Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) in de maak

Algemeen
innovatieve en duurzame ondernemers kunnen ondersteuning krijgen van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM).
innovatieve en duurzame ondernemers kunnen ondersteuning krijgen van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - Alle innovatieve en duurzame ondernemers in Noord-Holland Noord en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kunnen vanaf medio 2021 ondersteuning krijgen van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). De gemeenten en provincie werken samen aan de oprichting hiervan. Meerdere colleges van B&W in NHN hebben de intentie uitgesproken om deel te nemen in de ROM en leggen op een later moment een conceptbesluit voor aan hun gemeenteraad.

Een ROM zorgt voor investeringen en innovatie ontwikkelingen in de regionale economie. In totaal zijn er nu acht ROM’s in Nederland. Alleen in Noord-Holland bestaat nog geen ROM. De oprichting van een ROM voor de MRA en Noord-Holland Noord komt mede voort uit de landelijke en Europese herstelmaatregelen rond de coronacrisis. Een ROM maakt het mogelijk om efficiënter gebruik te maken van landelijke of Europese regelingen en fondsen die de economie stimuleren en helpen om uit de crisis te komen. Budgetten die het Rijk bijvoorbeeld beschikbaar stelt, komen via de ROM’s in de regio’s terecht. Tevens ondersteunt de ROM bedrijven bij het opschalen en het tot stand brengen van een financieel gedragen businessplan. In Noord-Holland gaat de ROM aanvullend werken op bestaande organisaties als bijvoorbeeld het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Twee fondsen

De ROM bestaat uit twee fondsen, een breed mkb fonds en een fonds gericht op de energietransitie, het transitiefonds. Beide richten zich op het financieel ondersteunen van (innovatieve) bedrijven die geen gebruik kunnen maken van banken of private investeerders. De oprichters zien de ROM als een kosteneffectieve maatregel. “Anders dan bij bijvoorbeeld subsidieverstrekking krijgen we de inleg in het fonds in principe terug aan het einde van de fondsperiode. Doordat in het fonds de eis is gesteld van cofinanciering leidt elke euro die wij inleggen in het fonds tot gemiddeld drie euro’s die private partijen investeren in de economie. Met deze multiplier heeft de ROM met zijn fondsen een maximale economische impact bij relatief beperkte kosten”. De ROM zet via het Transitiefonds een groot deel van de activiteiten en fondsmiddelen in voor de energietransitie én transitie naar de circulaire economie. Vanuit het Brede MKB fonds wordt ingezet op behoud van werkgelegenheid en het creëren van nieuwe werkgelegenheid.

De gemeenteraden en Provinciale Staten besluiten uiteindelijk over deelname aan de ROM. Besluitvorming hierover wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2021. De ROM kan naar verwachting per 1 juli 2021 worden opgericht.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen