Logo regioalkmaarmagazine.nl
'Ziekteverzuim, de oorzaak is zelden óf alleen het werk óf alleen privé'
'Ziekteverzuim, de oorzaak is zelden óf alleen het werk óf alleen privé' ((Foto: aangeleverd))

'Ziekteverzuim, de oorzaak is zelden óf alleen het werk óf alleen privé'

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland stabiliseert in de tweede helft van 2019 en komt uit op 4,2 procent. Hoewel er dit jaar geen sprake meer lijkt te zijn van een stijging is het percentage nog steeds hoog. De positieve cijfers uit het MKB zijn het meest opmerkelijk.

Binnen het MKB (tot 200 werknemers) is het gemiddelde verzuim in de eerste helft van 2019 nog steeds het laagst: 3,8 procent. Bij grote bedrijven (meer dan 200 medewerkers) ligt dit percentage op 4,9 procent. Van het langdurende verzuim (meer dan 42 dagen) wordt het grootste deel veroorzaakt door psychische klachten. 25 procent van het langdurend verzuim is stress gerelateerd. Dit baseert ArboNed op een analyse van haar data tot juli 2019.

Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland: "Kijken we verder naar het verzuim binnen leeftijdsgroepen dan valt op dat vooral werknemers in het MKB in de leeftijdscategorie 25-44 jaar het mentaal moeilijk hebben. Een derde van het langdurend verzuim binnen die leeftijdsgroep valt uit door stress. Bij werknemers boven de 55 jaar ligt dit percentage een stuk lager op 15 procent. Bij deze groep spelen juist weer overige fysieke klachten een grotere rol."

Krachten bundelen

Het alsmaar stijgend verzuim was voor ArboNed en MKB-Nederland de reden om vanaf 1 juli 2018 de handen ineen te slaan om MKB-ondernemers te ondersteunen bij hun preventieve arbozaken. Samen kunnen ArboNed en MKB-Nederland MKB'ers beter bereiken en hen de juiste handvatten bieden om verzuim te voorkomen. "Ondernemers maken zich zorgen om het hoge percentage verzuim als gevolg van stress en burn-out", zegt Visser. Om te vervolgen met: "Het blijkt vaak een combinatie van factoren die tot dit soort klachten leidt. De oorzaak is zelden óf alleen het werk, óf alleen privé. Het is daarom belangrijk dat mensen tijdig bij hun werkgever aangeven waar ze tegenaan lopen en dat werkgever en werknemer samen in gesprek gaan om te voorkomen dat iemand echt uitvalt. 32 procent van alle verzuimdagen van vrouwen in het MKB is te wijten aan stress gerelateerde klachten."

Afbeelding
Meer berichten