Gootjes AllPllant BV krijgt duurzame warmte van HVC

Algemeen
DCIM\100MEDIA\DJI_0002.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0002.JPG (Foto: )

Duurzame warmtelevering gelijk aan jaarverbruik 300 woningen

In glastuinbouwgebied Alton in het Noord-Hollandse Heerhugowaard is op woensdag 6 november 2019 Gootjes AllPlant BV aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Het is daarmee het derde glastuinbouwbedrijf in Alton dat volledig duurzaam wordt verwarmd.

Directeur Simon Gootjes: ,,Toen wij in 2015 de beslissing namen om naar Alton te verhuizen, was ons door gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN toegezegd dat dit een toekomstbestendig gebied zou worden met een duurzame energievoorziening. Deze belofte is ingelost en we zijn dan ook trots dat HVC ons de komende jaren duurzame warmte kan leveren.'' De hoeveelheid warmte die door HVC wordt geleverd is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens.

Gootjes AllPlant BV
AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim 500 verschillende soorten jonge planten aan kwekers in bijna alle Europese landen, waarvan 90 procent aan West-Europese landen. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. ,,We zochten een nieuwe plek in het midden van deze twee locaties. Het moest een toekomstbestendige plek worden met een duurzame energievoorziening. Onze opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan onze producten, waarvan ook de CO2-footprint van onze planten een onderdeel is. Met de aansluiting op het warmtenet van HVC wordt ons volledige gasverbruik duurzaam ingevuld. Dat geeft ons een streepje voor op onze concurrenten die nog wel fossiele brandstoffen gebruiken. Alleen voor extreem koude periodes houden we de gasaansluiting en gasketel nog als back-up aan."

Warmtenet HVC
Arjan ten Elshof, directeur bij HVC, is blij met de warmtelevering van Gootjes AllPlant: ,,In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven kunnen gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika en Gootjes AllPlant wordt jaarlijks 5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo'n 9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen."

Monique Stam, wethouder gemeente Heerhugowaard, feliciteert Gootjes AllPlant en HVC met de duurzame warmtelevering: ,,De aansluiting van glastuinbouwbedrijven op het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig energieneutraal te zijn. En wij als gemeente spannen ons in om in de komende 10 jaar circa 2.500 woningen op het warmtenet aan te sluiten. Verduurzamen doen we op deze manier samen."

Ondersteuning door Ontwikkelingsbedrijf NHN
Simon Gootjes van Gootjes Allplant is blij met de ondersteuning die hij heeft gekregen van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN. Simon Gootjes: ,,Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft met een rekenmodel inzichtelijk gemaakt hoe onze huidige energiekosten zijn opgebouwd en hoe onze toekomstige energiekosten er uit gaan zien met aansluiting op het warmtenet. Op basis hiervan konden wij bepalen of warmtelevering voor ons interessant was. We hebben namelijk zelf ook flink moeten investeren in de aanpassing van ons verwarmingssysteem. Alles bij elkaar genomen krijgen we nu duurzame warmte tegen dezelfde kosten als bij gebruik van aardgas."

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen