Heiloo werkt aan levendig dorpscentrum

Algemeen
Afbeelding

Het is de wens van veel Heilooërs en van de gemeente Heiloo om het centrum levendiger te maken: een plek waar je graag komt winkelen en wat langer blijft om een terrasje te pakken of af te spreken met vrienden. Maar wat maakt een dorpscentrum leuk en levendig? En wat verstaan we dan onder 'levendig'? Die vragen staan centraal tijdens het traject om te komen tot een visie voor het dorpscentrum van Heiloo. Aan het einde van 2019 wil de gemeente de visie en een uitvoeringsagenda klaar hebben.

[streamer:] Wat vinden inwoners en ondernemers belangrijk en hoe kom je tot een visie voor de toekomst?

De '100 van Heiloo'
Uit het bevolkingsregister van Heiloo zijn met een blinde trekking 100 namen getrokken van inwoners van 18 jaar en ouder. Zij ontvingen een uitnodiging om mee te denken. Wethouder Fred Dellemijn: ,,Geïnspireerd door de zogenaamde G1000 methode hebben we 100 inwoners uitgenodigd om concreet te maken wat zij verstaan onder een levendig dorpscentrum. We willen graag horen welke aanbevelingen ze voor de gemeente hebben, voordat we aan de slag gaan in het dorpscentrum. Er zijn geen honderd mensen gekomen maar degenen die kwamen, zijn heel gemotiveerd. Samen hebben we de thema's benoemd die voor hen als inwoner belangrijk zijn!"

Ondernemers en eigenaren
De gemeente heeft ook gesproken met de ondernemers en eigenaren in het dorpscentrum om te horen wat hun ideeën zijn om Heiloo te verlevendigen. In september komen de inwoners en de ondernemers bij elkaar om te horen wat de gesprekken hebben opgeleverd en te bespreken welke zaken de gemeente kan oppakken en welke ideeën zij zelf verder kunnen brengen. Wethouder Fred Dellemijn: ,,Het zijn uiteindelijk de eigenaren, investeerders en ondernemers die het gebied levendig en aantrekkelijk maken voor bezoekers. Als gemeente kunnen we zorgen voor een mooie inrichting van de openbare ruimte. En we kunnen in bestemmingsplannen ruimte maken voor gewenste ontwikkelingen. Zo wordt het voor eigenaren en investeerders aantrekkelijk om in Heiloo iets te ondernemen."

Ook aantrekkelijk voor de regio
Marjolein Bosch van restaurant Herberg Jan - tegenover de witte kerk in Heiloo - is blij dat de gemeente hen vroeg betrekt: ,,Mijn visie is een centrum met veel faciliteiten, veel sfeer en beleving. Een gezellige dorpskern rondom de mooie Witte Kerk met winkels, cultuur, groen, monumenten, goede horeca en detailhandel. Een sfeervolle kern waar de inwoners van Heiloo graag komen en die tegelijkertijd ook aantrekkelijk is voor toeristen en regionaal bekend staat."

Samenwerking
Niet alleen sfeer en faciliteiten zijn belangrijk. Marjolein Bosch: ,,Het wordt nog beter wanneer we als verschillende partijen goed samenwerken. Als horeca werken wij al samen om de kern te laten bruisen en invulling te geven aan evenementen en thema's. Ook werken we samen als het gaat om een aantrekkelijk aanzicht van het dorp. Zoals bijvoorbeeld met kerst, dan zorgen we voor kerstverlichting, in de winter een schaatsbaantje, in de zomer een gezellig en verzorgd terras. Daarnaast is er de stichting Hart van Heiloo waarmee we de dorpskern willen versterken en verlevendigen. In deze stichting zijn alle partijen rondom de witte kerk en omgeving vertegenwoordigd en kunnen we gezamenlijk werken aan verbetering en verlevendiging van het hart van Heiloo."

Digitaal meedenken
In het najaar kunnen alle inwoners van Heiloo -digitaal- op de thema's reageren via www.denkmeeoverheiloo.nl.

Meer informatie
Meer informatie over de verlevendiging van dorpscentrum Heiloo vindt u op www.heiloo.nl onder 'plannen en projecten'.

Fotografie: Iwan Bronkhorst en Yvonne van Stiphout

Afbeelding
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen