uit 41-landen verwelkomen. Natuurlijk met grote namen als Marianne Vos en Dylan Groenewegen en gouden medaille winnaars Amy Pieters en Elia Viviani. Maar ook met vele enthousiaste junioren, de beloften, de aanstormende generatie.

Wethouder Sport en Economie Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar is blij met het sportieve verloop van het evenement, maar ook met de uitstraling ervan: ,,Zo'n groot internationaal evenement vinden we als college belangrijk voor de positie van de stad. Aansprekende evenementen dragen bij aan de leefbaarheid, de dynamiek en de aantrekkingskracht van de stad. Vandaar ook dat we dit evenement als gemeente van harte hebben gefaciliteerd."

Grote opgaven
Maar de aantrekkelijkheid van Alkmaar als stad vraagt volgens de wethouder om meer: ,,Als centrumstad van Noord-Holland Noord staan we namelijk voor een drietal grote maatschappelijke opgaven. Allereerst is dat de stedelijke ontwikkeling. Met de visie op de Kanaalzone bieden wij ruimte voor de ontwikkeling van 15.000 woningen langs de oevers van het Noordhollands Kanaal. De maatschappelijke behoefte aan betaalbare en duurzame woningen is groot. Maar zo'n groot aantal heeft ook impact op de bereikbaarheid, op de stedelijke voorzieningen en op de werkgelegenheid. Voldoende werkgelegenheid voor onze nieuwe inwoners is essentieel. Economische groei in en rond de stad blijft dan ook een centraal thema voor dit college."

Als tweede opgave noemt de wethouder de energietransitie. Daarbij heeft Alkmaar als gemeente zelf een belangrijke opgave, maar dit krijgt ook invloed op alle bewoners en bedrijven. ,,De komende tientallen jaren zijn wij bezig met de energietransitie en het verduurzamen van de gemeente. En iedereen zal vroeg of laat, in meer of minder mate met de effecten daarvan geconfronteerd worden", aldus Dijkman.

Invloed
De derde ontwikkeling is de transformatie van het sociale domein. Waar de transitie van rijk naar gemeenten achter de rug is, is de transformatie net begonnen. Deze taken in de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie zijn van grote invloed op de gemeente. Jaarlijks gaat € 140 miljoen van de gemeentebegroting van € 385 miljoen naar het sociaal domein ofwel ruim 1/3. ,,Dit is dus van grote invloed op de mogelijkheden voor andere ontwikkelingen in de stad", geeft Dijkman aan.

De ruimtelijke uitdagingen voor de stad, de forse uitdagingen wat betreft de energietransitie en het sociale domein bepalen dus de komende jaren de agenda voor het economisch beleid van Alkmaar. ,,Het college realiseert zich dat deze vraagstukken meerjarig, ingrijpend en complex zijn. Deze grote maatschappelijke opgaven moeten wij als samenleving gezamenlijk oppakken door elkaar in dit proces te ondersteunen en te versterken", zegt Dijkman.

Extra's bieden
Naast deze grote opgaven wil Alkmaar ook aantrekkelijk zijn voor huidige inwoners en ondernemers door iets extra's te bieden. ,,Ook al hebben we een unieke historische binnenstad, juist met aansprekende evenementen completeren wij de aantrekkingskracht van Alkmaar. Alkmaar blijft dan ook evenementen als het EK Wielrennen faciliteren. Nu was het sport, een volgende keer kan het een cultureel evenement zijn of een festival. Aansprekende evenementen vertalen zich uiteindelijk ook in het economisch klimaat van de stad. Alkmaar is dan ook niet zonder reden verkozen tot de MKB vriendelijkste gemeente van Noord-Holland", aldus Pieter Dijkman.

Afbeelding
Meer berichten