Kabinet komt met steunpakket van tientallen miljarden voor bedrijfsleven

Algemeen
De ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes (v.l.n.r.) tijdens de presentatie van het steunpakket.
De ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes (v.l.n.r.) tijdens de presentatie van het steunpakket. (Foto: ANP)

Het steunpakket voor bedrijven die door het coronavirus met economische problemen kampen, zal zeker 10 tot 20 miljard euro per kwartaal kosten. Dat maakte minister Wopke Hoekstra (Financiën) zojuist bekend. Het kabinet trekt de knip voor ondernemers die in de problemen komen door de uitbraak van de corona-pandemie. Om te voorkomen dat veel mensen hun baan verliezen, kunnen bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom vragen van werknemers. De overheid vult de uren die werknemers minder werken vanwege de problemen aan.

Ook staat de overheid garant voor overbruggingsleningen die bedrijven aanvragen. De garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf werd al verruimd wegens de coronacrisis. Ook voor grote bedrijven komt er meer geld beschikbaar. Het budget wordt verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Hoekstra gaf al eerder aan dat het kabinet bereid is alles uit de kast te trekken om Nederland door de coronacrisis heen te loodsen. "De afgelopen jaren hebben we niet alleen veel geïnvesteerd in de samenleving, maar ook de overheidsfinanciën op orde weten te brengen", aldus de bewindsman. ,,Dat hebben we gedaan om moeilijke tijden zoals die nu zijn aangebroken goed door te komen. De afgelopen jaren hebben we niet alleen veel geïnvesteerd in de samenleving, maar ook de overheidsfinanciën op orde weten te brengen''

Zwaar getroffen

"Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4.000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daar aanspraak op maken", stelt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). "De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om maatregelen voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn." Bedrijven die in ernstige problemen komen, doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een 'noodloket'. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort bekend. De regeling is bedoeld voor bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten."

Hulp voor zzp-ondernemers

Zzp-ondernemers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.

De eenmansbedrijfjes hoeven de 'bijzondere bijstand' niet terug te betalen, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp-ondernemer niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner. Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp-ondernemers om een voorschot vragen. Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. ,,Loop dus niet morgen al naar de gemeente."

Noodklok

Zzp-ondernemers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. "Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen harde klappen bij een grote groep zzp-ondernemers", zegt Koolmees, maar 'we zullen ze niet in de kou laten staan'. Hans Biesheuvel, voorman van ONL, is uiterst positief over de noodmaatregelen voor ondernemers en zzp-ondernemers. "Ongelofelijk. Dit is nogal wat hoor!'' Hij had er namens ondernemend Nederland de afgelopen dagen op aangedrongen: de bureaucratie moest plaatsmaken voor harde actie, en wel nu. Dat is wat het kabinet heeft gedaan.

Minuten na de presentatie van de noodmaatregelen van het kabinet reageert ONL-voorman Hans Biesheuvel enthousiast en trots op het nieuws. "Voor iedere ondernemer die verplicht zijn zaak moest sluiten 4000 euro cash op de rekening. En dat hoef je niet terug te betalen." Ook de 90 procent-noodmaatregel die in plaats komt van de werktijdverkorting juicht Biesheuvel toe. ,,Vandaag hadden al 78.000 ondernemingen die steun aangevraagd. Ik denk dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt, misschien wel de helft van de bedrijven heeft met een enorme terugval in omzet te maken. Dan is 90 procent doorbetaald door de overheid een enorm gebaar." Biesheuvel is ook blij met de speciale regeling voor zzp-ondernemers. "Drie maanden bijstand vanaf 1 maart, geen controles, niets terugbetalen. Het kabinet laat zien dat ze ook deze sector niet vergeet. Dit is veel meer dan een signaal."

Hij laat in het midden hoeveel van ONL's voorstellen in de plannen zijn verwerkt en legt de nadruk op het effect wat het kabinet hiermee bereikt. "Er was een heel vertrouwenwekkend signaal nodig en dat hebben ze afgegeven. Dit is veel meer dan een signaal het is een pakket maatregelen waarmee het kabinet zegt: 'wij staan achter je!' Het psychologische effect hiervan – je gesteund weten door heel vergaande maatregelen is precies datgene wat we nodig hebben om weer voorzichtig op te krabbelen en positief naar de toekomst te kijken. 'Het kabinet onderneemt goede aanvullende stappen om ondernemers van heel klein tot groot te ondersteunen nu de coronacrisis zo hard doorzet.''

VNO-NCW en MKB-Nederland

",Het kabinet onderneemt goede aanvullende stappen om ondernemers van heel klein tot groot te ondersteunen nu de coronacrisis zo hard doorzet,''' zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het pakket extra maatregelen. "Komende dagen moeten we met elkaar bekijken of dit ook in de praktijk en snel genoeg voldoende soelaas biedt nu bij veel ondernemers de zaak compleet is stilgevallen.''

De ondernemersorganisaties waren vanwege alle signalen uit de verschillende branches sinds vorige week in crisisoverleg met de overheid. "Samen met de andere sociale partners zijn ook concrete voorstellen gedaan om schade aan banen en de economie te voorkomen. Het is goed een deel van die voorstellen nu terug te zien. Dit geeft ondernemers het gevoel dat we zij aan zij staan om dit corona-spook te verslaan. Het blijft de komende tijd echter aankomen op eendracht en daadkracht, want dit is nog lang niet voorbij.''

Versoepelingen

Met name de versoepelingen in de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) bieden hopelijk snel soelaas nu in hele sectoren de omzet bijna wegvalt. Zo gaat het percentage voor de vergoeding van de niet gewerkte uren bijvoorbeeld naar 90 procent en kunnen ondernemers er met terugwerkende kracht tot 1 maart gebruik van maken. Ook verstrekt het uwv een voorschot van 80 procent. Goed is dat ook flexkrachten onder de regeling vallen. Verder is het volgens de organisaties goed dat de financieringssteun voor met name grotere mkb-bedrijven, wordt uitgebreid via de Go-regeling nu liquiditeit een steeds groter issue wordt. "Wel is het zaak te zorgen dat het snel merkbaar is voor ondernemers", aldus de organisaties. ,,Dat wordt sowieso een belangrijke toetssteen voor de nieuwe plannen.''

Steunmaatregelen

Evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland, laat weten veel goeds te zien in het eerste steunmaatregelenpakket van het kabinet om de coronacrisis ook economisch het hoofd te bieden. Voor heel veel ondernemers die niet opereren in de medicijn- of voedselketen is deze coronacrisis een enorme klap, stelt de ondernemersvereniging. Personeel moet thuisblijven, omzet is volledig verdampt en dus is het basisinkomen van tienduizenden gezinnen in het geding. "Sommige ketens liggen echt helemaal stil en dus is het echt van het grootst mogelijke belang dat we solidair zijn met de mensen die hier werken", aldus evofenedex algemeen directeur Machiel van der Kuijl. Volgens Van der Kuijl doet het kabinet er met name verstandig aan de compensatieregeling voor getroffen ondernemers, de nieuwe regeling voor de werktijdverkorting en de versoepeling van de belastingbetalingen snel te implementeren. "Dat geeft bedrijven ruimte om op adem te komen. Handels- en productiebedrijven, zowel groot als klein, kunnen dit pakket gebruiken om de eerste zware klap op te vangen, zodat zij tijd krijgen om met gebruik van innovatief ondernemerschap in te spelen op de nieuwe situatie."

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen