Nieuw inpandig opleidingscentrum ESNW Alkmaar

Algemeen
Gerrit Kansen: “Ontzettend leuk om nieuwe jongens en meiden het vak te leren en ze er enthousiast voor te maken.”
Gerrit Kansen: “Ontzettend leuk om nieuwe jongens en meiden het vak te leren en ze er enthousiast voor te maken.” (Foto: JOHN-VERWEIJ)

Installatiebedrijf Energie Service Noord West (ESNW) uit Alkmaar is al 45 jaar gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van cv-ketels, hybride warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf heeft meer dan 115.000 toestellen in onderhoud en de kans is groot dat als je in Noord-Holland onderweg bent, je één van de 75 bedrijfswagens tegenkomt. In een markt waar de ontwikkelingen zich snel opvolgen, gaat ESNW een stap verder als het gaat om het vergroten van de vakkennis en vaardigheden van haar monteurs. 

Van een ouderwetse ijzeren gaskachel (“Ja, er zijn nog huizen waar er één staat!”) tot en met een duurzame warmtepomp die voorzien is van de laatste technologie: bij het opleidingscentrum van Energie Service Noord West aan de James Wattstraat in Alkmaar zijn bijna alle soorten cv- en verwarmingstoestellen te vinden. Op deze plek leidt praktijkopleider Gerrit Kansen monteurs op die zich verder willen specialiseren op hun vakgebied. Gerrit zelf zit al 25 jaar in het vak. “Ik wilde graag de techniek in en toen kwam ESNW - destijds de Gaswacht - op mijn pad. Als monteur werk je zelfstandig en ik heb die vrijheid altijd als heel prettig ervaren. Bovendien vind ik het leuk om met klanten om te gaan, problemen op te lossen en mensen blij te maken!” Sinds drie jaar is Gerrit praktijkopleider in het inpandige opleidingscentrum van cv-ketel en verwarmingsspecialist ESNW. Gerrit: “Ontzettend leuk om nieuwe jongens en meiden het vak te leren en ze er enthousiast voor te maken.”  

Het installatievak wordt steeds interessanter. Ook voor hoog opgeleide technici.

Vakkennis 

Manager Markt en Techniek Jan Willem Algra is sinds vorig jaar aan ESNW verbonden. Onder zijn supervisie veranderde ESNW haar positionering en maakten de kenmerkende blauwe servicewagens van de Gaswacht plaats voor bedrijfswagens voorzien van een frisse en kleurrijke huisstijl. Jan Willem: “We zijn al meer dan 45 jaar de grootste specialist in Noord-Holland voor het onderhouden en repareren van verwarmings-, warm water- en ventilatietoestellen voor particulieren en bedrijven. ESNW onderhoudt alle systemen, dus we beschikken over een zeer brede vakkennis. Tegenwoordig positioneren we ons ook als gespecialiseerde partner op het gebied van energievoorziening en energietransitie.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


                                                                         Jan Willem Algra (Foto: JOHN-VERWEIJ)

Kwaliteit waarborgen

De Noord-Hollandse marktleider in service en onderhoud van cv-ketels, warmtepompen en luchtbehandeling wil de best mogelijk service bieden. Jan Willem: “Iedereen wil kwaliteit leveren, maar dat is niet iets wat vanzelfsprekend is. Zeker niet in de technische branche. Het installatie vak is een vrij beroep. In principe mag iedereen een cv-installatie plaatsen. Uit oogpunt van veiligheid is het belangrijk dat cv-installatie en -onderhoud altijd door een erkende installateur wordt gedaan. We zijn, naast de ISO-certificering, in het bezit van nagenoeg alle certificeringen die er op ons vakgebied te behalen zijn. Het speciaal door ons opgerichte interne Learning & Development programma zorgt ervoor dat de vakkennis en de vaardigheden van onze 75 eigen monteurs voor service en onderhoud gewaarborgd is en blijft groeien. Met dit programma kunnen monteurs zich blijven ontwikkelen. Onze klanten krijgen altijd een vakbekwame monteur aan de deur.” 

Gasketelwet 2022 

In het voorjaar van 2022 gaat de Gasketelwet in. Jan Willem: “In 2015 bleek uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels, dat de helft van de ongelukken plaatsvindt bij moderne cv-installaties. Dit leidde tot de Gasketelwet. De wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt, een verplichte certificering moet hebben. Wij zijn er momenteel volop mee bezig om onze monteurs volgens die protocollen te laten werken.”

Door de technologische ontwikkelingen kent het vak van monteur steeds meer uitdagingen. “Met de komst van nieuwe technieken zoals de warmtepomp en de ontwikkeling van installaties die aan ICT worden gekoppeld, wordt het vak steeds interessanter. Ook voor hoogopgeleide technici,” zegt Jan Willem.  

Vroegtijdige detectie 

Jan Willem pleit niet alleen voor periodiek onderhoud, maar ook voor vroegtijdige detectie. “Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat een duurzame installatie ook duurzaam blíjft. Na iedere beurt presteert een installatie beter. Je moet namelijk blijven optimaliseren om het rendement dat je bij de investering hebt bepaald, ook daadwerkelijk te behalen. Verder adviseren wij met name de grootzakelijke markt ons in te schakelen bij vroegtijdige detectie van het storingsrisico. Het kan verstandig zijn om vroegtijdig van installatie te wisselen om problemen te voorkomen en de kans op omzetderving te vermijden. Die adviserende rol is ook de kracht van ESNW.”

ESNW 

James Wattstraat 29 

1817 DC Alkmaar 

072-5123134 

www.esnw.nl


(Foto: JOHN-VERWEIJ)

Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen