De aantrekkingskracht van de stad

Algemeen
2019 UEC Road Championships Alkmaar - Men Road Race 172,6 km - 11/08/2019 -  - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2019
2019 UEC Road Championships Alkmaar - Men Road Race 172,6 km - 11/08/2019 - - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2019 (Foto: Luca Bettini)

Alkmaar kan terugkijken op een enerverend EK wielrennen. In augustus mocht de stad vijf dagen lang Europese topcoureurs uit 41-landen verwelkomen. Natuurlijk met grote namen als Marianne Vos en Dylan Groenewegen en gouden medaille winnaars Amy Pieters en Elia Viviani. Maar ook met vele enthousiaste junioren, de beloften, de aanstormende generatie.

Wethouder Sport en Economie Pieter Dijkman van de gemeente Alkmaar is blij met het sportieve verloop van het evenement, maar ook met de uitstraling ervan: ,,Zo'n groot internationaal evenement vinden we als college belangrijk voor de positie van de stad. Aansprekende evenementen dragen bij aan de leefbaarheid, de dynamiek en de aantrekkingskracht van de stad. Vandaar ook dat we dit evenement als gemeente van harte hebben gefaciliteerd."

Grote opgaven
Maar de aantrekkelijkheid van Alkmaar als stad vraagt volgens de wethouder om meer: ,,Als centrumstad van Noord-Holland Noord staan we namelijk voor een drietal grote maatschappelijke opgaven. Allereerst is dat de stedelijke ontwikkeling. Met de visie op de Kanaalzone bieden wij ruimte voor de ontwikkeling van 15.000 woningen langs de oevers van het Noordhollands Kanaal. De maatschappelijke behoefte aan betaalbare en duurzame woningen is groot. Maar zo'n groot aantal heeft ook impact op de bereikbaarheid, op de stedelijke voorzieningen en op de werkgelegenheid. Voldoende werkgelegenheid voor onze nieuwe inwoners is essentieel. Economische groei in en rond de stad blijft dan ook een centraal thema voor dit college."

Als tweede opgave noemt de wethouder de energietransitie. Daarbij heeft Alkmaar als gemeente zelf een belangrijke opgave, maar dit krijgt ook invloed op alle bewoners en bedrijven. ,,De komende tientallen jaren zijn wij bezig met de energietransitie en het verduurzamen van de gemeente. En iedereen zal vroeg of laat, in meer of minder mate met de effecten daarvan geconfronteerd worden", aldus Dijkman.

Invloed
De derde ontwikkeling is de transformatie van het sociale domein. Waar de transitie van rijk naar gemeenten achter de rug is, is de transformatie net begonnen. Deze taken in de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie zijn van grote invloed op de gemeente. Jaarlijks gaat € 140 miljoen van de gemeentebegroting van € 385 miljoen naar het sociaal domein ofwel ruim 1/3. ,,Dit is dus van grote invloed op de mogelijkheden voor andere ontwikkelingen in de stad", geeft Dijkman aan.

De ruimtelijke uitdagingen voor de stad, de forse uitdagingen wat betreft de energietransitie en het sociale domein bepalen dus de komende jaren de agenda voor het economisch beleid van Alkmaar. ,,Het college realiseert zich dat deze vraagstukken meerjarig, ingrijpend en complex zijn. Deze grote maatschappelijke opgaven moeten wij als samenleving gezamenlijk oppakken door elkaar in dit proces te ondersteunen en te versterken", zegt Dijkman.

Extra's bieden
Naast deze grote opgaven wil Alkmaar ook aantrekkelijk zijn voor huidige inwoners en ondernemers door iets extra's te bieden. ,,Ook al hebben we een unieke historische binnenstad, juist met aansprekende evenementen completeren wij de aantrekkingskracht van Alkmaar. Alkmaar blijft dan ook evenementen als het EK Wielrennen faciliteren. Nu was het sport, een volgende keer kan het een cultureel evenement zijn of een festival. Aansprekende evenementen vertalen zich uiteindelijk ook in het economisch klimaat van de stad. Alkmaar is dan ook niet zonder reden verkozen tot de MKB vriendelijkste gemeente van Noord-Holland", aldus Pieter Dijkman.

Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen