BDO Accountants & Adviseurs: De focus op familiebedrijven

Algemeen
Martien Dobber zit al 30 jaar 'bij de club'.
Martien Dobber zit al 30 jaar 'bij de club'. (Foto: Rodi Media/MvS)

Als ondernemer wil je vooral ondernemen en je geen zorgen hoeven maken over de financiële huishouding van je bedrijf. In de regio Alkmaar wordt dat graag overgelaten aan BDO Accountants & Adviseurs. BDO is thuis in een breed scala aan branches – van aannemersbedrijf tot viersterrenrestaurant, van transportonderneming tot non-profitorganisatie en van bloementeler tot pretpark. De focus ligt op familiebedrijven.

“In samenwerking met Erasmus Centre for Family Business en Rabobank doen we daar jaarlijks onderzoek naar”, vertelt Martien Dobber, partner van de Alkmaarse accountancy & bedrijfsadviespraktijk van BDO. “Eind juni lanceren we het zesde familiebedrijvenonderzoek, waarvan in het najaar weer een mooi boek verschijnt.”

Schat aan kennis

BDO voert al meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven uit, vanaf 2016 in samenwerking met het (universitaire) Erasmus Centre for Family Business (ECFB) en Rabobank. De samenwerking is bedoeld om inzicht te krijgen in actuele trends en ontwikkelingen bij familiebedrijven. Voor BDO levert dat een schat aan kennis op, voor de familiebedrijven handvatten bij het nemen van belangrijke beslissingen, onder meer als het gaat om een wisseling van de wacht: een oude generatie die aan de directietafel plaats maakt voor een nieuwe generatie. Daarnaast verzorgt BDO een programma voor potentiële bedrijfsopvolgers, de NextGen masterclasses. Deze starten jaarlijks, onder meer vanuit de Alkmaarse vestiging. Een laagdrempelig, interactief en inspirerend programma, dat uitnodigt om doordacht en goed voorbereid een familiebedrijf op of voort te zetten.

Ook mediation

Martien Dobber: “Op familiebedrijven ligt onze focus, dat is zo gegroeid. We begeleiden generatie één, twee en drie, al is het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat kinderen de leiding van hun vader overnemen. Zachte componenten spelen ook een rol. Want tussen de familieleden kan er soms wrijving bestaan. Een goede dialoog is belangrijk, we zijn dan een soort mediator. No nonsense, nuchter, maar met oog voor de menskant.”

De menskant. Hier raakt Dobber de kern van waar BDO – en eigenlijk de accountancy in zijn algemeenheid - anno 2021 voor staat. Het draait allang niet meer uitsluitend om cijfers, het invoeren van bedragen, en aan het eind van het jaar bij de klant aanschuiven en hem vertellen wat hij het afgelopen maanden verkeerd heeft gedaan en waar hij beter op had moeten letten. De klant krijgt nu vooraf een gedegen advies.

Niet nádenken, maar vóórdenken

Ontzorgen in de breedte

“Niet nádenken, maar vóórdenken”, noemt Dobber het. “Ondernemers ontzorgen, ze nachtrust bieden op het gebied van hun bedrijfshuishouding. Dagelijks heb we met mensen te maken, gezamenlijk gaan we op reis. Naast gevestigde MKB-ondernemers en organisaties in de publieke sector begeleiden we ook starters, en daar zitten nu veel IT-bedrijven tussen. We structureren hun groei, zorgen ervoor dat ze niet ten onder gaan aan hun eigen succes. Zij vergeten namelijk weleens dat ze hun huis op orde moeten hebben. Wij ontzorgen ondernemers in de breedte.”

Martien Dobber zit al dertig jaar ‘bij de club’, een gerenommeerd accountantskantoor met vestigingen in heel Nederland dat zich qua omvang en reikwijdte kort onder de zogenaamde Big Four (Deloitte, PwC, Ernst & Young, en KPMG) bevindt. Niet de goedkoopste, dat zegt hij er maar meteen even bij, maar wel met een garantie voor kwaliteit.

Veranderingen in het vak

Dobber: “Ik ben begonnen als assistent-accountant en heb mezelf verder ontwikkeld. Vanaf 2006 ben ik partner bij BDO Alkmaar. In die functie houd ik de zaak, samen met mijn mede-partners met veel plezier draaiende, met aandacht voor zowel onze klanten als voor onze eigen medewerkers.” In de afgelopen jaren heeft Martien Dobber zijn vak zien veranderen. Automatisering en digitalisering rukten op, wetten en regels werden aangescherpt, accountants kregen meer een adviserende rol. “De marktontwikkelingen gaan sneller dan vroeger en het is nu heel belangrijk om daar vooraf op in te spelen. Dat wordt bevestigd in deze coronatijd. Bedrijven die de boel op orde hebben, komen minder in de problemen. De digitalisering zal zich nog verder ontwikkelen en ook daarin geven wij ondersteuning. Er zijn immers nog bedrijven die op papier werken. Verder besteden we veel aandacht aan cyber security. Criminaliteit is van alle tijden, alleen de vorm verandert. Hoe makkelijk is het om vanaf een hangmat ergens een hack te zetten? Ook dat proberen we vóór te zijn.”

Aandacht voor de klanten, dat is vanzelfsprekend voor BDO, maar ook het maatschappelijk belang telt. Dat vertaalt zich onder meer in een jaarlijkse deelname aan NLDoet. Tijdens de afgelopen editie reed hij met twaalf collega’s naar een zorginstelling in de regio. Ze gingen met een aantal bewoners, aangewezen op een rollator, gezellig aan de wandel.

Lokaal betrokken

“We ondersteunen ook lokale projecten, zoals de productie van een eigen Alkmaarse kaas, Alkmaars Goud, bieden werkgelegenheid en zijn sinds twaalf jaar lid van de ORA. We vinden ons lidmaatschap belangrijk vanwege de interactie met andere ondernemers en vanwege het delen van kennis. En samen zetten we Alkmaar op de kaart.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen