De eindeloze mogelijkheden van de virtuele tour

Algemeen
Marco van Ammers
Marco van Ammers (Foto: Ed van de Pol)


Marco van Ammers heeft bedrijfsfotografie naar een hoger niveau getild. Met zijn speciale 3D camera brengt hij schoolgebouwen en bedrijven volledig in 3D in kaart. Een virtuele wereld, waar je niet alleen doorheen kunt struinen alsof je er fysiek in aanwezig bent, maar waar je ook de nodige informatiepunten tegenkomt. Ingegeven door de coronatijd waarin het voor met name mbo-scholen onmogelijk was een fysieke open dag te houden, bleek dit het beste en mooiste alternatief om nieuwe leerlingen toch kennis te laten maken met de school. De mogelijkheden van een virtuele open dag zijn eindeloos, je eigen creativiteit is de grens. Waarbij Marco graag meedenkt vanuit zijn vermogen om technologie om te zetten in oplossingen voor zijn klanten.

“Ik was al een poosje bezig met virtuele tours”, vertelt hij. “Daarvoor had ik een nieuw camerasysteem aangeschaft afkomstig uit de Funda markt waarmee je een compleet gebouw 3D in kaart kon brengen en waar je doorheen kunt lopen. Ik heb die techniek opgepakt, en juist voor grote objecten ingezet waar anderen hun handen niet zo snel aan durven branden. De virtuele tour van het Zaanlands Lyceum bijvoorbeeld is zo uitgebreid, die loopt een beetje tegen de grenzen van de techniek aan. Ik vind het juist leuk om dat soort grenzen op te zoeken.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Oostvaarders College Almere (Foto: Marco van Ammers)

Grenzen van de techniek opzoeken

Het klinkt technisch en dat is het ook. Voordeel van Marco is dat hij decennia werkzaam was in de IT en techniek. Hij werkte veertien jaar bij KPN, op verschillende afdelingen en met de nieuwste technieken. “Ook daar zocht ik elke keer de uitdaging”, geeft hij aan. “Wanneer er een nieuwe techniek voorbij kwam was ik de eerste die ging kijken wat je ermee kon. Daarom werd ik ook telkens gevraagd vooral de technische kant op te pakken bij het opstarten van een nieuw project of het in de markt zetten van een nieuw product.” Ook werkte hij twaalf jaar op het datacenter van een Europese internetprovider. “Die technische ervaring gebruik ik nog steeds, ook voor mijn klanten. Ik weet hoe websites in elkaar steken, wat wel en wat niet kan, en ik heb een aardige kijk op social media. Daarmee kan ik mijn klanten natuurlijk ook adviseren.”

Simpele interface voor gebruikers

De camera maakt 360 graden foto’s samen met 3D metingen, en wanneer het virtuele gebouw helemaal is samengesteld kunnen er tags en links worden toegevoegd met informatie, video’s, pdf’s, weblinks, noem maar op. Marco: “Een grote school heb ik in 2.5 dag in kaart. Daarna ben je nog even bezig met het aanbrengen van de links, dat kunnen er wel een paar honderd zijn. Maar voor Regio College Zaandam had ik op 14 april de laatste opnames en op 16 april stond het op hun website. Die links kunnen de scholen overigens ook zelf aanbrengen en bijhouden. Ze krijgen een account, en instructies. De configuratie interface is redelijk simpel. En juist omdat je simpel de informatie up to date kunt houden, gaat zo’n 3D presentatie zeker een paar jaar mee, mits je geen grote verbouwingen doet.”

Je kunt het delen via elk device met een browserfunctie, dat maakt het zo toegankelijk

Centraal informatieplatform

Daarom verwacht hij dat scholen, ook na coronatijd, van dit systeem gebruik blijven maken. “Het fungeert namelijk als een soort centraal informatieplatform. Het is 24/7 te bekijken op de website. Ze kunnen elke dag van het jaar promotie maken voor hun school en het bij een fysieke open dag gebruiken als voorbereiding. Bovendien geef je mensen die fysiek niet naar de open dag kunnen komen gelegenheid toch de school te bekijken. Achteraf kunnen mensen alles nog een keer terugkijken dus het versterkt ook het effect van een fysieke open dag. Prettig is ook dat je het heel makkelijk kunt delen via mail, social media, app, etc. Elk device waar een browserfunctie in zit kan dit tonen. Dat maakt het ook zo toegankelijk.”

Maatschappelijke focus

De focus van Marco ligt niet voor niets voor een groot deel op scholen. “Daar zit ook iets maatschappelijks achter. Iedereen weet dat in de techniek handjes tekort zijn, dat scholen om leerlingen zitten te springen. Omdat ik zelf ook uit de techniek kom raakt dat mij wat meer. Fijn dat ik scholen kan helpen met het werven van leerlingen, en docenten, waar het op zo’n open dag natuurlijk ook om draait.”

Tekst loopt door onder afbeelding


PCC Het Lyceum, ‘dollhouse view’ (Foto: Marco van Ammers)

Marketing

Vanzelfsprekend kan zijn techniek ook veel betekenen voor bedrijven. “Bedrijven kan ik helpen met de bedrijfsvoering, promotie, presentatie en zichtbaarheid”, geeft Marco aan. “Een stukje marketing dus. Het is een mooi middel om nieuwe medewerkers in te werken, aan teambuilding te doen, of te gebruiken als salestool. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Het is zo flexibel dat het op heel veel manieren is in te zetten, en voor iedere toepassing aan te passen. De enige beperking is je eigen creativiteit.”

Het is een mooi middel om nieuwe medewerkers in te werken, aan teambuilding te doen, of te gebruiken als salestool

Escaperooms

Daar heeft hij nog wel een paar voorbeelden van. “ Ik lever de virtuele tour, zoals in het AZ-stadion en de Johan Cruijff Arena, waarna er bijvoorbeeld een escaperoom mee gebouwd wordt, waar medewerkers samen puzzels oplossen. Zo laat je ze samenwerken terwijl ze tegelijkertijd het gebouw ontdekken.” Ook voor de Oude Herberg in De Rijp bouwde hij een virtuele tour. “De eigenaar had het pand verbouwd tijdens coronatijd, en wilde het resultaat graag laten zien. Hij heeft in de virtuele tour op de tafels een link gemaakt naar de menukaart en bierkaart. Je zou er zelfs een tafelreserveringssysteem aan kunnen koppelen dat je via een link op een tafel direct door leidt naar dat systeem. Je hoeft alleen nog een datum en gegevens in te vullen. Hetzelfde kun je doen met een winkel of showroom. Op productniveau zo’n linkje koppelen dat je gelijk naar de webshop leidt.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Chateau-Marquette Heemskerk (Foto: Marco van Ammers)

Augmented reality

En dan vastgoed- of gebouwbeheer. “Stel je hebt een installatiebedrijf met klanten in het hele land. Zij hebben daar vaak een eigen ruimte met de elektrotechnische installatie. Als je daar een kleine virtuele tour van maakt kunnen ze vanaf kantoor al zien hoe het eruit ziet bij die klant. Ze kunnen zelfs de metingen verrichten wanneer er een stuk leiding vervangen moet worden, en uitrekenen hoeveel meter kabel de monteur moet meenemen. Ze kunnen ook de virtuele tour meesturen met de monteur zodat hij direct ziet waar het om gaat, en waar hij precies moet zijn in het gebouw. De volgende stap is dat dit wordt gekoppeld aan augmented reality. Dan wordt je via de camera van je mobiele telefoon begeleid in je looproute; een soort Google Maps, maar dan binnen.”

Bedenkt het maar inderdaad. “Het is je eigen creativiteit. En het gekke is; die techniek interesseert me niet zo. Het gaat mij er om wat ik ermee kan, wat ik erin kan zetten en hoe ik mijn klanten ermee kan helpen. Ik presenteer mezelf niet zozeer als fotograaf. Ik denk meer vanuit probleemoplossing dan vanuit het aanbieden van mijn diensten. Het gaat erom wat het de klant oplevert”, besluit hij.

www.tazama.nl

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen