Noordwest Ziekenhuis wint ‘Waaghals’ tijdens gala-avond Grote Kerk

Algemeen
“Het Noordwest Ziekenhuis heeft laten zien dat het een bedrijf is waar wij als regio ontzettend trots op mogen zijn.”
“Het Noordwest Ziekenhuis heeft laten zien dat het een bedrijf is waar wij als regio ontzettend trots op mogen zijn.” (Foto: Ed van de Pol)

Mannen in smoking, lakschoenen aan. Vrouwen op pumps in galakleding, mét chique accessoires. Tel daar de prachtig versierde Grote Kerk bij op en je hebt alle ingrediënten voor een gala-avond van ORA (Ondernemend Regio Alkmaar). Maandagavond 1 november ging het niet alleen over de fraai gedekte tafels en de smaakvolle gerechtjes, maar de meeste aandacht ging naar de Noordwest Ziekenhuisgroep die tijdens deze gala-avond de ‘Waaghals’ won en zo werd verkozen tot beste onderneming van de regio Alkmaar.

Jurgen Sernee en Willemijn Kortmann namen de prijs namens Noordwest in ontvangst. “Ik ben ontzettend dankbaar voor deze onderscheiding, maar het geeft een dubbel gevoel”, zegt Sernee, die sinds 2016 lid van de raad van bestuur is. “Terwijl wij hier in de Grote Kerk trots terugkijken op een moeilijk jaar, werken een paar honderd meter verderop onze collega’s op de intensive care waar weer covidpatiënten liggen.” Internist-infectioloog Willemijn Kortmann onderstreepte het dubbele gevoel door enkele persoonlijke - en emotionele - verhalen te delen. De stilte in de kerk tijdens haar betoog was veelzeggend en leidde na het in ontvangst nemen van de Waaghals tot een luid applaus.”

Juryrapport

Juryvoorzitter Ilse van der Poel van Schenkeveld overhandigde de prijs en lichtte toe waarom de Noordwest Ziekenhuisgroep tot winnaar is verkozen. “Noordwest is een onderneming die het begrip ‘samen’ inhoud heeft gegeven én heeft kunnen anticiperen op de gewijzigde omstandigheden die corona met zich meebrengt”, aldus Van der Poel die samen met Lex Verëll (NH 1816 Verzekeringen) en Gerry Teerenstra (GTP Vastgoed en CSI Stables) de jury vormt. 

Noordwest is een onderneming die het begrip ‘samen’ inhoud heeft gegeven

Volgens de jury heeft het ziekenhuis in de coronacrisis goed geanticipeerd op de gewijzigde omstandigheden. “De bedrijfsvoering van het ziekenhuis is geheel aangepast; die bestond eerst uit een topdownbenadering, maar is inmiddels volledig omgekeerd. Het bestuur van het ziekenhuis loopt nu wekelijks mee op de werkvloer om te zien waar de meest knellende problemen zijn zodat ze snel met oplossingen kunnen komen. Zij aan zij is er samengewerkt om de coronacrisis het hoofd te bieden. Artsen, fysiotherapeuten en orthopeden zijn ingezet bij de behandeling van coronapatiënten. Artsen die werkzaam zijn op andere afdelingen dan de intensive care, zoals kinderartsen, zijn ingezet als verpleegkundige op de ic.”

Mental check-up

“Daarnaast is aan de medewerkers gedacht. Alle medewerkers die dat wilden, kregen een mental check-up of konden gebruikmaken van massagestoelen tegen de stress. De buitenomgeving van het ziekenhuis leefde mee en gaf het gevoel dat er samen werd gestreden tegen corona. Er kwam veel support en steun. Giften, spandoeken en applaus. Dat is ontzettend gewaardeerd.” 

ICT-programma

Verder noemde de jury een zelf ingericht ICT-programma voor de planning door het coronaplanbureau en de nieuwbouwplannen van Alkmaar én Den Helder die ondanks de crisis gestaag doorgingen. Bovendien valt het de jury op dat Noordwest Ziekenhuis zo veel mogelijk zaken wil doen met lokale partners, zoals Fermento dat het brood verzorgde. Ook bij de nieuwbouw wordt gekozen voor lokale bouwbedrijven. De jury concludeert: “Het Noordwest Ziekenhuis heeft laten zien dat het een bedrijf is waar wij als regio ontzettend trots op mogen zijn.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen