Alton wordt steeds duurzamer

Algemeen
Pip Tesselaar bij de zonthermische panelen
Pip Tesselaar bij de zonthermische panelen (Foto: speer fotografie)

Het glastuinbouwgebied Alton wordt steeds duurzamer. Inmiddels is het tweede bedrijf aangesloten op het duurzame warmtenet van HVC en begin oktober zijn bij een grote freesiateler in het gebied ruim 9 duizend vierkante meter zonnepanelen geplaatst.

Gootjes AllPlant BV
AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim 500 verschillende soorten jonge planten aan kwekers in bijna alle Europese landen, waarvan 90 procent aan West-Europese landen. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. Directeur Simon Gootjes: ,,We zochten een nieuwe plek in het midden van deze twee locaties. Het moest een toekomstbestendige plek worden met een duurzame energievoorziening. Onze opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan onze producten, waarvan ook de CO2-footprint van onze planten een onderdeel is. Met de aansluiting op het warmtenet van HVC wordt ons volledige gasverbruik duurzaam ingevuld. Dat geeft ons een streepje voor op onze concurrenten die nog wel fossiele brandstoffen gebruiken. Alleen voor extreem koude periodes houden we de gasaansluiting en gasketel nog als back-up aan."

Tesselaar Freesia
Een installatie van 9.300 vierkante meter aan zonthermische panelen verwarmt de kassen van Tesselaar Fresia. Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ,,Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans."

Monique Stam, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heerhugowaard is blij met de verduurzaming van het glastuinbouwgebied. ,,De bedrijven in Alton verbruiken een derde van het totale energieverbruik in Heerhugowaard. Met de verduurzaming van deze bedrijven zetten we een stap in de gemeentelijke ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. En als gemeente spannen wij ons in om in de komende jaren zoveel mogelijk woningen op het warmtenet aan te sluiten. Verduurzamen doen we op deze manier samen."

Bedrijventerrein De Vaandel nu ook voor kleinere bedrijven

Bedrijventerrein De Vaandel is groeiende: Er zitten drie bedrijven, aan drie andere is grond verkocht en met vijf bedrijven zijn er onderhandelingen. De gemeente heeft nu ook een kavel van ruim tienduizend m2 in de aanbieding die in partjes van minimaal duizend m2 verkocht kunnen worden. Ideaal voor wat kleinere bedrijven dus.

De Vaandel is een ideale vestigingslocatie voor bedrijven, met een prima bereikbaarheid. Het ligt pal aan de N194 (onderdeel van de N23 Westfrisiaweg) en de N242 Westerweg. Daardoor zijn de A7 en A9 eenvoudig bereikbaar. Het bedrijventerrein profileert zich als duurzaam. De aanwezigheid van een warmtenet of een voorziening in de vorm van Warmte Koude Opslag (WKO) in De Vaandel is hier een belangrijk onderdeel van. Door de slimme uitwisseling van warmte en kou tussen aangesloten bedrijven, is de energiebehoefte vaak fors lager en levert daarmee een flinke kostenbesparing op. Een adviesteam van deskundige medewerkers van de gemeente adviseert ondernemers daarbij. Zij kunnen ook helpen bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen. De kavelprijzen op De Vaandel zijn maximaal 175 euro per vierkante meter.

Meer informatie op www.devaandel.nl of bel het adviesteam: 06-22038946.

[fotobijschrift] Bedrijventerrein De Vaandel, nog niet op de foto het pand van de Fietsvoordeelshop

Afbeelding
Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen