Logo regioalkmaarmagazine.nl
(Foto: Iwan Bronkhorst)

Veilig ondernemen in Heiloo

De bedrijventerreinen De Oude Werf, Oosterzij en Boekelermeer in Heiloo zijn KVO gecertificeerd. Dit Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een waarborg dat het op de gecertificeerde bedrijventerreinen veilig ondernemen is. Voor ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo een belangrijk keurmerk, waar het bestuur zich altijd voor inzet.

Ondernemend Heiloo (OHO) is een actieve ondernemersvereniging. Voor, door en mét ondernemers. Een gezellige en inspirerende club ondernemers die iedere maand bij elkaar komen om te netwerken. Dat is het direct zichtbare gedeelte van OHO. Natuurlijk wordt er veel meer – vaak achter de schermen – geregeld en georganiseerd door het bestuur. Eén van die belangrijke zaken is het veilig houden van de bedrijventerreinen. Hiervoor is sinds 2008 het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) aangevraagd, en verstrekt. Een KVO traject start met het vormgeven van de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer en eventueel andere lokale partijen, zoals vastgoedeigenaren. Iedere drie jaar is er een hercertificering.

KVO commissie
De KVO commissie Heiloo bestaat uit de volgende leden: Rob van der Wal (namens bestuur Ondernemend Heiloo); Bas van der Steen (namens De Oude Werf); Rob de Vries (namens Boekelermeer); Rob Zander (namens Oosterzij); Corlien Moleman (namens gemeente Heiloo); Ron Schruijer (namens brandweer); Dirk Haasnoot en Jacqueline Kok (namens politie). Zij werken samen en komen ieder kwartaal bij elkaar om op een gestructureerde manier de veiligheid de bedrijventerreinen te waarborgen. ,,Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het hele winkelgebied of bedrijventerrein'', zo valt er te lezen op Hetkeurmerkveiligondernemen.nl.

Tips van wijkagent
Wijkagent Jacqueline Kok legt graag uit waar ondernemers op kunnen letten en zij doet melding van Camera in Beeld. ,,We zorgen graag samen met de ondernemers voor een veiliger Heiloo. Help ons en meldt bewakingscamera's (privé of zakelijk) aan bij Camera in Beeld! Alle geregistreerde camera's zorgen er voor dat opsporing een stuk makkelijker verloopt." Zij wijst vooral ook op ondermijning. Ondermijnende criminaliteit betekent grofweg de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Jacqueline: ,,Samen met mijn collega-wijkagent zijn wij recent bij ondernemers op bedrijventerreinen binnengestapt om meer over ondermijning uit te leggen. De eerste reactie is vaak: Dat gebeurt in Heiloo niet! Toch zien wij een trend in de verplaatsing van witwaspraktijken van grote steden naar het platteland en dorpen. Vandaar dat wij ondernemers en inwoners alert willen krijgen om vreemde situaties te melden."

Onderwereld
Te denken valt aan hennepkwekerijen en 'spookbedrijven' om geld wit te wassen. Criminelen zetten slimme stappen en huren bijvoorbeeld via een ondernemer of tussenpersoon een ruimte op een bedrijventerrein om een kapsalon of zonnestudio te openen. Aan de buitenkant kan het er keurig en echt uitzien, maar binnen gebeurt niets. ,,Ondernemers van gelijksoortige bedrijven kan het dan opvallen dat er iets aan de hand is. Wij vragen ondernemers om dit (anoniem) te melden, zodat wijkagenten het kunnen onderzoeken. De criminele onderwereld kan een bedrijventerrein onder bedreiging overnemen en kapot maken. Dit willen wij niet, vandaar dat wij er in Heiloo extra aandacht voor vragen", aldus Jacqueline.

Om de risico's op misbruik van verhuurde loodsen of bedrijfspanden te verkleinen is een goede screening van de huurder belangrijk. Vraag om het originele identiteitsbewijs en controleer het ID-bewijs op echtheid, bekijk het uittreksel van de Kamer van Koophandel en accepteer nooit contante betalingen. ,,Een kenmerk van een criminele huurder kan zijn dat men contant wil betalen", zo waarschuwt de wijkagent.

Jacqueline Kok: ,,Als ondernemers met elkaar op een bedrijventerrein blijven opletten en bijvoorbeeld op afwijkende tijdstippen voertuigen zien rijden, noteer het nummerbord en tip ons. Bij twijfel kan men altijd contact met de wijkagent opnemen. Ondernemers kennen de wijkagenten doorgaans wel, wij zijn de laagdrempelige ingang bij de politie. Men mag ook altijd anoniem melden, maar een nadeel hiervan kan zijn dat wij na ons onderzoek geen terugkoppeling (en geruststelling) kunnen geven."

Tip van de wijkagenten: bel als u ongewone, afwijkende zaken ziet die mogelijk kunnen leiden tot strafbare zaken. Bel 112 als u zeker bent. Bel bij twijfel 0900-8844 en vraag of de wijkagent terugbelt. U wordt binnen 2 dagen teruggebeld en we stellen een onderzoek in. We zorgen graag samen met de ondernemers voor een veiliger Heiloo. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan (gratis) met Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800-7000).

Meer tips over internetoplichting en cybercrime staan op www.politie.nl.
Meer informatie over Ondernemend Heiloo is te vinden op www.ondernemendheiloo.nl

Tekst: Marije Smit / SchrijfSter.com

Afbeelding
Meer berichten