De bouwplaats die nooit af is

Algemeen
Leerling aan het werk in de bouwplaats die nooit af is.
Leerling aan het werk in de bouwplaats die nooit af is. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - Een bouwplaats die nooit af is; dat is de opzet van een grootschalig onderwijsproject om jongeren te interesseren voor een opleiding en een baan in de techniek. Hiervoor zijn in Heerhugowaard vier casco huizen gebouwd waar vmbo-leerlingen kennis kunnen maken met techniek en waar mbo-studenten in een realistische bouwomgeving hun techniekstudie kunnen volgen.

Forse investering in techniekopleidingen Heerhugowaard

Deze grootschalige opzet is uniek in Nederland. Het project heeft als doel de instroom van techniekstudenten te vergroten en het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De disciplines bouw, metaal, installatiewerk en infra komen samen in dit project dat Dudoc XP als naam heeft (duurzaam door co-creatie en experience). De samenwerkende onderwijsinstellingen zijn het Horizon College, IW, SPG, Tetrix en ESPEQ.

Skills ontwikkelen

De bouwplaats is nooit af; mbo-studenten bouwen de casco huizen af waarna hun werk weer wordt ontmanteld, zodat andere studenten de gelegenheid krijgen om hun skills te ontwikkelen. Voor dit project is door het Regionaal Investeringsfonds (RIF) zes miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld; twee miljoen euro door het RIF en vier miljoen euro is bijeengebracht door het onderwijs en bedrijven in de regio Noord-Holland.

Ideale plek om fijne kneepjes van het vak te leren

Huizen in verschillende bouwstadia

Op de bouwplaats in Heerhugowaard staan vier huizen in verschillende bouwstadia, inclusief steigers en kranen. Vmbo-leerlingen kunnen er een kijkje nemen en ‘proeven’ welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen de techniek. Mbo-studenten van verschillende techniekopleidingen leren er de fijne kneepjes van hun vak. Zij kunnen meer als ooit tevoren in een realistische en contextrijke bouwomgeving waar alle disciplines samenkomen, leren.

Realistische examenlocatie

Uniek is ook dat er rekening is gehouden met alle examenonderdelen van de verschillende opleidingen, zodat gedurende de examenperiodes de bouwplaats een realistische examenlocatie is.

Duurzaamheid

Het zeer actuele thema duurzaamheid komt ook terug in het project; kennis op het gebied van duurzaamheid wordt samengebracht en gedeeld met docenten en studenten. Tevens is er ruimte voor bijzondere opleidingstrajecten zoals een techniekopleiding op mbo niveau 5. Normaal gesproken is het hoogste niveau binnen de mbo-opleidingen niveau 4.

Voelen, zien en beleven

Wiebe Terpstra, sectordirecteur Techniek van het Horizon College, is blij met de vele inspanningen die zijn geleverd: “De bouwplaats is een mijlpaal voor onderwijsland. Op deze manier jongeren interesseren voor techniek is uniek. De samenwerkende partijen zetten alles op alles om het tekort aan technisch personeel terug te dringen.” Robert Bloemraad, directeur opleidingen ESPEQ, vult aan: “Met deze bouwplaats zijn wij ervan overtuigd dat jongeren de techniek kunnen voelen, proeven, zien en beleven en hopen wij dat veel van hen kiezen voor een toekomst in de techniek.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen