'Besluit winkeldeuren te sluiten staat voor betrouwbaarheid en daadkracht'

Algemeen
Het aantal passanten in winkelsteden nam in twee weken tijd gemiddeld met bijna 60 procent af.
Het aantal passanten in winkelsteden nam in twee weken tijd gemiddeld met bijna 60 procent af. Foto: ANP)

IKEA, de Bijenkorf, WE Fashion, Zara, C&A, Footlocker, Lego, H&M - het is een greep uit de winkels die voorlopig niet meer open gaan. Het sluiten van de winkeldeuren gebeurt vrijwillig en het lijkt er op dat meer winkelketens hetzelfde besluit gaan nemen. ,,Door de deuren te sluiten straal je uit er bovenop te zitten. Dat creëert inderdaad betrouwbaarheid en straalt daadkracht uit", stelt consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Het aantal passanten in winkelsteden nam in twee weken tijd gemiddeld met bijna 60 procent af - en het moge duidelijk zijn waarom. Uit onderzoek is duidelijk dat meer dan de helft van de ondernemers tussen de 60 en 100 procent van zijn voor nu gebruikelijke omzet mist.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels 'staat een beetje dubbel' in de keuze die veel grote winkelketens maken om in elk geval tot 6 april gesloten te blijven. ,,Enerzijds wil je de richtlijnen van het RIVM en de overheid volgen, voor maximale duidelijkheid. Als consument wil je maar één ding weten: is het veilig als ik naar de winkel ga. Aan de andere kant toont het sterke maatschappelijke betrokkenheid. En is het in de praktijk bijzonder rustig in de niet-noodzakelijke winkels."

,,Bovendien, we kunnen ook online precies kopen wat we nodig hebben, iets dat consumenten toch al meer doen nu we worden gevraagd vooral binnen te blijven en sociale contacten te mijden. Het is daardoor hét moment waarop consumenten snappen waarom je als winkel of keten de stap zet", aldus Wessels.

Betrouwbaarheid

Bouwmarkten en tuincentra ervaren momenteel topdrukte, maar 'uiteindelijk zal toch iedere keten gaan sluiten', voorspelde retaildeskundige Kitty Koelemeijer bij de NOS. HEMA zegt dat juist níet te doen, in elk geval zolang de regering dat niet verplicht. ,,Wij vinden dat we een grote maatschappelijke rol te vervullen hebben. Wij verkopen voedsel en andere eerste levensbehoeften en willen dat kunnen blijven doen."

Patrick Wessels: ,,Merken willen voorkomen dat er problemen en merkschade ontstaan wanneer je juist te weinig hebt gedaan. Door de deuren te sluiten straal je uit er bovenop te zitten. Dat creëert inderdaad betrouwbaarheid en straalt daadkracht uit. De tijd van onderschatten is voorbij, waardoor het voor veel consumenten in de lijn der verwachting ligt."

Patrick Wessels stelt, dat 'het wel een nadeel is dat op deze manier de druk toeneemt op het kabinet, om meer maatregelen in deze richting te nemen'. ,,Zoals ook de sluiting van de scholen niet door deskundigen werd geadviseerd, maar door het land werd opgedrongen." (Bron: ANP)

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen