Eindejaarsdrukte op notarieel gebied

Algemeen
Eindejaarsdrukte op notarieel gebied
Eindejaarsdrukte op notarieel gebied (Foto: aangeleverd)

Als ondernemer is het in bepaalde situaties goed om advies in te winnen bij de notaris. Denk bijvoorbeeld aan de overname van een bestaande onderneming of de uitgifte en overdracht van aandelen.

Ook in de volgende situaties is het goed om advies bij de notaris in te winnen: bij de koop van een bedrijfspand, bij de herstructurering of splitsing van uw onderneming, de verkoop van uw bedrijf en/of de bedrijfsopvolging (al dan niet per testament) en alle zaken rond de opbouw van uw pensioen en ander vermogen.

Tussenkomst

De overheid heeft bepaald dat een aantal ondernemingszaken alleen via tussenkomst van de notaris kunnen wordt geregeld. Bijvoorbeeld de aanpassing van de statuten van de besloten vennootschap of coöperatie. De notaris garandeert dat de betreffende handelingen of wijzigingen rechtsgeldig zijn en dat iedereen alle wettelijke en statutaire regels naleeft. Ook in gevallen waarin de wet niet de tussenkomst van de notaris verplicht, kan het nuttig zijn dat de notaris wordt ingeschakeld. Als twee partijen een overeenkomst hebben bereikt, bijvoorbeeld over de betaling van een geldsom, dan kan een notaris deze overeenkomst notarieel vastleggen. Het grote voordeel hiervan is de executoriale kracht van de notariële akte. Komt één van beide partijen de overeenkomst niet na, dan kan de andere partij direct (executoriaal) beslag leggen op de goederen van de partij die in gebreke blijft. Deze hoeft dus niet eerst een procedure op te starten bij de rechter.

Advies van de notaris

"Begin op tijd met de planning", luidt het advies van Kees van Duin van WOF Netwerk Notarissen uit Enkhuizen/Grootebroek. "We merken elk jaar weer dat december ontzettend veel eindejaarsdrukte met zich meebrengt. Iedereen maakt gedurende het jaar plannen en die moeten eerst langs andere financiële adviseurs. Wij zitten aan het einde van het uitvoeringstraject. Omwille van het resultaat moeten aktes vaak in december passeren. Dat is in de meeste gevallen ook wettelijk verplicht. Daarom hoopt het zich zo op in december.".

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen