Gerenoveerd Biermuseum De Boom opent deuren

Algemeen
Met paarden en een oude bierkoets van Heineken is het gerenoveerde biermuseum Alkmaar geopend.
Met paarden en een oude bierkoets van Heineken is het gerenoveerde biermuseum Alkmaar geopend. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Het was een indrukwekkend gezicht, de paarden en bierkoets van Heineken bij biermuseum De Boom. Burgemeester Anja Schouten en ex-waarnemend burgemeester Emile Roemer openden het museum dat een grondige renovatie heeft ondergaan. Martijn van ‘t Veer is bestuurslid van het biermuseum en zeer tevreden met het eindresultaat. “Het is prachtig geworden, een aanwinst voor de stad!”

Het museum aan Houttil 1 bestaat sinds 1986 en werd destijds door Freddy Heineken geopend. De coronaperiode werd gebruikt om het museum te renoveren en om te toveren tot een aantrekkelijke plek waar je alles kunt leren over het brouwproces en de lokale bierbrouwerijen. “We hebben een nieuw bestuur en wilden niet op de winkel passen, maar er echt iets fraais van maken. Dat is gelukt, want we hebben met man en macht gewerkt aan iets waar we echt trots op kunnen zijn. En dat allemaal met een kleine 40.000 euro die we zelf bij elkaar gebracht hebben. Met dat geld én de hulp van veel vrijwilligers is het museum opgeknapt. TV-schermen, koperen biertappen en fraaie visuals met qr-codes aan de muren zorgen voor een moderne uitstraling. Bovendien is het museum lichter en ruimer geworden. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de grote ontvangstruimte. Daar kan na de tour door het museum bier geproefd worden. Deze ruimte is ook af te huren voor feestjes en partijen. Verder zijn er terugkerende bierdiners waar belangstellenden zich voor aan kunnen melden. Een chef-kok zorgt dan voor een meergangendiner waarbij de gerechten worden bereid met bier. Daarnaast hebben we een wandeling van anderhalf uur door Alkmaar langs voormalige brouwerijen.”

Freddy Heineken opent het Biermuseum. (Foto: aangeleverd)

Bezoekers

Alkmaar heeft vier grotere musea: het Stedelijk Museum, het kaasmuseum, het Beatles-museum én Biermuseum De Boom. “Jaarlijks kregen we zo’n negenduizend bezoekers. Maar het museum voldeed niet meer helemaal aan deze tijd én aan promotie werd weinig gedaan. Daar gaan wij verandering in brengen. Daarom verwachten we door te kunnen groeien naar zo’n vijftienduizend jaarlijkse bezoekers.”


Heineken

Veel spullen die al in het museum stonden of net zijn toegevoegd, komen uit de collectie van Heineken. “We hebben de collectie prachtig uit kunnen breiden met bijzondere spullen, zoals zeldzame glazen of de originele bar van studentenvereniging Minerva uit Leiden. Deze bar stond daar van 1780 tot 1830; dat is toch geweldig? De collectie van Heineken is indrukwekkend, dat zie je ook aan de eigen paarden en bierkoetsen die het bedrijf in bezit heeft. De route begon bij de Alkmaarse drafbaan om vervolgens via de Kennemerstraatweg en het centrum van de stad bij ons museum aan te komen. De voormalige waarnemend burgemeester Emile Roemer is beschermheer van ons museum, dus heel leuk en bijzonder dat hij hier vandaag bij kon zijn. Net als Heineken-directeur Marc Jitta. Zo hadden we een paar bijzondere gasten om het museum officieel te heropenen.”


Vrijwilligers

Met de verwachte toename van bezoekers kan het museum nieuwe vrijwilligers gebruiken. “We hebben veel hulp nodig, dus heb je zin om in een leuk en gezellig team van vrijwilligers te werken in een prachtig gerenoveerd museum? Meld je dan vooral aan, want we staan te springen om hulp. Met wat voor gevoel ik hier nu sta? Trots. Apetrots op dat we dit met zó veel hulp en vrijwilligers toch maar mooi hebben geflikt!” 

Meer informatie op www.biermuseum.nl 

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen