Logo regioalkmaarmagazine.nl
(Foto: )

De Geus Sport & Events doet mee aan Rabo Circulair Ondernemen Challenge Van duurzaam ondernemen een inspirerend verhaal maken

Een gezonde geest, een gezond lichaam én een gezonde omgeving. Cornelis de Geus van De Geus Sport & Events hanteert zijn eigen drie-eenheid. Hij wil onder zijn veelzijdige sport- en ontspanningscomplex in Langedijk een ijzersterke duurzame basis leggen. 'Het totale plaatje moet kloppen,' aldus Cornelis, één van de deelnemers aan de Rabo Circulair Ondernemen Challenge.

62 is Cornelis de Geus, maar afbouwen is er bij hem niet bij. Wel is hij op een leeftijd gekomen dat hij zich afvraagt: wat wil ik verder nog? Er speelden al allerlei gedachten en er rijpten al plannetjes, totdat met de Rabo Circulair Ondernemen Challenge de puzzelstukjes op hun plaats vielen.

Oude kolenschuur
Het duurde even voordat het duurzame belletje begon te rinkelen bij Cornelis de Geus. Het bleef stil, toen hij in 1982 begon met 'De Geus', in de oude kolenschuur van zijn opa, waar je terecht kon voor jazzdansen, judoën en trainen met gewichten. Ook wanneer hij in 1992 verhuist naar de huidige locatie 500 meter verderop en zijn bedrijf uitbreidt tot wat het nu is - een multifunctioneel centrum met onder meer horeca, fitness, bowlingbaan, klimmuur en evenementenorganisatie - is het milieu niet echt 'top of mind' bij hem.

Wel installeert Cornelis tien jaar geleden een warmte terugwininstallatie, waarbij hij restwarmte doorsluist naar de verwarming van het zwembad. En sinds een paar jaar liggen er 96 zonnepanelen op het dak. ,,Maar is dat genoeg? Ik ben gaan nadenken over onze identiteit. Wij zijn een bedrijf dat in een gezonde levensstijl doet. Omdat wij vinden dat dit zorgt voor vitaliteit en plezier in het leven. Moet je dat dan ook niet helemaal doortrekken? Moet je niet laten zien dat je net zo goed begaan bent met een gezond en vitaal leefmilieu?"

Inspirerend verhaal
Met andere woorden: Cornelis heeft voor de komende jaren een nieuwe energiebron bij zichzelf aangeboord. Hij wil veel duurzamer gaan ondernemen. Daarom kwam de Rabo Circulair Ondernemen Challenge precies op het juiste moment. ,,Ik weet hoe ik de praktische vertaalslag moet maken naar duurzame technologieën en innovatieve oplossingen, maar ik wil er ook een inspirerend verhaal van maken dat iets losmaakt bij mensen. Door mee te doen met de challenge hoop ik daar handvatten voor te krijgen."

Het was Cor Pronk, accountmanager Groot Zakelijk bij Rabobank Alkmaar e.o., die bij Cornelis de challenge onder de aandacht bracht. ,,Circulair ondernemen gaat heel erg over het hergebruik van (rest)materialen. Dat is natuurlijk vooral interessant voor productiebedrijven die met grondstoffen werken. Maar ook voor een 'dienstenbedrijf' als De Geus kan het positief uitpakken."

Een voor de hand liggend voorbeeld zijn volgens Pronk de horecafaciliteiten. Hoe kun je hier voedselverspilling tegengaan? En als je afval produceert, kun je dat dan nog nuttig toepassen? Waar haal je je producten vandaan? Doe je dat uit je lokale omgeving, dan draag je bij aan de reductie van het transport en de CO2-uitstoot. ,,Circulair ondernemen is in mijn ogen slim en efficiënt handelen. Zo wordt het ook een verdienmodel."

Een nieuwe generatie aanspreken
Daar is het Cornelis de Geus in eerste instantie niet om te doen. In een sterk concurrerend fitness landschap wil hij een jonge generatie aanspreken die opgroeit met de vanzelfsprekende overtuiging dat we zuinig moeten zijn op onze planeet; die wil sporten, flexwerken en relaxen in een setting die past bij zijn of haar levenshouding. ,,Het hele verhaal moet wat mij betreft kloppen. En ja, als we dat doordacht aanpakken, kunnen we op termijn geld besparen."

Nieuw: een hotel
Daarmee verwijst hij naar de ver- en nieuwbouwplannen bij De Geus, die de laatste jaren zijn uitgekristalliseerd. Het streven is om de sportfaciliteiten grondig te moderniseren. De wellness wordt uitgebreid tot een volwaardige en eigenstandige publieksvoorziening. En Cornelis heeft toestemming gekregen om een hotel te bouwen met 54 kamers.

,,Stel nou dat je de warmte die vrijkomt bij het Turks Stoombad of de sauna kunt gebruiken om de hotelkamers lekker behaaglijk te maken. Dan ben je zowel duurzaam als kostenbewust bezig." "En waarom zou je niet herbruikbare materialen verwerken in de bouw en inrichting van het hotel?", filosofeert Cor Pronk hardop. ,,Dat soort tips hoop ik nu te krijgen tijdens de challenge van collega-ondernemers en de specialisten van KPMG", antwoordt Cornelis lachend.

Het is een van de doelstellingen van de Rabo Circulair Ondernemen Challenge. Zet ondernemers bij elkaar en laat ze van elkaar leren. Cor: ,,Dat sluit aan bij het coöperatieve gedachtegoed van de Rabobank: we moeten het met elkaar doen. Zeker als we als samenleving de overgang naar een circulaire economie willen maken. Als bank willen we daar een aanjager in zijn."

Pittige opdracht
Eerder heeft Cornelis zijn personeel toevertrouwd in 2025 energieneutraal te willen zijn. Dat is een pittige opdracht, maar hij gaat ervoor. 62 jaar jong en vastbesloten om De Geus Sport & Events een nieuwe toekomst in te leiden. Al is het maar voor zijn jongste zoon en schoondochter die ook actief zijn in de zaak en op termijn mogelijk het stokje overnemen.

Rabo Circulair Ondernemen Challenge
Op 4 november zijn 23 bedrijven uit Noord-Holland Noord gestart met de Rabo Circulair Ondernemen Challenge; een initiatief van Rabobank, KPMG en de Provincie Noord-Holland. De ondernemers worden uitgedaagd om een nieuw, circulair businessmodel te ontwerpen. De aanpak voorziet in een scan door KPMG bij elk bedrijf en twee gezamenlijke workshops. In maart 2020 sluiten de 23 deelnemers de challenge af en presenteren zij hun toekomstplannen aan elkaar. Als inleiding tot de challenge heeft KPMG een onderzoek uitgevoerd in Noord-Holland Noord naar de kansen voor een circulaire economie. Daaruit blijkt dat deze regio een solide basis heeft aan initiatieven en organisaties om een circulaire economie tot volle bloei te brengen.

fotobijschrift


Cornelis de Geus en accountmanager Cor Pronk: 'Samen zoeken naar duurzame kansen'.

Afbeelding
Meer berichten