Logo regioalkmaarmagazine.nl

Bemiddelingsloket moet onnodige coronafaillissementen voorkomen

De Stichting Insolventie Mediation (SIM) wil met een speciaal digitaal bemiddelingsloket onnodige coronafaillissementen voorkomen.

‘De coronacrisis leidt tot geschillen, omdat plotseling veel omzet is weggevallen. Als een levensvatbare onderneming vastloopt in het overleg met één of meer schuldeisers kan dat uitlopen in het faillissement van de onderneming. 'Het komt voor dat een faillissementsprocedure wordt gebruikt om een oplossing in een achterliggend geschil te forceren’, valt te lezen op de website van de stichting.

Het bestuur van SIM vraagt daarom aan de insolventierechters om vanaf 1 mei zoveel mogelijk zakelijke conflicten door te verwijzen naar hun bemiddelaars, meldt het FD. Volgens rechter-commissaris en tevens SIM-bestuurslid, Jacqueline Frima, hebben faillissementen ook een functie. Tegen het FD zegt ze: “Zo’n crisis als deze leidt tot een shake out van bedrijven die te scherp aan de wind hebben gevaren. Maar als voor een in de kern gezond bedrijf opeens het faillissement wordt aangevraagd, moeten rechters waakzaam zijn. Dan kan er sprake zijn van misbruik van recht en een faillissement onnodig zijn.”

Op dit moment ontstaan er veel meningsverschillen tussen ondernemers die panden huren en de verhuurder. Curator en SIM-voorzitter Bruno Tideman ziet dat ondernemers al snel in de vechthouding schieten. Debiteuren dreigen dan met de aanvraag van een faillissement. Bron:WijLimburg

Afbeelding
Meer berichten