Logo regioalkmaarmagazine.nl
Pip Tesselaar bij de zonthermische panelen
Pip Tesselaar bij de zonthermische panelen ((Foto: speer fotografie))

Alton wordt steeds duurzamer

Het glastuinbouwgebied Alton wordt steeds duurzamer. Inmiddels is het tweede bedrijf aangesloten op het duurzame warmtenet van HVC en begin oktober zijn bij een grote freesiateler in het gebied ruim 9 duizend vierkante meter zonnepanelen geplaatst.

Gootjes AllPlant BV
AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim 500 verschillende soorten jonge planten aan kwekers in bijna alle Europese landen, waarvan 90 procent aan West-Europese landen. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. Directeur Simon Gootjes: ,,We zochten een nieuwe plek in het midden van deze twee locaties. Het moest een toekomstbestendige plek worden met een duurzame energievoorziening. Onze opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan onze producten, waarvan ook de CO2-footprint van onze planten een onderdeel is. Met de aansluiting op het warmtenet van HVC wordt ons volledige gasverbruik duurzaam ingevuld. Dat geeft ons een streepje voor op onze concurrenten die nog wel fossiele brandstoffen gebruiken. Alleen voor extreem koude periodes houden we de gasaansluiting en gasketel nog als back-up aan."

Tesselaar Freesia
Een installatie van 9.300 vierkante meter aan zonthermische panelen verwarmt de kassen van Tesselaar Fresia. Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia, is trots dat het systeem nu operationeel is. ,,Dit project heeft enkele jaren aan voorbereiding gekost. We zijn samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud in 2015 begonnen met onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt. Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonthermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag (WKO) systeem op in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans."

Monique Stam, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heerhugowaard is blij met de verduurzaming van het glastuinbouwgebied. ,,De bedrijven in Alton verbruiken een derde van het totale energieverbruik in Heerhugowaard. Met de verduurzaming van deze bedrijven zetten we een stap in de gemeentelijke ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. En als gemeente spannen wij ons in om in de komende jaren zoveel mogelijk woningen op het warmtenet aan te sluiten. Verduurzamen doen we op deze manier samen."

Bedrijventerrein De Vaandel nu ook voor kleinere bedrijven

Bedrijventerrein De Vaandel is groeiende: Er zitten drie bedrijven, aan drie andere is grond verkocht en met vijf bedrijven zijn er onderhandelingen. De gemeente heeft nu ook een kavel van ruim tienduizend m2 in de aanbieding die in partjes van minimaal duizend m2 verkocht kunnen worden. Ideaal voor wat kleinere bedrijven dus.

De Vaandel is een ideale vestigingslocatie voor bedrijven, met een prima bereikbaarheid. Het ligt pal aan de N194 (onderdeel van de N23 Westfrisiaweg) en de N242 Westerweg. Daardoor zijn de A7 en A9 eenvoudig bereikbaar. Het bedrijventerrein profileert zich als duurzaam. De aanwezigheid van een warmtenet of een voorziening in de vorm van Warmte Koude Opslag (WKO) in De Vaandel is hier een belangrijk onderdeel van. Door de slimme uitwisseling van warmte en kou tussen aangesloten bedrijven, is de energiebehoefte vaak fors lager en levert daarmee een flinke kostenbesparing op. Een adviesteam van deskundige medewerkers van de gemeente adviseert ondernemers daarbij. Zij kunnen ook helpen bij het verduurzamen van bedrijfsprocessen. De kavelprijzen op De Vaandel zijn maximaal 175 euro per vierkante meter.

Meer informatie op www.devaandel.nl of bel het adviesteam: 06-22038946.

fotobijschrift

Bedrijventerrein De Vaandel, nog niet op de foto het pand van de Fietsvoordeelshop

Afbeelding
Meer berichten