Logo regioalkmaarmagazine.nl

Arbeidsmigranten vertrokken: wie komt tomaten en komkommers oogsten in Middenmeer?

Heerlijke sappige tomaten en lekker verfrissende komkommers. Rijp om geoogst te worden bij een grote werkgever op Agriport in Middenmeer. Alleen, er zijn te weinig mensen om ze te oogsten. Liefst 150 fulltimemedewerkers zijn er nodig om die voedingswaren in de supermarkten te krijgen. Het Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord is druk bezig om de banen ingevuld te krijgen.

"Als medewerker ga je aan de slag met bladknippen, oogsten, gewasbewerking en inpakken," vertelt accountmanager Martin van Klinken vertelt. Om te vervolgen met:  “Je moet fulltime beschikbaar zijn en ook zo flexibel zijn om op zaterdag en zondag te werken en daarnaast is een positieve werkhouding belangrijk. Natuurlijk is het een pre als je ervaring hebt, maar het is niet noodzakelijk.”

Medewerkers vertrokken

Het bedrijf op Agriport zoekt veel nieuw personeel omdat veel van de werknemers arbeidsmigranten waren. “Die zijn door de coronacrisis vertrokken naar hun thuisland. Andere mensen die vakantie hadden, konden niet terugkeren", legt Van Klinken in uit. “Daarom hebben ze bij ons aangeklopt om mee te zoeken naar personeel. We kijken samen met onder andere de gemeentes in de Noordkop of er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zitten die we aan werk kunnen helpen, maar we proberen ook op andere manieren om zo snel mogelijk dit personeelstekort te kunnen verhelpen.”

Hygiëne

Uiteraard wordt er goed op de hygiëne gelet, zeker in deze tijden van corona. “Het bedrijf is 72 hectare groot en normaal zijn er vierhonderd mensen werkzaam. Je werkt op minimaal twee meter afstand en de koffie en thee worden verspreid over het hele bedrijf geserveerd. Je zit nu dus niet met z’n allen in een grote kantine. Daarbij is hygiëne natuurlijk ook heel belangrijk, omdat je met voedingsmiddelen werkt. De besmettelijke ziektes moet je uit de kas houden. Daarom krijg je ook kleding en schoeisel van het werk. Zodra je de kas uit komt, wordt die kleding direct gewassen en de schoenen ontsmet.”

Aanmelden kan via Martin van Klinken, accountmanager van Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord: martin.vanklinken@uwv.nl

Afbeelding
Meer berichten