“Wij gaan voor de lange termijn relaties, in een persoonlijke benadering”

Algemeen
Afbeelding
Vincent Schouten. (Foto: Ed van de Pol)

Al ruim drie decennia bedient AlcmariA de zakelijke markt met het spic en span houden van bedrijfspanden, scholen, trappenhuizen, vloeren en beglazing. Niet alleen in Alkmaar maar inmiddels in heel Noord-Holland. Een familiebedrijf pur sang dat 33 jaar geleden werd opgericht door de ouders van Vincent en zijn zuster José Schouten die momenteel samen de directie voeren, en waar ook de echtgenoot van José, Ruben, in het bedrijf werkt. Een bedrijf dat voorop loopt in de snel veranderende wereld van de professionele schoonmaak en zichzelf graag uitdaagt om dat te blijven doen.

Het familiegevoel bevindt zich niet alleen binnen de directie maar strekt zich uit naar de bijna 200 medewerkers, en naar de klanten. “Onze kracht is dat we onze mensen het gevoel geven dat ze onderdeel zijn van het bedrijf”, vertelt Vincent. “We kennen onze collega’s allemaal bij naam, niemand is een nummer. Zo werkt het ook met onze opdrachtgevers. Met hen hebben wij vaak een wat diepere en bredere binding. Wij gaan voor lange termijn relaties, in een persoonlijke benadering. Dat bewijst zich ook in de coronacrisis. Het is mooi te zien hoe we daar, samen met onze collega’s, met onze klanten uit komen. Wel uitdagend hoor, want elke klant heeft zijn eigen wensen nu. Wij proberen ons zoveel mogelijk flexibel op te stellen. Zo inventief en creatief mogelijk te zijn en ons nog meer in te zetten dan we altijd al deden. Maatwerk staat sowieso bij ons voorop en we werken met korte lijnen. Ook dat is misschien wel een kenmerk van een familiebedrijf.”

Milieu en duurzaamheid zit in het DNA

AlcmariA wil niet alleen alles bij de klanten perfect op orde hebben, het vergeet ook de eigen organisatie niet. Waar het gaat om keurmerken, arbeidsomstandigheden of milieukwalificaties is er geen onderdeel dat AlcmariA niet volledig heeft uitgekristalliseerd. Zeker milieu en duurzaamheid zit in het DNA. Vincent: “Natuurlijk werken we met producten waar gecertificeerde ecolabels aan hangen en gebruiken we methoden waarbij je minder water gebruikt. We willen het milieu zo min mogelijk belasten. Maar we gaan daarin nog wel een stapje verder, het is een ongoing process.”

Het bedrijf begon ooit met het certificeren van de administratie voor ISO9002 en later ISO9001. “Op een gegeven moment wilden we ons verder ontwikkelen en gingen we voor het milieu certificaat ISO 14001”, vervolgt Vincent. “In dat certificaat word je elk jaar weer uitgedaagd om nieuwe doelstellingen neer te leggen om jezelf te verbeteren. Om nog minder milieubelastend te zijn. En dat werkt. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Zoiets moet je niet doen om je klanten binnen te halen, die motivatie om dat te doen moet intrinsiek zijn. Als je dat nu nog niet door hebt als ondernemer in welke branche ook, om milieugericht te werken, dan snap je het niet. Je moet nadenken over je wagenpark, hoe je je eigen pand van stroom en warmte voorziet, over je producten, Daar heb ik die stok achter de deur niet voor nodig. Wij spannen ons daar graag voor in maar het is wel mooi als je dat ook op papier terugziet.”

Motivatie en gedrevenheid

Het is wat AlcmariA tekent als bedrijf. “En dan gaat het niet alleen om onze instelling qua milieu maar ook in de binding met onze klanten en onze eigen collega’s. De gedrevenheid, de motivatie en de ervaring van onze mensen is heel belangrijk hierin. Wij kunnen het allemaal mooi verzinnen in de directie maar de collega’s op de werkvloer hebben die motivatie en de wil om verder te leren, klantgericht te zijn te allen tijde; dat is onze grootste kracht. Dat proberen we met ons allen heel erg te bewaken en te koesteren.”

Het helpt de onderneming zeker om veranderingen in de markt snel eigen te maken en er op in te spelen. Want er is nogal wat veranderd in de schoonmaakbranche de laatste tien, vijftien jaar. “Op een gegeven moment kregen we te maken met de Europese aanbestedingen, met name bij overheidsgerelateerde opdrachten, zoals van gemeentehuizen en scholen. Daar moesten we in het begin wel een beetje onze weg in zoeken. Dat was eerst nogal onduidelijk gebied maar het is inmiddels ontwikkeld tot een hanteerbaar model en in de loop der jaren hebben we het ons aardig eigen kunnen maken.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: Ed van de Pol

Microvezel

Een belangrijke verandering die impact had op de werkvloer was de opkomst van de microvezeldoeken. Dat vereist enige uitleg, maar “je kunt wel zeggen dat na de invoering van de stofzuiger de microvezel de belangrijkste ontwikkeling is geweest in onze branche”, aldus Vincent. “Microvezel is een gespleten vezel die de vervuiling in een doek beter vasthoudt. Hierdoor verschuift de vervuiling zich niet wanneer je met het doek over een oppervlakte gaat, maar wordt de vervuiling opgenomen in het doek.”

Die eigenschappen van microvezel staan in principe voor schoonmaken zonder chemicaliën. “Wij zijn het daar niet geheel mee eens, want je hebt altijd dat ene kleine stukje chemie nodig voor geurbeleving van de opdrachtgever”, licht Vincent toe. “En ook om de spanning van water te halen zodat je een oppervlak waar water op ligt ook kunt schoonmaken. Als je bijvoorbeeld een druppel water op een bureau hebt kun je het niet echt schoonmaken. Maar doe je er wat afwasmiddel op dan valt de druppel uit elkaar. Wel heb je veel microvezeldoeken nodig voor een schoonmaakbeurt. Het doek raakt verzadigd omdat het vervuiling vasthoudt. Dat kun je niet uitspoelen dus je moet vaker van doek wisselen. Maar daarna kun je ze reinigen in de wasmachine. Dan gaat alle vervuiling eruit en kun je ze weer hergebruiken, dus in feite is het heel duurzaam.”

Deze markt blijft altijd in beweging

De toepassing van microvezel is in laatste tien jaar enorm toegenomen en ontwikkeld. Zo komt het terug in de vloermopsystemen, plumeaus en zelfs al in machinale schrobmachines. De volgende ‘revolutie’ die Vincent voorziet is die van de robotisering. “Dan kun je denken aan een schrobrobot die in de avond de vloer van een gym- of sportzaal reinigt. Maar zoals de stofzuigrobots thuis nogal eens haperen zal dat vooralsnog een toevoeging zijn, en alleen op bepaalde locaties kunnen worden ingezet. Maar feit is; deze markt blijft altijd in beweging.”

Ruim dertig jaar na aanvang is AlcmariA in de regio één van de grotere spelers in de markt. “Dat we zo groot zijn geworden heeft vooral voordelen. Bij calamiteiten bijvoorbeeld kunnen we snel en groot inzetten, bij ons intern kunnen we bij afwezigheid van collega’s of bij extra vraag van klanten door onze omvang toch die grote mate van flexibiliteit bieden. Maar desondanks, zijn wij nog steeds klein genoeg om ons een gezellig familiebedrijf te noemen. Dat is toch wel een belangrijke waarde die we te allen tijde willen blijven hanteren”, besluit Vincent.

www.alcmaria.nl


Vincent en José. (Foto: Ed van de Pol)

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen