Logo regioalkmaarmagazine.nl
Retailers komen in opstand.
Retailers komen in opstand. ((Foto: aangeleverd))

MKB in opstand: boze brief aan Tweede Kamer

Winkeliers hebben het onnodig zwaar en dreigen failliet te gaan als de overheid niet ingrijpt, zegt Jan Meerman van brancheorganisatie INretail. Ambitieuze ondernemers worden volgens hem ondermijnd door lastenverhogingen en andere overheidsregels.

Retailers komen in opstand, maar kiezen een andere strategie dan de opstandige boeren en bouwers. "Ze mogen dan weliswaar rekenen op brede steun in de samenleving, het kabinet heeft tot op heden nog geen van hun eisen ingewilligd. Een hoop energie dus, bitter weinig effect. Wat koop je daarvoor?'', aldus Meerman. Om zijn woorden kracht bij te zetten stuurde Meerman een alles zeggende brief aan de Tweede Kamerleden, namens alle retailers van Nederland.

Btw naar 19 procent

Winkeliers opperen om onder meer de btw te verlagen naar 19 procent, parkeerkosten niet langer te verhogen, werkgeverschap te belonen en de WW-boete op flexibel werk uit de WAB af te schaffen. De retailbranche is goed voor 800.000 banen in Nederland. Verder moet er een ondernemersfonds komen dat winkeliers in nood steunt. Ook dient winkeldiefstal, dat kost de retailers jaarlijks miljarden euro's, sneller aangepakt te worden.

Oneerlijke concurrentie

"Goed dat hij niet heeft gekozen voor de middelvinger,'' zegt retailexpert Hans van Tellingen, die bovendien actief is als winkelcentrumonderzoeker van Strabo. "Verder ben ik het inhoudelijk volledig eens met zijn brief. De winkelier wordt aan alle kanten gepakt. Waarom geen btw-verlaging? Het gaat toch goed met de economie? Er is sprake van oneerlijke concurrentie, want veel regeltjes gelden niet voor de webwinkel. Zo mogen er geen tasjes meer, wordt er reclamebelasting geheven en zijn reclamefolders verboden omwille van het milieu. Ik weet dat ze goed gelezen worden. Dat zit in onze Nederlandse genen.'' Volgens Van Tellingen worden fysieke winkels benadeeld ten opzichte van webwinkels. "De webwinkelier is verantwoordelijk voor meer kilometers en afval en zijn dus het tegenovergestelde van duurzaam.'' Ondertussen dienen fysieke winkels hun energieverbruik terug te dringen. Meerman: "We doen er alles aan, maar maak het ons daarin makkelijker.''

Bron: De Ondernemer/INretail

Afbeelding
Meer berichten