Logo regioalkmaarmagazine.nl
(Foto: )

Aantrekkelijke gemeente met ruimte voor horecaondernemers

NIEUW HORECABELEID

Natuurlijk Heiloo, dat is wonen in het groen, en natuurlijk ontmoet je elkaar op een terras of in een van de bruisende restaurants zoals rond de Witte Kerk of het Stationsgebied. De afgelopen jaren is het horecalandschap in Heiloo zo veranderd, dat aanpassing van het horecabeleid noodzakelijk was. Onlangs is er een nieuwe horecanota in werking getreden. 'Daarmee zorgen we dat Heiloo een aantrekkelijke gemeente is en blijft voor inwoners, bezoekers en ondernemers. De horeca is een essentieel onderdeel van een gezellig dorpshart,' zegt burgemeester Hans Romeyn.

Ruimte voor trends

De nieuwe Horecanota geeft de horeca de ruimte, zodat inwoners en bezoekers veilig en zonder overlast kunnen genieten van een middag of avondje uit. Romeyn: ,,In Heiloo vinden we dat ondernemers moeten kunnen ondernemen. Ze moeten ruimte hebben om nieuwe trends aan te bieden, met minder regels en bemoeienis van de overheid. Waarbij we natuurlijk wel in overleg blijven, samen met politie en inwoners. De horeca in Heiloo is behoorlijk ondernemend. Er is meer keus, en dat is positief. Jong en oud komt elkaar tegen in het weekend in De Kamer en Herberg Jan, er is duidelijk ingespeeld op een behoefte die er in het dorp was. "

Aanpassingen

Concrete veranderingen die op voorstel van horecaondernemers zijn gemaakt, zijn de sluitingstijden voor vrijdag- en zaterdagavond voor nachthoreca: in heel Heiloo is die vastgesteld op 03.00 uur. Om te voorkomen dat na sluitingstijd grote groepen bezoekers op straat staan, is er nu een 'geleidelijke sluitingstijd'. Een half uur voor sluitingstijd mogen geen nieuwe bezoekers meer worden binnen gelaten, is de tap dicht, de muziek uit en het licht aan. Er wordt bovendien met een proef gestart om de terrassen van de dag- en avondhoreca tot 01.00 uur open te houden.

Ook is de portiersverplichting geschrapt. Veiligheid is voortaan de verantwoordelijkheid van de horecaonderneming. Mocht dit niet op orde zijn, dan kan de burgemeester alsnog besluiten dat er een portier moet komen. Het is een aanpassing die sinds 2013 in nauw overleg met de horeca stapsgewijs is ingevoerd.

Natuurlijk samenwerken

,,Korte lijnen hebben met de horeca is essentieel voor een goede samenwerking. We kennen ze allemaal, we weten elkaar ook snel te vinden. Al heeft Heiloo 24.000 inwoners, we koesteren het woord 'dorp'. We vinden het nog altijd belangrijk dat we aangewezen zijn op elkaar. Om te wonen, sporten, recreëren. Dat is ook: Natuurlijk Heiloo," volgens Romeyn.

Afbeelding
Meer berichten