Logo regioalkmaarmagazine.nl
Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is.
Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ((Foto: aangeleverd))

Grootste zonnewarmtesysteem geopend in Noord-Holland

In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is vrijdag 4 oktober het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. De opening werd feestelijk gevierd met inhoudelijke bijdragen van de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (Economie en Landbouw), Peter Raven namens Glastuinbouw Nederland en Monique Stam, wethouder van gemeente Heerhugowaard.

Het betreft de installatie van 9.300 m2 aan zonthermische panelen, die warmte gaan leveren aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia. De hoeveelheid warmte die wordt opgewekt is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens. Met het project is een investering van circa drie miljoen euro gemoeid.

Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. "Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans."

Subsidie provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Jack van der Hoek feliciteert Tesselaar Freesia met de ingebruikname van het innovatieve systeem. "Als voorzitter van de stuurgroep Alton ben ik trots dat dit project juist in het Altongebied is gerealiseerd en dat we als provincie vanuit het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma 500.000 euro kunnen bijdragen. Het Altongebied is hard op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. Dit project draagt daar substantieel aan bij en vormt een inspiratie voor andere ondernemers."

Afbeelding
Meer berichten