Jong Ondernemersprijs 2021 voor bedenkers schuurmaat

Algemeen
Afbeelding
Het winnende team Schuurmaat. (Foto: RodiMedia/NV))

De jaarlijkse Jong Ondernemersprijs van InHolland in Alkmaar in het kader van het project Jong Ondernemen biedt elk jaar aangename verrassingen. De afstudeeropdracht voor de studenten Technische Bedrijfskunde luidt: bedenk een innovatief en duurzaam product, produceer dit en zet het in de markt. Hoe zij vervolgens, in de woorden van jurylid en Ondernemend Alkmaar-voorzitter Rob Niele, ‘het opzetten van een onderneming handen en voeten geven’ is niet alleen een mooi proces maar ze weten tevens daadwerkelijk iets nieuws aan de markt toe te voegen. Vorige maand werd de prijs weer uitgereikt, en waar alle drie de teams, Schuurmaat, Deskey en GoDura uitblonken in de praktische insteek van hun product, kon er maar één de winnaar zijn: Team Schuurmaat, dat een ingenieus schuurapparaat voor ronde oppervlakken ontwierp.

De prijsuitreiking vond plaats voorafgaand aan de live stream van de stagemarkt en na een pitch voor de jury bestaande uit Rob Niele (Ondernemend Alkmaar), Pieter Dijkman (wethouder EZ Alkmaar), Dick Winkelhuis, Richard Oerlemans en Marlies Harlaar. De hoofdprijs, een pak op maat, werd voor de 7e keer op rij gesponsord door Ondernemend Alkmaar. Dat kunnen dit jaar de vier mannen van Team Schuurmaat zich laten aanmeten. Jelle Van Baar, Marco Molenaar, Tim Duivenvoorde en Ties Ransijn besloten, na wat brainstormsessies en veel slechte ideëen een toer te maken langs ambachtelijke bedrijven, van schoenmakers tot bakkers en van fietsen tot instrumentenmaker. Met de vraag: welke irritaties ondervinden jullie tijdens het werk en bij welke werkzaamheden? “Uiteindelijk gaf de meubelmaker aan dat zijn irritatie het handschuurwerk betrof. Hij had met zijn producten veel met rondingen te maken in het hout wat alleen met de hand geschuurd kan worden. Daar ging niet alleen erg veel tijd in zitten, het was ook erg belastend voor de handen. Hetzelfde probleem kwamen we tegen bij een schilder.”

Schuurmachine voor rondingen

Het team boog zich over een oplossing en creërde een schuurmachine voor rondingen. Hun prototypes testten ze uit bij de meubelmaker. Na drie maanden en 8 prototypen werd de productie opgestart in de eigen werkplaats. 80 Stuks werden er geproduceerd, van vanzelfsprekend duurzaam en gerycled materiaal. Ook de volgende stap, het vermarkten, werd succesvol behaald “Binnen twee maanden waren we uitverkocht. We hebben het onder andere uitgezet via brancheverenigingen en bij groothandels. Soms kochten bedrijven er één, om uit te proberen, maar dan kwamen ze terug en wilden er twintig.” Een aardig succes dus inmiddels. En ze zijn alvast maar doorgestoomd naar de volgende stap; de elektrische versie.

Tekst loopt door onder afbeelding


De Schuurmaat

Team Deskey won weliswaar niet de hoofdprijs maar ook zij konden veel mensen, met name de thuiswerkers, blij maken met hun vinding. De Deskey is een ingenieus opbergsysteem/werkstation voor de kantoorspullen zodat er een flexibele werkplek ontstaat. In elkaar gevouwen vormt hij een soort mand waarin de laptop zit, en papieren e.d. Wanneer je gaat werken vouw je hem open en dan wordt het een werkstation. De Deskey is gemaakt van gerecyclede petflessen en ze bieden het aan in zo’n twintig kleuren. Qua promotie slaagde het team erin grote artikelen te verkrijgen in regionale dagbladen, en ook bij AH kwam de promovideo langs op het digitale bord. (Team Deskey is overigens onlangs verkozen tot Student Company of the year in de categorie hbo. Dit is een landelijke prijs die die jaarlijks door stichting Jong Ondernemen wordt uitgereikt aan de beste studentenbedrijven. Team Deskey nam het hierin op tegen vijf andere hbo-teams. Red.)

Tekst loopt door onder afbeelding


Team Deskey

Het product van GoDura tenslotte betreft een b2b product dat met name zijn weg vindt in de industrie. De Stickee is een magnetisch hulpmiddel waarmee zonder gevaar op handletsel stalen onderdelen geplaatst kunnen worden.

De jury meldde dat ze alle producten met veel trots hebben bekeken. “Een geweldig resultaat”, aldus Dick Winkelhuis. Verschillende afwegingen lieten de juryleden meespelen in hun oordeel: Hoe is de leerstof van de afgelopen jaren toegepast, de uitvoering van het geheel, hoe liep de voorbereiding en de pitch, wat gaan ze doen met het product of komt er doorstart…

Hoog niveau

“Er is een hoog niveau bereikt door de teams van InHolland”, voegde Rob Niele er aan toe. “Kern is duurzaamheid, innovatie, samenwerking en pitches. Dat was bij alle drie teams gelijkwaardig. Dan blijft over; hoe groot acht je de kans als succesvolle ondernemer door te starten hiermee? Iets dat wij als Ondernemend Alkmaar heel belangrijk vinden. Ondernemingen zorgen voor werkgelegenheid, dat zien we graag. Dus hebben we gekozen voor team Schuurmaat. Ook door het besparen van hout, hergebruik van materiaal en de grote potentie van hun product. We zouden ze graag in contact brengen met de brancheorganisaties die ze kunnen bijstaan en met ondernemers die weten hoe de schuurmaat in de markt gezet kan worden.”

Overigens heeft het winnende team van vorig jaar een doorstart gemaakt met hun Krokolijn voor stratenmakers. Ze hebben hun bedrijf verder vorm gegeven en zijn tevens een webshop gestart.

Tekst loopt door onder afbeelding


De winnaars van vorig jaar met hun Krokolijn.

De prijsuitreiking van de Jong Ondernemersprijs 2020 viel door de lockdown wat in het water, daarom laten we de winnaars hier nog even langs komen. De eerste prijs ging naar Joep van der Geest, Kevin van Assem en Job Rouwhorst voor hun innovatie voor stratenmakers, de Krokolijn. Met de Krokolijn kan tijd worden bespaard op het uitzetten van een lijn, om bijvoorbeeld daarna banden te stellen. Na het project is het team doorgestart. “Dit bevalt ons zeer goed. Mede door de begeleiding vanuit de Hogeschool en IDEA hebben wij ons bedrijf verder vorm gegeven. Zo hebben wij nu een eigen webshop en stonden wij eind mei in het vakblad van GWW waarmee wij 11.000 bedrijven binnen onze doelgroep gaan bereiken. In de toekomst gaat Krokolijn ook internationaal en zetten wij in op nieuwe producten voor de doelgroep.”

www.krokolijn.com

Meer zien?

www.schuurmaat.nl

www.godura.nl

www.deskeyshop.nl


Gewonnen!

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen