Energie Innovatie op De Boekelermeer

Algemeen
Afbeelding
De Boekelermeer. (Foto: aangeleverd))

In relatief korte tijd is het Energy Innovation Park op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar ontwikkeld tot een toplocatie voor energie innovatie, oftewel nieuwe technieken om duurzame, groene energie op te wekken. Alternatieve manieren om energie op te wekken ontstaan niet vanzelf. Daar is innovatiekracht voor nodig. En die kracht is er in de gemeente Alkmaar volop. Samen innoveren en een bijdrage leveren aan de energietransitie geeft energie. We vroegen verschillende innovatieve organisaties op het Energy Innovation Park wat hen de energie geeft om hier op deze plek te werken.

TAQA is een van de initiatiefnemers van het Energy Innovation Park en medeoprichter van INVESTA, het Alkmaarse expertisecentrum voor groene vergassingstechnologie. Mark Bouwman, Commercial Manager Gas Storages: “De Boekelermeer rondom het TAQA-terrein moet een omgeving worden waar onder meer start-ups en onderzoekers de ruimte krijgen om demo-installaties te plaatsen, faciliteiten te delen en elkaar te leren kennen. Het is een ideale plek voor innovatieve energiebedrijven.”

Infrastructuur beschikbaar

“Het naar Alkmaar halen van bedrijven die nieuwe ontwikkelingen starten op het gebied van duurzame energie staat bij ons bovenaan de agenda,’ vertelt Peter Simões, directeur van het expertisecentrum Investa. ‘Het gaat hierbij specifiek om vergassingstechnologie om biomassaresiduen om te zetten naar groen gas. Het unieke van deze locatie in Alkmaar is dat je met name op het gebied van gas alle infrastructuur beschikbaar hebt. Hoge- en lagedruk gas van diverse kwaliteit komt samen in Alkmaar. Het is een logische stap om hier groen gas of groene waterstof aan toe te voegen. Bovendien is er sprake van een zeer goed vestigings- en vergunningenbeleid. Hier zijn veel kennispartijen, onderwijsinstellingen als Inholland en bedrijven als TAQA actief.”

Superkritische watervergasser

Met de superkritische watervergasser van SCW Systems is de eerste mogelijkheid ontstaan om op grote schaal groen gas te produceren en CO2 te verwerken in nieuwe grondstoffen en producten. Gerard Essing, directeur: “Het Energy Innovation park op de Boekelermeer biedt ruimte aan bedrijven met een minder gangbaar proces. Daar we gebruik maken van hogedruk en hoge temperaturen past SCW Systems perfect in dit profiel. Bovendien loopt de Nederlandse hogedruk transportgasleiding onder dit bedrijventerrein waardoor we het door ons geproduceerde gas rechtstreeks in het Nederlandse aardgasnetwerk kunnen stoppen.”

Reeks NXT-waterstoftankstations

GP Groot is ook gevestigd op Energy Innovation Park. Of het nu gaat om inzameling en recycling, brandstoffen en oliehandel of infra en engineering; alle segmenten van dit bedrijf zijn gericht op een circulaire, energieneutrale en klimaatbestendige toekomst. Marcel Wester, algemeen directeur: “In een ideale wereld zouden we nu allemaal al op waterstof rijden. GP Groot brengt die wereld binnen handbereik: in 2021 openen we in Alkmaar het eerste van een reeks NXT-waterstoftankstations.”

Pieter Blok, ENGIE Services Nederland, vertelt over hun werkzaamheden: “De focus van ENGIE Services West ligt op samenwerking om innovatie binnen de energietransitie in de regio Alkmaar in te vullen. Als partner van TerraTechnica, het verbindende platform voor onderwijs, onderzoek en innovatie in duurzame energietechnologie, stimuleren we ook decentralisatie van energiesystemen en verduurzaming en innovatie in woonwijken.” Ook Sustenso is een van de partijen die initiatieven onderneemt om het gebruik van CO2 profijtelijk te maken. Zij gaan zich vestigen op het Energy Innovation Park.

Kortom, de Boekelermeer in Alkmaar is de plek voor energie-innovatie op een toplocatie. Neem voor meer informatie over bedrijventerrein De Boekelermeer contact op met het Ondernemersloket Alkmaar of Heiloo via www.deboekelermeer.nl

Lees verder in het digitale magazine ‘Innovatie op een toplocatie’ op:

www.deboekelermeer.nl

Afbeelding
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen