Steeds meer subsidie voor bedrijven om energie te besparen

Algemeen
Gerard Fit: "Waarom geld laten liggen?"
Gerard Fit: "Waarom geld laten liggen?" (Foto: aangeleverd)

Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen wordt,dankzij meer en meer subsidiemogelijkheden, steeds aantrekkelijker. BEplus Alkmaar is in het leven geroepen door het georganiseerde bedrijfsleven om ondernemers alles uit handen te nemen als het gaat om verduurzamen én het regelen van subsidies. Directeur Gerard Fit: “Wij zorgen ervoor dat deelnemende ondernemers geen cent subsidie tekortkomen.”

Er is inmiddels voor het bedrijfsleven in en rond Alkmaar een kerstboom aan subsidies beschikbaar, niet alleen van het Rijk maar ook van de provincie. Bedrijven laten veel te veel geld liggen, stelt Gerard Fit van BEplus Alkmaar: “Onbekendheid speelt daarin een grote rol. BEplus Alkmaar is voor de hele regio hét loket als het gaat om informatie over hoe een bedrijf het beste kan verduurzamen. Ook zonder subsidie is dat al aantrekkelijk. Maar ik vraag me echt af waarom ondernemers nog steeds geld laten liggen. Een telefoontje of mailtje naar BEplus kost en verplicht tot niks. Wij zijn na een gesubsidieerde energiescan in staat om snel de opbrengsten van energiebesparende maatregelen en de bijbehorende subsidies inzichtelijk te maken. Dus: wat kost het en wat levert het op?”

Een doorbraak is volgens BEplus Alkmaar dat er recent een nieuwe subsidie bij is gekomen die zelfs de kosten van het adviestraject grotendeels dekt.

Dit is echt hét moment te verduurzamen

Volgens Fit ontkomen ondernemers er niet aan juist nu grondig te kijken naar mogelijkheden om energie te besparen: “De afgelopen zomer stond door extreme hitte Zuid-Europa in brand en hier hadden we te maken met extreme wateroverlast. Met heel veel leed tot gevolg. We moeten, ook als ondernemers, echt met z’n allen het tij zien te keren en de CO2-uitstoot naar beneden brengen. De wereld netjes achterlaten voor de generaties na ons zou eigenlijk al voldoende reden moeten zijn om te verduurzamen.’’

Maar er zijn volgens Gerard Fit veel meer redenen om niet langer te wachten: “Als er ooit voor het bedrijfsleven een goed moment was om energie te besparen is het nu. Je ziet het nu al aan de steeds hogere energieprijzen: fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en daarmee duurder. Er zit dus gewoon een groot financieel verhaal achter wat wij doen: kosten besparen. Daar komt bij dat de overheid met steeds meer dwingender maatregelen gaat komen. Wees dat voor  Er is gewoon een keiharde energiebesparings-verplichting met gedwongen maatregelen. De touwtjes worden langzaam maar zeker steeds strakker aangetrokken. Het is beter om dat nu wat te doen, dan straks achterin de rij te staan.”

Nieuw: de burensubsidie 

Eén van de nieuwe (en nog veel te onbekende) subsidies, is een zogenoemde ‘burensubsidie’. BEplus Alkmaar kan u daarbij volledig ondersteunen. De provincie Noord-Holland doet namelijk een flinke duit in het zakje om bedrijventerreinen te helpen de CO2-uitstoot te verminderen de subsidie HIRB+ duurzaamheid Noord-Holland 2021.

Deze subsidie richt zich op samenwerking. De burensubsidie gaat naar een samenwerkingsverband van minimaal drie ondernemers en/of vastgoedeigenaren. Zo’n samenwerkingsverband – en dat wil het BEplus Alkmaar graag organiseren – kan subsidie krijgen voor fysieke duurzaamheidsmaatregelen die zijn gericht op energiebesparing, gebruik en opwek van duurzame energie. Je kan dan denken aan de gezamenlijke inkoop een installatie met zonnepanelen.

Wordt voldaan aan een aantal voorwaarden kan een samenwerkingsverband 10 tot 20 procent subsidie krijgen, met een maximum subsidiebedrag van € 200.000. Erg interessant voor bijvoorbeeld ondernemers in een bedrijfsverzamelgebouw. En dat nog los van alle andere subsidiemogelijkheden.

Laat geen geld liggen en neem contact op 

Wilt u ook subsidie en snel uw investering in verduurzamen terugverdienen? Neem contact op met: BEplus Alkmaar: info@beplus.nl of bel: 072 - 511 0327 Meer info vindt u op www.epalkmaar.nl

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen