Logo regioalkmaarmagazine.nl
Jan Jacob Rab
Jan Jacob Rab (Foto: )

RAB Bouwcenter Alkmaar bouwt door in crisistijd

RAB Bouwcenter Alkmaar bouwt door in crisistijd

RAB Bouwcenter is onderdeel van de RAB Groep, een Texels familiebedrijf dat volgend jaar 100 jaar bestaat. Het bedrijf doorstond meerdere crisissen en verbouwt tijdens de huidige coronacrisis zijn bouwcenter in Alkmaar. ‘Zonder goede medewerkers heb je niks’, zegt directeur Jan Jacob Rab.

Jan Jacob Rab (61) komt uit een lang geslacht van handelaars. Familiebedrijf Rab is in 1921 opgericht, maar heel lang daarvoor hield voorvader Jacob Corneliszoon Rab zich vanaf Vlieland al bezig met de overzeese handel van goederen als winterappelen, hooi, vee, turf, afbraak, schuimaarde en draineerbuizen. Uiteindelijk legde hij zich toe op het vervoer van brandstoffen en bouwmaterialen. In 1921 vestigde nazaat Jacob Cornelis Rab (1892-1968) zich als leverancier in kolen en andere brandstoffen in het Texelse dorp Oudeschild. Ook werd zijn bedrijf erkend als handel in bouwmaterialen. De familie beschouwt dat jaar als het oprichtingsjaar van de huidige firma.

Zestien vestigingen, 380 medewerkers

Rab staat sinds 1993 aan het roer van de RAB Groep, die nog steeds opereert vanuit Texel. Hij is het gezicht van de onderneming. De RAB Groep is in de afgelopen 99 jaar uitgebouwd tot een solide familiebedrijf, dat zowel bouwprofessionals als particuliere klanten bedient. De 380 medewerkers werken in zestien vestigingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland en Utrecht, opererend onder de vlag van tegelhandel Jan Groen, bouwmarkten Gamma en Karwei en de RAB Bouwcenters. De Bouwcenters bedienen de professionals in de bouw: van ZZP’ers tot kleine en middelgrote aannemers. Een van de 8 RAB Bouwcenters is sinds 1986 gevestigd in Alkmaar; eerst aan de Noorderkade, en sinds 1990 in de Boekelermeer.

Crisissen

In de afgelopen decennia heeft de RAB groep verschillende (economische) crisissen doorstaan. Jan Jacob Rab: ,,In de jaren ‘80 maakten we bijvoorbeeld een grote crisis mee, maar het ergste was de financiële crisis die in 2008 begon. We hebben het heel zwaar gehad, met omzetdalingen van 30 à 40 procent, maar toch hebben we ook die crisis overleefd. Door te blijven geloven in ons eigen verhaal, en doordat we een club met goede mensen hebben verzameld. Mijn vader zei altijd tegen onze medewerkers: ‘Je kunt wel kapitaal hebben, maar zonder jullie heb ik niks!’. De RAB groep is een echt familiebedrijf, we doen het met elkaar, voor onze klanten. Het midden- en kleinbedrijf houdt de BV Nederland aan het werk, daarvan ben ik overtuigd.”

Bouwen in crisistijd

Op dit moment wordt het RAB Bouwcenter in de Boekelermeer opnieuw opgebouwd. Rab: ,,De plannen voor een verbouwing zijn gemaakt in 2018, maar al snel bleek dat ‘nieuwbouw’ veel efficiënter en constructiever zou zijn, waardoor de totale kosten lager zouden uitvallen. We bouwen dit project in een bouwteam. Hierbij zijn architect Rietvink uit Oosthuizen, aannemer De Geus uit Broek op Langedijk , Van der Laan uit Zwaag en Wolthuis uit Zuid-Scharwoude betrokken. Eind 2019 zijn we begonnen met het treffen van voorbereidingen en het demonteren van delen van het oude pand. Hoewel de coronacrisis in maart 2020 gevolgen had in Nederland, bouwen we dit jaar gewoon door. We sluiten de vestiging niet, dus is het af en toe een heel gepuzzel om de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en de aannemer door te laten werken. Aan het einde van dit jaar is de verbouwing afgerond. We zien dat de bouw een oerconservatieve bedrijfstak is, maar toch zie je ook dat er in de loop van de jaren best wat verandert. Zo hebben we een bouwshop laten bouwen die van half 7 ‘s morgens tot 5 uur ‘s middags is geopend. Heb je als professional bouwmaterialen nodig, dan hoef je daar geen dag op te wachten.”

Investeren in duurzaamheid

Rab vervolgt: ,,Zeker de afgelopen vijf, zes jaar is de economie zo hard gegroeid, dat mensen zelf geen tijd meer hadden om wat te doen in huis, ze besteedden het allemaal uit. Daarentegen is de groep zzp’ers in de bouw enorm gegroeid. Tegelijk besef ik dat we niet zeker kunnen weten welke kant het op zal gaan. Natuurlijk houden we er rekening mee dat ook onze omzet zal dalen. Het mooie van ons familiebedrijf is dat we voor continuïteit gaan, voor de generatie na ons. We letten dus goed op, maar zolang we geld verdienen, blijven we ook investeren. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel; zo hebben we geïnvesteerd in ledverlichting en zonnepanelen, zodat we de bouwmarkten nul-op-de-meter kunnen maken. We willen zo energiezuinig en duurzaam mogelijk ondernemen. Ook hier in Alkmaar hebben we tijdens de bouw keuzes gemaakt die duurzaam zijn, zoals zonnepanelen, gasloos, warmte-koudeopslag, met als doel ook hier nul-op-de-meter te ondernemen. Met deze investering zorgen we ervoor dat ook een nieuwe generatie hier een hoop plezier van kan hebben.’’

RAB Groep en Rabobank

Ondernemen doe je met de juiste zakelijke partners om je heen. Jan Jacob Rab: ,,We hebben behoefte aan partijen die ons begrijpen en die meedenken met onze plannen. In de Rabobank hebben we een goede partner gevonden. Natuurlijk voor financieringen, maar de bank heeft ook veel kennis over groei en investeren in duurzaamheid. Zo hebben we de afgelopen jaren al heel wat initiatieven genomen op kleine, maar ook op grote schaal, waarbij de Rabobank meedacht over onze strategische financiering.”

Afbeelding
Meer berichten