Hoekstra Opleidingen levert op maat

Algemeen
Paul Frijn runt het bedrijf.
Paul Frijn runt het bedrijf. (Foto: Rodi Media/MvS)

Van verkeersschool tot totaalopleider in mobiliteit, transport, logistiek en veiligheid. Hoekstra Opleidingen in Alkmaar heeft door de jaren heen een enorme transformatie en uitbreiding doorgemaakt. Achterover leunen is er niet bij en de rek is er nog niet uit. Het bedrijf heeft concrete plannen om in Zaanstad een nieuwe nevenvestiging te openen. Dit onder het motto: je moet daar zitten waar de klant zit. Paul Frijn, Manager Beroepsopleidingen, over de visie en missie van een op haar vakgebied toonaangevende onderneming.

Stap het kantoor in de Boekelermeer binnen en je wordt direct teruggevoerd naar de beginjaren van Hoekstra Opleidingen, de zomer van 1972, toen het bedrijf nog een verkeersschool was. Om de foto die de gehele muur tegenover de receptiebalie vult kun je niet heen. De nostalgische kiek, uiteraard in zwart-wit, toont twee lesauto’s, beide van het merk Toyota Carina, met opeenvolgende kentekens – 63-30-RV en 63-31-RV. Ze staan geparkeerd in Winkel, voor het huis van oprichters Ykele en Nelly Hoekstra. Daar is het in 1962 allemaal begonnen. Met één auto voor de rijlessen. En de theorielessen gaven ze in de woonkamer.

Herinneringen

De foto spreekt ruim vijfenvijftig jaar later nog steeds tot verbeelding, roept herinneringen op. Ook bij Paul Frijn. Hij runt het bedrijf als Manager Beroepsopleidingen, in nauwe samenspraak met de huidige eigenaar, Marco Schilder, die tevens eigenaar is van diverse ANWB-vestigingen in Noord-Holland (Amsterdam, Amstelveen, Zaandam, Purmerend, Hoorn, Den Helder en Alkmaar).

Er heerst hier nog steeds de sfeer en cultuur van een familiebedrijf

“Mijn moeder heeft nog les gehad bij Hoekstra”, vertelt Frijn, met een blik op de foto. “Ze heeft afgereden in een Toyota Corolla. Zelf ben ik daar klant geweest. Ik heb zelf voor diverse gerenommeerde transportbedrijven gewerkt die standaard alle rijbewijzen, Code 95 en veiligheidstrainingen inkochten. Ik ben in december 2017 gevraagd om bij Hoekstra te komen werken. Na de overname van Marco schilder na één jaar ben ik hier als operationeel manager verder gegaan. Hoekstra was een familiebedrijf, met drie generaties. En er heerst hier nog steeds de sfeer en de cultuur van een familiebedrijf. Een sfeer en cultuur waarbij zowel onze klanten als medewerkers passen. Zoiets selecteert zich vanzelf. Op die voet willen we doorgaan.”

Hoekstra Opleidingen is totaalaanbieder in mobiliteit, transport, logistiek en veiligheid. Voor elk denkbaar rijbewijs kun je daar terecht. Van brommer tot vrachtwagen met oplegger, van camper tot heftruck en van bestelbus tot touringcar. Daarnaast biedt Hoekstra logistieke, veiligheids- en Code 95- ofwel basiskwalificatieopleidingen. En wil je je vaarbewijs halen? Geen punt. Ook dat doe je bij Hoekstra.

Breed palet

Een breed palet aan opleidingen, maar geen standaardprogramma’s. Zeker de incompany-opleidingen kunnen van elkaar afwijken. “We leveren maatwerk”, legt Paul Frijn uit. “Neem GP Groot, een van onze klanten. Of het nu om nieuwe opleidingen gaat of nascholing, we kijken naar de behoeften van de klanten, gaan de dialoog aan. Daar stemmen we het programma op af. Om de klant van dienst te zijn hebben we in samenwerking met elf andere beroepsopleiders in het land een klantenportaal ontwikkeld en zijn we onder de naam SBVO een samenwerking aangegaan. In dit portaal kunnen ze alle registraties van hun medewerkers live inzien, zelf beheren en plannen op elke vestiging in Nederland. Daarmee ontzorgen we de branche geheel. Het voordeel van deze landelijke samenwerking is dat we landelijk kunnen opereren, met overal dezelfde kwaliteit en passie met weinig tot geen reistijd voor de medewerkers.”

Veiligheid centraal

Het is geen toeval dat juiste dergelijke bedrijven bij Hoekstra Opleidingen aankloppen. “We hebben een goede naam”, stelt Frijn. “Onder meer omdat we vertrouwen uitstralen. En omdat veiligheid bij ons centraal staat. Niets voor niets maken we gebruik van een eigen, afgesloten terrein. We leiden onze instructeurs zelf op, in onze eigen academie. En iedereen begint met de B-instructie. Daarna kunnen ze doorgroeien. Klikt het, dan proberen we onze mensen bij ons te houden.”

Mooie chemie

Paul Frijn hecht veel waarde aan goed personeel en een positieve teamgeest. “Een gelukkige medewerker, daar word je als manager ook gelukkig van. Een voorbeeld. Vanwege corona zijn we een maand of zeven dicht geweest. Alle instructeurs en managers zijn toen de auto’s schoon gaan maken en hebben in en rondom ons moderne pand alle werkzaamheden opgepakt die nodig waren. Ik had nergens om gevraagd, hoefde ook niets te managen. Het is een mooie chemie samen. Personeel maakt je of breekt je, daar ligt onze kracht, al hebben ook wij, net als elk bedrijf, onze problemen.”

Hoekstra Opleidingen staat op de kaart, maar wil evengoed vooruit. Er zijn concrete plannen om zich naast Alkmaar ook in Zaandam te vestigen. ANWB Opleidingen zit daar al, maar deze vestiging voldoet niet meer en wordt gesloopt. Beide bedrijven moeten in een nieuw pand komen te zitten. Alleen nog even een geschikte locatie vinden. Lastig, aldus Frijn, maar het gaat zeker lukken. En dan staat niets een uitbreiding meer in de weg. “De regio Zaanstad groeit, veel opdrachtgevers vestigen zich daar. Ze zitten daar dichter bij de snelweg, het is wat centraler. En wij vinden dat je daar moet zitten waar de klant zit.”


Paul Frijn heeft zelf herinneringen aan de wandvullende nostalgische foto. - Rodi Media/MvS

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen