'Regels naar de letter, maar ook naar de geest uitleggen'

Algemeen
Astrid Lof
Astrid Lof

Regels

Een van de leukste en meest interessante vakken in de studie rechten is rechtsfilosofie. Het vak behandelt vraagstukken als Wat is recht? en Waarom zijn wij aan recht gebonden? Het zijn vragen die elke jurist, maar eigenlijk ook elk mens, zich regelmatig zou moeten stellen. Want waarom zijn er bepaalde regels? Wat is het doel van die regels? En moeten wij ons altijd en onder alle omstandigheden aan die regels houden?

Wat mij persoonlijk altijd is bijgebleven van de colleges rechtsfilosofie is de theorie van het sociale contract. De theorie is een verklaring van de maatschappelijke samenleving vanuit de idee dat mensen ooit zonder regels en in onbeperkte vrijheid in een soort natuurtoestand leefden. Hoewel er geen consensus bestaat over wat die natuurtoestand inhield, waren de belangrijkste filosofen het erover eens dat mensen bereid waren om een deel van hun persoonlijke vrijheid in te leveren in ruil voor bescherming. De mensen sloten een sociaal contract, bestaande uit wetten en regels.

Vandaag de dag kunnen wij ons enerzijds een samenleving zonder wetten en regels niet meer voorstellen, terwijl anderzijds de grote hoeveelheid regels (verdragen, richtlijnen, wetten, ministeriële regelingen, beleidsregels, verordeningen) de samenleving voor veel mensen heel ingewikkeld maakt. Of is de samenleving zo ingewikkeld geworden dat al deze regels nodig zijn? Zijn we doorgeschoten in ons sociale contract, waardoor onze vrijheid onevenredig wordt beknot? Ik denk het niet. Zo lang wij ons maar de vraag blijven stellen wat het doel is van bepaalde regels en of wij ons daaraan onder alle omstandigheden dienen te houden. Want een sociaal contract is niets meer en niets minder dan afspraken die wij met elkaar maken. En in beginsel geldt: afspraak is afspraak, maar bijzondere omstandigheden, gewijzigde inzichten en redelijkheid en billijkheid kunnen meebrengen dat afspraken niet uitsluitend naar de letter, maar ook naar de geest worden uitgelegd.

Astrid Lof
Schipper en Lof Advocaten
Keesomstraat 6B - Alkmaar
072 572 35 37
www.schipperenlof.nl 

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen