Logo regioalkmaarmagazine.nl
(Foto: )

Gemeentelijk Coronasteunfonds Dijk en Waard: focus op duurzaam herstel

Volgens de eerste berekening van het CBS is het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Ondanks de versoepeling van de beperkende maatregelen hebben diverse ondernemers, verenigingen en maatschappelijke instellingen in Heerhugowaard en Langedijk door de corona-crisis nog steeds te maken met de financiële gevolgen. Naast de al bestaande (lokale) steunmaatregelen kunnen zij ook een beroep doen op het gemeentelijk Coronasteunfonds.

De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard hebben in juni 2020 ingestemd met de oprichting van het steunfonds voor maatregelen ter ondersteuning van ondernemers, verenigingen en stichtingen die in de problemen komen door het coronavirus. Heerhugowaard stelde een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar, Langedijk 400.000 euro. Het fonds is bedoeld als aanvulling op bestaande maatregelen van het Rijk en de provincie. Het steunfonds van Heerhugowaard en Langedijk is er in eerste instantie op gericht om de korte termijn de financiële gevolgen van de coronacrisis voor lokale instellingen en ondernemingen te beperken, maar richt zich ook op stimulering van nieuwe gezamenlijke initiatieven gericht op duurzaam, sociaal en economisch herstel op de lange termijn.

Drie invalshoeken

Uit het gemeentelijke Coronasteunfonds zijn drie verschillende soorten tegemoetkomingen mogelijk: een individuele exploitatiebijdrage voor maatschappelijke organisaties, een individuele compensatievergoeding of een gezamenlijke stimuleringsbijdrage. Maatschappelijke organisaties kunnen aanspraak maken op een exploitatiebijdrage wanneer er een acuut probleem is in de exploitatie van de organisatie ten opzichte van de begroting die begin 2020 werd gemaakt of wanneer er een liquiditeitsprobleem is. De compensatievergoeding is wanneer een organisatie of onderneming geen of slechts gedeeltelijk gebruik gemaakt heeft van een vergunning of van een bij de gemeente gehuurde ruimte

Bijdrage in exploitatie en compensatie

Ten aanzien van de exploitatie- en compensatiebijdragen zijn afgelopen zomer al meerdere aanvragen behandeld en goedgekeurd. Onder andere een substantiële exploitatiebijdrage voor Museum Broekerveiling. Compensatiebijdragen zijn uitgekeerd aan horecaondernemers in Heerhugowaard die tijdelijk geen terras konden neerzetten en daar wel voor hadden betaald.

Directeur Ron Karels is erg blij met de steun die Museum BroekerVeiling heeft mogen ontvangen. ,,We hebben van gemeente Langedijk een lening gekregen om ons hoofd boven water te houden in deze zware tijd. We moesten drie maanden dicht en liepen hierdoor duizenden bezoekers mis. Dat zorgde voor een enorme deuk in de omzet. Zonder de steun van de gemeente hadden we het niet overleefd!” Daarnaast gaan het museum en gemeente Langedijk ook samen aan de gang met een toekomstvisie voor het museum.

Collectieve inzet op herstel

Vanuit een samenwerkingsverband is ook steun mogelijk: de stimuleringsbijdrage. Samenwerkende organisaties uit één of meerdere sectoren of vanuit een bepaald gebied (bijvoorbeeld een winkel- of recreatiegebied), kunnen deze bijdrage aanvragen voor initiatieven die bijdragen aan een collectieve inzet op het duurzaam, sociaal en economisch herstel van de gemeente. Op het vlak van de stimuleringsbijdrage werd ook Camping Dijk en Waard ingezet om te komen tot verbanden binnen Heerhugowaard en Langedijk. Het smeden van een dergelijk collectief is en blijft, vooral in de huidige tijd, een uitdaging.

Afbeelding
Meer berichten