De Boekelermeer: hoe een goed klimaat ontstaat

Algemeen
Bedrijventerrein Boekelermeer
Bedrijventerrein Boekelermeer ((Foto: Nikki Natzijl) © Fotostudio Wick Natzijl,www.wicknatzijl.nl)

Bij de start van Bedrijventerrein De Boekelermeer rond de jaren negentig, had gemeente Alkmaar duidelijk voor ogen hoe het er in de toekomst uit moest zien: weids, groen, met een centrale ligging en een prettig ondernemersklimaat. ‘En dat is gelukt’, vertelt Peter van den Kommer, investeerder en eigenaar van meerdere panden op De Boekelermeer. ‘Het klimaat is hier goed, in verschillende opzichten. Het is niet alleen letterlijk groen, maar ook figuurlijk, door het duurzame karakter van veel ondernemingen.’ 

Hoe ontstaat zo’n klimaat? Verslag van een gesprek tussen Van den Kommer, Björn Jeurissen, CEO AGU en Dave da Silva Curiël, vestigingsdirecteur Dusseldorp BMW. Drie ondernemers die met hun bedrijf al heel wat jaren op dit terrein zijn gevestigd.

Samenwerking
Peter van den Kommer vervolgt: ,,In 1996 hebben we op ons initiatief De Boekelermeervereniging opgericht en de Stichting Beheerschap Boekelermeer, die o.a. alles voor de beveiliging regelt. Vanaf de start, hebben we samen met gemeente Alkmaar de handen ineengeslagen. Zij houden de infrastructuur zo optimaal mogelijk en spelen een actieve rol op het gebied van duurzaamheid.” In oktober 2015 werd Bedrijventerrein De Boekelermeer uitgeroepen tot Beste Bedrijventerrein van Nederland. De bedrijvenvereniging is zeer actief en betrekt ondernemers overal bij. Peter van den Kommer: ,,De ontwikkelingen door de jaren heen zijn zeer positief, vooral van het energieplatform. Veel wordt collectief opgepakt’’. Björn Jeurissen: ,,Het mooie is dat ieders deur op De Boekelermeer altijd open staat voor elkaar, om kennis en ervaring te delen.”

Duurzaam
Dusseldorp BMW is sinds 12 jaar te vinden op De Boekelermeer. Als positieve ontwikkeling noemt Dave da Silva Curiël dat er in de loop der jaren meerdere autobedrijven zijn gevestigd, die elkaar versterken. Inmiddels is het naastgelegen pand aangekocht, waarin Dusseldorp Mini gevestigd is. Dave da Silva Curiël: ,,Het pand is helemaal volgens de laatste duurzaamheidsnormen gebouwd. Zo is alle verlichting led en de cv-installaties zijn vervangen en geïsoleerd. Iedereen kan gebruik maken van de zes laadpunten voor elektrische auto’s.” Björn Jeurissen: ,,Duurzaam ondernemen staat bij ons hoog op de prioriteitenlijst. Bij onze producten letten we op het recyclen van materialen. Een voorbeeld daarvan zijn onze fietstassen, die van gerecyclede petflessen zijn gemaakt. We groeien hard. Het is prettig om te merken dat we op onze locatie niet tegen praktische grenzen aanlopen. We zien ook het bedrijventerrein groeien en het einde is nog niet in zicht.”

Bereikbaarheid
Ondanks de grote toename is het ruimtelijke gevoel behouden. De aftakking van de A9 heeft bijgedragen aan de bereikbaarheid. ,,Toegankelijkheid is ontzettend belangrijk voor AGU, want het hart van ons bedrijf is logistiek”, zegt Björn Jeurissen. Peter van den Kommer: ,,De eerste jaren reden we via een landweggetje naar ons pand aan de Koraalstraat. Vanaf 2003, met de bouw van het stadion, kwam de directe afslag. Ons geduld werd beloond. Nu de Boekelermeer groter wordt, er meer verkeer is en dit zich verder naar het zuiden ontwikkelt, is het voor de toekomst van belang dat er ook een goede ontsluiting aan de zuidkant komt.” Voor Dave da Silva Curiël is de verhuizing absoluut een goede stap geweest: ,,Onze bereikbaarheid is nog steeds uitstekend en door de zichtlocatie weten mensen ons goed te vinden.”

Er is nog ruimte voor ‘nieuwe vestigers’ op dit duurzame bedrijventerrein. Meer weten? Neem dan contact op met het Ondernemersloket Alkmaar of Heiloo. De contactgegevens zijn te vinden op

www.deboekelermeer.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen