Full service-makelaar, ook bij een energietransitie

Algemeen
Sander Caldenhove: "Ondernemers wijs ik nu ook op het verplichte energielabel."
Sander Caldenhove: "Ondernemers wijs ik nu ook op het verplichte energielabel." (Foto: Vincent de Vries )

Kantoorgebouwen moeten met ingang van 2023 in de meeste gevallen minimaal energielabel C hebben. Het is verstandig om hier tijdig werk van te maken. Want wie zich niet aan de verplichting houdt, snijdt zichzelf lelijk in de vingers: boetes, dwangsommen, sluitingen – er wachten strenge sancties. Niet elke ondernemer is hiervan nog op de hoogte, of maakt niet zoveel haast. Een schone taak voor het team van bedrijfsmakelaars van Kuijs Reinder Kakes in Alkmaar om ze hierop ze wijzen. Ook daar ben je immers full service-makelaar voor.

Regenbuien van moessonformaat zetten grote delen van Nederland met enige regelmaat onder water, het ijs op de noordpool smelt en elders in de wereld zorgt een permanente droogte voor scheuren in de grond. Het klimaat is van slag, met alle gevolgen van dien, en de roep om in te grijpen klinkt steeds nadrukkelijker. We moeten bewuster en beter omgaan met het milieu en dat moet nu met name worden gezocht in het verminderen van de CO2-uitstoot. Energiezuinig bouwen, wonen en werken zijn maatregelen die in dat kader worden genomen. Ook bedrijven moeten aan de slag. Vandaar de label-C-verplichting.

Het is verstandig wanneer ondernemers nu al inspelen op het in 2023 verplichte energielabel C

Deze verplichting gaat in op 1 januari 2023 en geldt voor kantoorgebouwen waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties (en nevenfuncties) groter is dan 100m2. . De winst is een vermindering van primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per m2 per jaar of minder. 

Het is voor de betrokken ondernemers verstandig om hier nu al op in te spelen. Doen ze dat niet en ontbreekt op 1 januari 2023 het vereiste label, dan kunnen ze de deur sluiten, want dan mag het gebouw niet worden gebruikt. Dat kan pas weer zodra het alsnog aan de eisen voldoet en het energielabel is afgegeven. Tussentijds is er het risico dat er stevige waarschuwingen worden uitgedeeld met het vooruitzicht op het opleggen van een dwangsom of een boete.

Aansporen tot maatregelen

Reden genoeg voor Sander Caldenhove om ondernemers in en om Alkmaar even op de schouder te tikken. Dat blijkt geen overbodige luxe te zijn. “Het is al jaren bekend dat deze verplichting eraan komt, maar toch zijn veel ondernemers hier niet van op de hoogte. Als bedrijfsmakelaar van Kuijs Reinder Kakes heb ik veel binding met ondernemers, dus ik spreek ze regelmatig. Ik wijs ze er dan meteen op dat ze maatregelen moeten nemen. Dat is heel belangrijk, alleen al omdat diverse banken geen financiering zullen verstrekken aan bedrijven die straks niet aan de verplichting voldoen. Zelf kunnen we ze niet aan het label helpen, maar we hebben wel een groot netwerk en kunnen ze met de juiste adviseurs in contact brengen.”

Toonaangevend

Het past in de stijl van het toonaangevende kantoor om bedrijven op deze manier van dienst te zijn. Bedrijfsmakelaardij is een van de takken waarmee Kuijs Reinder Kakes een uitstekende naam heeft opgebouwd. “Met de kantoren verspreid door Noord-Holland zitten wij bovenop de marktontwikkelingen, hebben wij nauw contact met ondernemers en staan wij ze met raad en daad bij.”

Er zit veel beweging in Alkmaar. Daarom kunnen we veel betekenen voor ondernemers die een kantoor- of bedrijfsruimte zoeken

Krachten bundelen in Dynamis

Extra waarde geeft de deelname aan Dynamis, een landelijk samenwerkingsverband van veertien regionale vastgoedpartners die de krachten bundelen. Met in totaal vijftig vestigingen door heel Nederland met ruim 550 vastgoedprofessionals is hierdoor nog meer kennis en expertise in huis die kunnen worden ingezet. Dynamis is al bijna vijfentwintig jaar succesvol in de vastgoedmarkt en faciliteert haar partners met uitvoerige research, kennisdeling, marketing en landelijke naamsbekendheid. Ook begeleiden partners van Dynamis opdrachtgevers bij landelijke vastgoedvraagstukken. Als bedrijfsmakelaar van de Alkmaarse vestiging van Kuijs Reinder Kakes beweegt Sander Caldenhove soepel mee de ontwikkelingen in en om de Kaasstad. Bijvoorbeeld als er ineens een even onbekend als hardnekkig virus om de hoek komt kijken dat stevige klappen aan het bedrijfsleven uitdeelt. De coronacrisis is niet aan Caldenhove voorbij gegaan. “Normaal gesproken had ik meerdere commerciële afspraken op een dag, maar nu had ik er enkele per maand. Alles stond stil toen corona uitbrak. Maar bij de tweede lockdown zagen we dat ondernemers creatiever werden. De markt is nu goed, al geldt dat niet voor ieder segment. Een landelijke tendens is de krimp en ook dalende huurprijzen op de retailmarkt. Dat gebeurde al door de opkomst van online shoppen en corona heeft dit versneld. Met grote kantoorruimtes en bedrijfshallen gaat het goed, en dat geldt ook voor de kleinere bedrijven.”

Voorsprong geven

Ook nu volgt het Alkmaarse kantoor de ontwikkelingen op de voet. Caldenhove: “Er zit veel beweging in Alkmaar. Winkelpanden komen leeg te staan en krijgen een andere bestemming, in veel gevallen worden ze herontwikkeld tot woningen. En er zijn veel mutaties onder bedrijfspanden. Daardoor kunnen we veel betekenen voor ondernemers die een kantoor- of bedrijfsruimte zoeken. Komt er een klant hier binnen, dan wil ik eerst weten wat hij of zij wenst. Wat is de visie van de ondernemer? Wat doet de onderneming? Wat zijn de uitgangspunten? Aan de hand daarvan leveren wij voor ieder vraagstuk een passend advies. Daarbij wijs ik ondernemers nu ook op het verplichte energielabel. Want wij willen de beste service verlenen. En wij vinden het belangrijk onze klanten een voorsprong te geven.”

Kuijs Reinder Kakes

Kanaalkade 91

1811 LT Alkmaar

072-5555550

alkmaar@krk.nl

krk.nl/vestigingen/makelaar-alkmaar

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen