Bouwbedrijf De Nijs pioniert met circulair bouwen

Algemeen
V.l.n.r.: Rob Pronk (Rabobank), Peter Mikkers en Niek Schaap (Bouwbedrijf De Nijs)
V.l.n.r.: Rob Pronk (Rabobank), Peter Mikkers en Niek Schaap (Bouwbedrijf De Nijs) (Foto: )

Bouwbedrijf De Nijs timmert stevig aan de weg op het gebied van circulair bouwen. Vorig jaar nam het bedrijf deel aan de Rabobank Circulair Ondernemen Challenge. Peter Mikkers en Niek Schaap van De Nijs vertellen over de duurzame drive van de ontwikkelende bouwer. 

Bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen is een familiebedrijf dat 100 jaar geleden werd opgericht. Twee generaties daarvoor hield de familie zich al bezig met ‘metselwerk aan gemeente-eigendommen’. Bouwers in hart en nieren dus. De focus van De Nijs is gericht op groot Amsterdam en de eigen regio. In onder meer Amsterdam realiseerde bouwbedrijf De Nijs spraakmakende bouwprojecten, zoals de Hermitage aan de Amstel en Filmmuseum ‘Eye’, maar ook het circulair gebouwde horecapaviljoen Vondeltuin.

Circulair challenge
Vorig jaar nam De Nijs deel aan de Rabobank Circulair Ondernemen Challenge. Peter Mikkers is hoofd projectontwikkeling bij De Nijs. Hij vertelt: ,,Rabobank vroeg ons om mee te doen aan de challenge vanwege ons project Tangent in Heerhugowaard. We hebben met de gemeente Heerhugowaard afgesproken om hiervan een duurzaam voorbeeldproject te maken. Het gaat om een gebied met ongeveer 190 nieuwbouwwoningen.” Heerhugowaard heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Bijzonder aan Tangent is dat het grotendeels met hout gebouwd zal worden met Cross Laminated Timber (CLT) als uitgangspunt. CLT is een duurzamere bouwmethode dan de traditionele bouwmethodes met beton. Bij CLT-bouw wordt alles gefabriceerd in de fabriek. Op de bouwplaats wordt het hele gebouw in een paar weken in elkaar gezet. Dat betekent: minder vervoersbewegingen, minder impact op de omgeving, en minder stikstof. Niek Schaap, senior projectontwikkelaar bij De Nijs: ,,Het wordt het grootste houtbouwproject van Nederland en misschien wel van Europa.”

Netwerk
Deelname aan de challenge leverde De Nijs veel inspiratie op en een nuttige uitbreiding van het netwerk. Schaap: ,,Een deelnemende knoflookteler had bijvoorbeeld een restproduct waar hij niks mee kon. Samen met twee andere deelnemers heeft hij het plan bedacht om dit restproduct te composteren en het uit te rijden over het bollenveld van een andere deelnemer, om de grond vruchtbaarder te maken. Knoflookresten blijken daar namelijk uiterst bruikbaar voor. Dat was echt een inspirerende eye-opener: oplossingen zijn soms zo dichtbij, dat je er overheen kijkt. Verder hebben we via Rabobank een aantal partners gevonden die we later aan een van onze projecten hebben verbonden. Juist het bij elkaar brengen van kennis en partijen vond ik de meerwaarde van deze challenge.”

Circulair bouwen
Schaap vervolgt: ,,Circulair bouwen is zo bouwen, dat je de materialen voor het grootste deel weer opnieuw kunt gebruiken als je een gebouw weer uit elkaar haalt. Je past zoveel mogelijk producten toe die niet samengesteld zijn. De gedachte erachter is niet alleen het produceren van zo min mogelijk bouwafval, maar ook de eindigheid van de hoeveelheid grondstoffen. Op een dag is het aluminium gewoon op. Dus een gebouw wordt straks niet meer gesloopt, maar geoogst. We registreren gebouwen ook in het madaster: dat is het online register voor materialen, producten en elementen die in een gebouw zijn toegepast. Het geeft inzicht in de financiële en circulaire waardering, toxiciteit en het hergebruik-potentieel van een gebouw. Zo weet een oogster bijvoorbeeld precies wat voor hout en wat voor gipsplaten hij treft.”

Duurzame drive
De Nijs bevindt zich in de voorhoede van circulair bouwen. Mikkers: ,,Het paviljoen in de Vondeltuin hebben we vooral gebouwd om kennis en kunde op te doen, zodat we die weer kunnen gebruiken in andere projecten. Het is het eerste circulaire gebouw van Amsterdam. Bij het materiaalgebruik was hergebruik de eerste keuze. Shingles van Amsterdams stadshout, bielzen uit het Beatrixpark, houten latten uit de Zuidas. Waar hergebruik niet kon, zijn hernieuwbare of incidenteel herbruikbare materialen toegepast. Een ander mooi voorbeeld is Hotel Jakarta in Amsterdam. Dit is modulair opgebouwd met houten units. Het is een volledig energieneutraal gebouwd hotel. Voor inspiratie gaan we naar het buitenland; zo kijken we bijvoorbeeld mee in Zwitserland, Engeland en Frankrijk. In Nederland is er gewoon nog niet zoveel.”

Over de duurzame drive van De Nijs legt Schaap uit: ,,Die komt vanuit het feit dat we een familiebedrijf zijn en dat er vanuit de familie gestuurd wordt op en geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Het past bij onze manier van leven met elkaar en komt vanuit het besef dat er straks schaarste van bouwmaterialen zal zijn en dat we voor de generaties die na ons komen moeten zorgen. We hebben het dak van onze timmerfabriek ook volgelegd met zonnepanelen en met ons wagenpark zijn we een slag aan het maken om elektrisch te gaan rijden. We zien het als noodzaak om een bijdrage aan het milieu te leveren, en lopen daarin graag voorop.”

Rabobank Circulair Ondernemen Challenge
Circulair ondernemen vraagt van ondernemers om anders te denken, over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken en samen te werken. Zo ontstaan nieuwe ideeën en businessmodellen. Rabobank zet de Circulair Ondernemen Challenge regionaal in om ondernemers te helpen bij de ontwikkeling naar circulair ondernemerschap. Ze organiseert de challenge sinds 2014 voor bedrijven met circulaire ambities. Zo wil de bank per regio en bedrijf de circulaire kansen in beeld brengen, zodat de ondernemers met elkaar nieuwe ideeën en oplossingen bedenken om hun circulaire ambities waar te maken. De Circulair Ondernemen Challenge bestaat onder andere uit een regioscan, bedrijfsscan, diverse workshops en het ontwerpen van een circulair actieplan. Inmiddels hebben al meer dan 450 bedrijven deelgenomen. Ook deelnemen? Mail circulair.ondernemen@rabobank.nl

Ook deelnemen? Mail naar:

circulair.ondernemen@rabobank.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen